ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze

ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 3. 2023 09:00 58

Seznam kapitol

1. Popiš mi PMD-85 2. Diplomat 3. Napiš mi program na... 4. ...a teď v assembleru pro Z80 5. Možná hůř, rozhodně rychleji

Přátelé, je to tady! Z GPT-4 vypadávají tak rozumné výstupy, že si dnes už můžete vybrat pouze mezi tím, jestli podobné systémy zahrnete do svého pracovního procesu – anebo skončíte. Pokud se živíte jako copyrwiter anebo marketingový specialista, začnete s tím pracovat okamžitě – anebo se přeškolte, ale ne jako programátor, protože ti skončí na lopatě jako další.

Reklama

ChatGPT vypadal před několika měsíci jako zajímavý experiment s AI, ale nový model GPT-4 už žádná hračka není. Naprosto není, je to zcela seriózní nástroj. Je to věc, která za vás napíše text, co je strukturovaný, má hlavu a patu a je klidně česky a nebo v jazyce C++. 

Jako – ne, kašlu na to, abych popisoval technické rozdíly, podstatné je to, co z toho vyleze. A pokud se živíte jako nižší forma existence pracující s textem, máte vážně problém. Abych zjistil, jak velký to je problém, rozhodl jsem se té věci zeptat na něco, co není úplně mainstreamové.

Dotaz: „Popiš mi česky počítač PMD-85.“

GPT-4: PMD-85 je československý 8bitový mikropočítač, který byl vyráběn v 80. letech 20. století společností Tesla Bratislava. Tento počítač byl oblíbeným vzdělávacím nástrojem ve školách a také byl používán v průmyslu a vědeckém výzkumu.

PMD-85 byl založen na procesoru Intel 8080, který běžel na frekvenci 2 MHz, a obsahoval 48 kB RAM a 4 kB ROM. Operační systém byl uložen v paměti ROM a nazýval se MONITOR. Tento počítač používal operační systém BASIC, který umožňoval snadné programování a byl hojně využíván pro výuku.

Počítač PMD-85 disponoval černobílou grafikou s rozlišením 288x256 pixelů a byl schopen zobrazit až 4 úrovně šedi. Měl také vestavěný reproduktor pro jednoduchý zvukový výstup. K počítači bylo možné připojit externí periférie, jako byla magnetofonová jednotka pro ukládání dat, tiskárna, nebo joystick.

Během let byly vyrobeny různé verze PMD-85, včetně modelů PMD-85-1, PMD-85-2 a PMD-85-3. Tyto modely přinesly některá vylepšení, jako například lepší klávesnici, rozšířenou paměť RAM nebo vylepšený operační systém.

Přestože PMD-85 byl později nahrazen novějšími a výkonnějšími počítači, jeho historický význam v československém vývoji počítačové technologie zůstává důležitým milníkem.

Jako – jo. Není to odborný text, je to hodně obecné a opatrné, ale dává to smysl a nemá to závažnější chyby. Stačí to trochu poleštit, doplnit to, co víte vy a co do toho vložíte za vlastní názor. Chybí tu informace o barvě, chybí nám meziverze, chybí Maťo a Zbrojováček, chybí informace o prototypu, ale kdybyste potřebovali popisek na výstavu pro normální lidi, tohle bohatě stačí. 

Takže do toho bouchneme, ať víme, kde je pravda, ne?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama