EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června

EU chce rozdělit Google. AI neumí vtipy. EU zakáže Huawei a zároveň ho financuje #TYDEN ~ 19. června | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

19. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Apokalypsa na redditu. Google Domains končí. Hackeři zaútočili na zbrojaře z Omnipolu. Disky WD NAS s varováním po třech letech provozu. Rasové a genderové stereotypy na obrázcích od AI. Francie prověřuje Binance.

Reklama

Sociální sítě

Zdroje: Twitter odmítá platit účty za Google Cloud, protože mu 30. června končí smlouva, a nyní plánuje úplný odchod z platformy. Předtím, než Musk loni koupil Twitter, podepsala společnost několikaletou smlouvu se společností Google, která mimo jiné zajišťuje služby související s bojem proti spamu, odstraňováním materiálů týkajících se sexuálního zneužívání dětí a ochranou účtů. Zpozdil také platby Amazon Web Services, což vedlo k tomu, že společnost pohrozila zastavením plateb za reklamu. (Platformer)

Ve zprávě pro zaměstnance Twitteru generální ředitelka Linda Yaccarino uvedla, že platforma „má za cíl stát se nejpřesnějším zdrojem informací v reálném čase na světě“. Jak tohle dokáže prosadit proti plánům Elona Muska z Twitteru vytvořit zásadní zdroj dezinformací a výmyslů, zůstává otázkou. (WSJ)

Twitter neplatícím uživatelům znemožní poslat přímou zprávu účtům, které je nesledují. Podle Muska to vyřeší problém se spamujícími boty. Komplikace, pokud potřebujete někoho oslovit, třeba jako novinář. (Mashable)

Meta rozšiřuje kanály (channels) Instagramu po celém světě a umožňuje uživatelům sdílet se svými sledujícími veřejný text, obrázky a další obsah. (TechCrunch)

Tvrzení spoluzakladatele Twitteru Jacka Dorseyho, že společnosti hrozilo v Indii uzavření, je „naprostá lež“ , prohlásil v úterý náměstek ministra pro informační technologie této země. (Reuters)

Invidious, open-source „alternativní front-end“ pro YouTube, který odstraňuje sledování a reklamy, tvrdí, že od YouTube dostal dopis kvůli porušení API.  Dopis se dožaduje ukončení do sedmi dnů. Google se pochopitelně nelíbí, že přichází o peníze z reklamy. V dopise se ale odvolává na například nezobrazování odkazu na podmínky služby YouTube nebo scházející „jasné“ vysvětlení, co se děje s informacemi o uživatelích.  (Vice)

Post spouští aplikaci pro iOS a uvádí, že se k této sociální síti zaměřené na zprávy, která umožňuje uživatelům provádět mikroplatby za zprávy od různých vydavatelů, připojilo více než 440 tisíc uživatelů. (TechCunch)

Apokalypsa na redditu

Reddark: více než 200 subredditů ztmavlo na protest proti nedávným výrokům generálního ředitele Redditu Steva Huffmana o změnách API v AMA a tisíce jich plánují následovat. (The Verge)

Komunity Redditu s miliony sledujících plánují prodloužit blackout na neurčito. Více než 300 subredditů se zavázalo zůstat ve tmě na dobu neurčitou. (The Verge)

Změny v cenách API Redditu jsou důsledkem toho, že LLM zvyšují hodnotu dat webu, blížícího se IPO a aplikací třetích stran, které společnosti nepřinášejí žádné příjmy. (Platformer)

CEO Steve Huffman říká, že API Redditu „nikdy nebylo navrženo tak, aby podporovalo aplikace třetích stran“, a že nevěděl, do jaké míry z API Redditu profitují. Jediné, co k tomu lze dodat je, že Huffman komunikační krizi nezvládá.  (The Verge)

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů
i Zdroj: stable diffusion

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Reddit zavedl poplatky za přístup ke svému API – a jeho uživatelé vstoupili do stávky, zatím dvoudenní. „Zatím“ proto, že…

17. 6. 2023 13:30
6

Některé subreddity se z blackoutu stáhly, zatímco generální ředitel Steve Huffman tvrdí, že jeho společnost může nechat uživatele, aby vyloučili neukázněné mody. (Gizmodo)


Startupy a ekonomika

Evropská komise schvaluje nabídku společnosti Vivendi na převzetí francouzského vydavatelství Lagardere poté, co se Vivendi zavázala prodat vydavatelskou skupinu Editis a časopis Gala. (Variety)

Broadcom má podle zdrojů získat souhlas EU s transakcí se společností VMware v hodnotě 61 miliard dolarů (Reuters)

Federální obchodní komise požádala soud, aby dočasně zablokoval akvizici Activision Blizzard společností Microsoft. Snaží se tak zastavit uzavření transakce před projednáním vládního případu proti transakci v hodnotě 69 miliard dolarů. (Reuters)

Grubhub propustí asi 15 % zaměstnanců. Asi 400 pracovních míst; podle generálního ředitele je tento krok nutný k udržení konkurenceschopnosti (WSJ)

Mateřská společnost Instant Pot podala návrh na bankrot. Popularita společnosti Instant Brands jí nepomohla uniknout těžké ekonomické situaci. (Engadget)

Francie prověřuje Binance kvůli nelegálnímu poskytování služeb v oblasti digitálních aktiv a špatné kontrole praní špinavých peněz. Binance opouští Nizozemsko poté, co nezískala licenci (CoinDesk)

Britský úřad CMA schválil navrhovanou transakci společnosti Amazon s firmou iRobot v hodnotě 1,7 miliardy dolarů a uvedl, že akvizice výrobce robotických vysavačů „nebude mít žádný dopad na hospodářskou soutěž ve Spojeném království“. Nutno dodat, že trh s chytrými vysavači je dostatečně košatý. (Bloomberg)


E-knihy a podcasty

Ohlédnutí za společností Gimlet Media, která je nyní v podstatě mrtvá, a za zlatou podcastovou horečkou rizikového kapitálu, která Gimlet donutila honit se za ziskem za každou cenu. (Defector)

Spotify mění svou podcastovou strategii z jakési HBO, která vydává exkluzivní pořady, na poskytování nástrojů pro tvůrce podcastů, podobně jako to dělá YouTube. Možná dobrá zpráva, bude prostor pro menší hráče. Ale také možná příznak toho, že podcasty prostě zůstanou okrajové. (Bloomberg)

Podcastem roku jsou opět Opravdové zločiny, objevem roku je Pod svícnem. Na www.podcastroku.cz se můžete podívat nejen na vítěze, ale i na TOP60 a řadu dalších informací. Skvělá inspirace, co poslouchat.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama