Corsair iCUE LS100 a iCUE LT100: Nejen pro fanoušky LED
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Corsair iCUE LS100 a iCUE LT100: Nejen pro fanoušky LED

Corsair iCUE LS100 a iCUE LT100: Nejen pro fanoušky LED

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 7. 2020 03:00 10

Seznam kapitol

1. Corsair iCUE LS100 Starter Kit 2. iCUE LS100 Starter kit 3. Instalace LS100 4. iCUE LT100 5. Jak to funguje, ukázky na videu, spotřeba 6. Závěrečné shrnutí

Corsair má v nabídce bohatou škálu produktů s podsvícením pro firemní ekosystém iCUE. U většiny z nich je ale podsvícení jen doplňkem. Sada iCUE LS100 a čerstvá novinka LT100 je výjimkou, vznikly jenom kvůli tomu, aby svítily. Když ale schopnosti adresovatelných LED využijete jinak než obvykle, zaujme i ty, které jinak RGB LED v počítačích zrovna nemusí...

Reklama

Nejsem z těch, kteří by byli z aktuální módní vlny zářících produktů nadšení (teda doufám, že je to jen módní vlna). LEDky mám rád ve světlech a coby diagnostické kontrolky, ale nemusím připlácet na to, aby mi počítač svítil jak vánoční stromeček. Paradoxní je, že jsou dnes výrobci schopní do skříně nacpat pásky s padesáti adresovatelnými RGB LED, ale zároveň jednu LEDku ušetřit na kontrolce činnosti disku.

Levné intenzivně zářící modré LED používané coby indikátory mi lezly krkem už před patnácti lety, kdy jsem je tlumil pomocí rozličných lepicích pásek. U většiny komponent pro „gaming“ je obvykle první věc, kterou v přiloženém softwaru hledám, možnost, jak podsvícení vypnout. Výjimkou z tohoto pravidla jsou základní desky, u kterých naopak rád vidím, když svítí. Ovšem ve stavu vypnutém, když se chystám hrabat v počítači, a stačí mi i jediná LEDka.

A protože tato móda jde naprosto mimo mě, zcela mě minula i iniciativa Corsairu v podobě iCUE LS100. Až když nám Corsair nabídl možnost otestovat ventilátory spolu se systémem iCUE pro monitoring a regulaci chlazení (a dnes už nezbytným programovatelným podsvícením pomocí RGB LED), zaregistroval jsem při zkoumání produktů z řady iCUE i kit LS100.

Jde o sadu čtyř pásků s RGB LED a kontrolérem – potud (pro mě) nic zajímavého. Pásky mají adresovatelné LED – to už je o něco zajímavější, ale pořád je to něco, bez čeho bych se obešel. Nemám moc rád, když něco svítí, ne tak když to bliká. Kit je možné synchronizovat i s celým ekosystémem pro monitoring, regulaci a programovatelné podsvícení iCUE. No, budiž.

Ale když jsem na produktovém videu viděl i další, na první pohled nepříliš zřejmou funkci, okamžitě jsem psail mail, jestli by se to nedalo přihodit ke komponentám na testování. Proč?

Když máte adresovatelné pásky s RGB LED a komplexní software iCUE pro monitoring a řízení komponent, není už takový problém přidat i jednu drobnost – možnost řídit jednotlivé LED podle toho, co se děje na obrazovce. A funkční alternativa k proprietárnímu Ambilight od Philipsu je na světě.

Ergonomické poučky praví, že není dobré sledovat obrazovku za úplné tmy. My otrlejší toho občas nedbáme a drze to děláme, ale jinak je dobrým zvykem přisvítit si pozadí za monitorem třeba nějakou lampičkou, protože to méně namáhá a unavuje oči. S příchodem pásků s RGB LED už si dokonce můžete za pár stovek pořídit sadu pásek s ovladačem a nalepit na zadní stranu monitoru nebo televizoru osvětlení, na kterém si nastavíte barvu a intenzitu podsvícení dle libosti. Ještě zajímavější je zmiňovaný Ambilight od Philipsu, který umí barvu a intenzitu podsvícení měnit v závislosti na tom, co se děje na obrazovce.

Vedle toho, že to méně unavuje oči, to při sledování obrazovky za tmy také zlepšuje dojem z kontrastu obrazu – pokud vám za obrazovkou něco svítí, vnímáte černou na panelu jako černější, než když se na něj díváte za uplné tmy, kdy černá není tak úplně černá.

Problém je v tom, že ne vždy chcete být omezení na monitory a televizory, které nabízí Philips. Existují i další možnosti, jak přijít k dynamickému podsvícení – řada kutilů si dala dohromady vlastní řešení postavené na Raspberry Pi a standardních páskách s adresovatelnými LED, na Aliexpressu najdete i nějaké kity, které využívají řízení z mobilního Androidu nebo jiná řešení využívající software Ambibox, ale netuším, jak jsou na tom s funkčností.

Corsair dal dohromady celkem blbuvzdorné řešení, u kterého nemusíte příliš bastlit a a domluví se s dalšími produkty z rodiny iCUE. Nevýhoda je nasnadě – vyšší cena. Zatímco kity z Číny stojí kolem čtyř až osmi stovek, LS100 starter kit má doporučenou cenu 119,99 eur s daní, tedy lehce přes tři tisíce korun. U nás je seženete momentálně levněji, kupodivu je to v Alze, kde mají LS100 Starter Kit za 1900 korun – a to už je cena, u které si umím představit, že je pro majitele dražších rychlých herních monitorů akceptovatelná.

Vedle sad LS100 před pár dny přidal výrobce do nabídky další produkt, který je na tom co do přívětivosti instalace ještě lépe – kit LT100 s dvojicí sloupových „zářičů“.

Ten už je o něco dražší, doporučená cena je 140 eur, tedy bezmála čtyři tisíce.

K oběma setům můžete dokoupit ještě další příslušenství – u LS100 můžete dokoupit sadu dvou kratších 250mm nebo dvou delších 450mm pásků, u LT100 jsou to další věže.

Corsair iCUE LS100 a iCUE LT100: Nejen pro fanoušky LED
i Zdroj: PCTuning.cz

A na oba základní kity se dnes podíváme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama