EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června

EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

19. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Apokalypsa na redditu. Google Domains končí. Hackeři zaútočili na zbrojaře z Omnipolu. Disky WD NAS s varováním po třech letech provozu. Rasové a genderové stereotypy na obrázcích od AI. Francie prověřuje Binance.

Reklama

Umělá inteligence

Vyhledávání Generative Experience společnosti Google vypadá jako „plagiátor s umělou inteligencí“ , který skládá dohromady úryvky textu z různých webů, často doslovně. (Tom’s Hardware)

Vědci v testu zjistili, že více než 90 % z 1008 vtipů vygenerovaných modelem GPT-3.5 nebylo nových, ale spíše stejných 25 vtipů, které se model pravděpodobně naučil během tréninku (Ars Technica)

Generativní umělá inteligence mění stereotypy a předsudky ze špatných na horší. Srovnání dat z USA s 5 100 obrázky vytvořenými pomocí Stable Diffusion, které se týkají pracovních pozic a trestné činnosti, ukázalo, že tento nástroj posiluje genderové a rasové stereotypy (Bloomberg)

Podle irské Komise pro ochranu osobních údajů (DPC) Google tento týden odložil plánované spuštění chatbota s AI (Bard) v Evropské unii. Takže pro EU (a Česko) stále smůla, tedy samozřejmě pokud prostě nepoužijete VPN. (Tech Crunch)

Ve skutečnosti ChatGPT nepoužívá až tolik lidí. Dubnová studie zaměřená na adopci AI (2 000 lidí) zjistila, že ChatGPT používá pouze 19 % respondentů  a chatbota Google Bard používá ještě méně respondentů, a to 9 %. (Insider)

Meta uvádí na trh MusicGen, open-source model AI, který dokáže generovat krátké hudební skladby pomocí textových pokynů a může být volitelně sladěn s existující melodií. (Decoder)

Papež a duhová vlajka? Vlnu nenávisti vyvolávájí, jak jinak, obrázky generované AI. Opět snadno poznatelné přes nepovedené detaily. (AP)

Papež a duhová vlajka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Papež a duhová vlajka?

EU se blíží k přijetí jednoho z prvních zákonů na světě upravujících umělou inteligenci (Guardian)

Výzkumníci v případové studii odhadují, že 33 % až 46 % pracovníků Mechanical Turku použilo při plnění úkolu shrnutí textu LLM. A vlastně se není čemu divit, proč by se s těmi věcmi psali sami.  (TechCrunch)

OpenAI byla zažalována za pomluvu poté, co ChatGPT vykonstruovala právní obvinění proti rozhlasovému moderátorovi.  Opět klasicky absurdní, protože žaloba by měla směřovat na toho, kdo ChatGPT použil k získání chybných informací, které bez ověření poslal do světa. (The Verge)

Jak zakladatel místního zpravodajského webu a bývalý inženýr Microsoftu vytvořili AI, která naslouchá schůzkám a píše použitelné shrnující články.  Ale také jak se ztrácí lidské nuance a jak něco takového prostě nefunguje. (NiemanLab)

Meta představila generativní model převodu textu na řeč Voicebox, který by mohl s mluveným slovem dokázat to, co ChatGPT s textem , ale aplikaci nevydá s odkazem na riziko zneužití. (Engadget)


Software

Nebyla to chyba – beta verze Apple jsou nyní zdarma a vývojářům stačí Apple ID pro přístup k betaverzím ještě než se stanou (jako dříve) veřejné dostupné. Apple nově má bezplatnou úroveň programu pro vývojáře.  (Apple Insider)

Rozlučte se s aplikací Pošta a Kalendář ve Windows. Nahradí je nový Outlook pro Windows. Nejzajímavější na tom je, že po desetiletích (doslova) používání Windows coby hlavního stroje jsem nikdy tamní Poštu a Kalendář nepoužil. (gHacks)


Mobilní aplikace

WWDC 2023: Poznámky a upomínky získají na podzim významné funkce pro zvýšení produktivity (Mac Stories)

Talkface využívá AI pro učení jazyků, prozatím v angličtině a španělštině. A je jen otázka času, kdy někdo rychlý a schopný zásadně ohrozí pozici Duolinga. (Talkface)


Hry

Star Wars Outlaws. Ale až příští rok. Ale zato open world.

Microsoft Flight Simulator 2024 nabízí horkovzdušné balóny, seskoky padákem a mnoho dalšího. (The Verge, Venture Beat)

Největší novinky a upoutávky z Capcom Showcase 2023 (The Verge)

Švédský herní konglomerát Embracer Group plánuje zavřít několik studií, zrušit hry a propustit zaměstnance  poté, co nečekaně zkrachoval obchod za 2 miliardy dolarů. (Polygon, Embracer)

Právě dorazila největší aktualizace služby Steam za poslední roky.  Uživatelské rozhraní bylo značně přepracováno a přibylo také několik zcela nových funkcí. (PC World, Steam)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama