EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června

EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

19. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Apokalypsa na redditu. Google Domains končí. Hackeři zaútočili na zbrojaře z Omnipolu. Disky WD NAS s varováním po třech letech provozu. Rasové a genderové stereotypy na obrázcích od AI. Francie prověřuje Binance.

Reklama

Marketing, komunikace

Pohled na britské noviny s konspiračními teoriemi The Light, které vycházejí v nákladu více než 100 tisíc výtisků měsíčně a mají vazby na britskou krajní pravici a německý konspirační server. (BBC)

Všechny sázky jsou zrušeny: Guardian se rozhodl odmítat reklamu na hazardní hry. Důvody? Třeba to, že studie poukazují na jasnou souvislost mezi vystavením reklamě na hazardní hry a zvýšeným záměrem zapojit se do pravidelného hraní. (The Guardian)

Nová metaanalýza >200 velikostí účinků (n > 60 000) zjistila, že vyvracení vědeckých dezinformací nemá v průměru žádný účinek. Korekce však byly úspěšnější, pokud se původní vědecky relevantní přesvědčení týkalo negativních témat a jiných oblastí než zdraví. Korekce byly úspěšnější, pokud byly podrobné, pokud byli příjemci pravděpodobně obeznámeni s oběma stranami problému před zahájením studie a pokud nebyl problém politicky polarizován. (Nature Human Behaviour)

Intel před uvedením Meteor Lake oznámil největší změnu značky procesoru za posledních 15 let. Z předchozí generace procesorů Core i3, i5, i7 a i9 zmizelo známé „i“; nyní se budou označovat jako Intel Core nebo Intel Core Ultra 3/5/7/9. (TechSpot)

Intel před uvedením Meteor Lake oznámil největší změnu značky
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel před uvedením Meteor Lake oznámil největší změnu značky

Inzerenti byli vyzváni, aby zveřejňovali používání umělé inteligence v kampaních v sociálních médiích.  Logický a správný požadavek, stejně jako je tomu v médiích. (FT)


Bezpečnost, soukromí, právo

Spotify dostala pokutu 5,4 milionu dolarů za porušení pravidel GDPR o ochraně osobních údajů. Problém se týká způsobu, jakým společnost nakládá s osobními údaji uživatelů, a přístupu zákazníků k těmto informacím. (Engadget)

EU financuje Huawei na 11 projektů, od umělé inteligence a 6G až po cloud computing, přestože několik zemí EU zakázalo firmě přístup do svých telekomunikačních sítí. (Financial Times)

Zdroje: Evropská komise plánuje zakázat zařízení od Huawei a ZTE ve svých vnitřních telekomunikačních sítích před aktualizací svých pokynů pro 5G. (Bloomberg)

Temp Mail, populární poskytovatel jednorázových e-mailů, nechal své systémy veřejně otevřené více než tři měsíce, čímž riskoval potenciální narušení a šíření malware. (CyberNews)

HP varuje, že na uživatele, používající pirátský software, cílí malwarová kampaň ChromeLoader. Kampaň šířící malware ChromeLoader přiměje uživatele k instalaci škodlivého rozšíření prohlížeče Chrome s názvem Shampoo. Toto rozšíření dokáže přesměrovat vyhledávací dotazy oběti na škodlivé webové stránky nebo stránky, které útočníkům vydělávají peníze prostřednictvím reklamních kampaní. (Tisková zpráva)

Francie odhalila rozsáhlou ruskou dezinformační kampaň, jejímž cílem bylo podkopat západní podporu Ukrajině. Kreml podkopává „podmínky pro demokratickou diskusi“, říká francouzský ministr zahraničí. Kampaň spočívala v šíření proruského obsahu; vydávala se za média, jako jsou Le Monde, Le Figaro a Le Parisien, a za vládní webové stránky. (Politico)

Hackeři zaútočili na zbrojaře z Omnipolu. Dostali se k datům citlivým pro stát? Otázka dost důležitá, protože jde o ransomware spojené s únikem dat. (iDnes)

Americká Národní asociace hudebních vydavatelů žaluje Twitter, protože prý porušuje autorská práva autorů písní tím, že bez povolení používá ~1 700 písní.  Jádro problémů je navíc v tom, že Twitter odmítá platit licenční poplatky za to, že uživatelé na Twitteru sdílí hudbu, což Twitter neřeší a žádosti o odstranění ignnoruje. Žaloba se dožaduje 250 milionů dolarů. (The Verge)

Dva muži, kteří pomáhali provozovat populární pirátské webové stránky Megaupload, byli na Novém Zélandu odsouzeni k trestu odnětí svobody. Mezitím Kim Dotcom, zakladatel Megauploadu, pokračuje v boji proti obvinění ze strany USA a hrozbě vydání. (AP)

CNN: „Několik“ amerických federálních vládních agentur bylo zasaženo globálním kybernetickým útokem, který zneužívá zranitelnost v široce používaném softwaru. (CNN)

Amazon potvrdil, že vypnul chytrý dům muže, kterého doručovatel neprávem obvinil z rasistické poznámky.  Nejspíš ne příliš častý příklad, ale ono bude stačit, abyste přišli o účet u Amazonu a vše, co máte doma postavené na Alexe/Amazonu se stane nedostupné. (Blaze)

Čínští hackeři podporovaní státem využili bezpečnostní díru v oblíbeném zařízení pro zabezpečení e-mailů a pronikli do sítí stovek organizací veřejného i soukromého sektoru, včetně vládních agentur včetně či ministerstev. A ano, jde o využití 0day v Barracuda ESG (Mandiant, AP, Defense Post)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama