Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou

Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 11. 2012 03:00 34

Seznam kapitol

1. Evropa ve zbrusu nové grafice 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK se zapnutým vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Vliv nastavení na hru IV 10. Vliv nastavení na hru V 11. Galerie in game screenshotů 12. Závěr

Když se řekne simulátor kamionové dopravy po Evropě, řadě hráčů se vybaví neuvěřitelná nuda. Přesto si tento koncept získal mnoho fandů a druhý díl u nás aktuálně patří mezi nejprodávanější hry. Kompletní proměnou mimo jiné prošla i grafika, která je jedním slovem parádní a má i poměrně rozumné hardwarové nároky.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Dvoujádrový 2,4 GHz
Operační paměť: 2 GB
Grafická karta: nVidia GeForce 7600 GT
OS: Windows XP/Vista/7/8

Doporučená sestava
Procesor: Dvoujádrový 3,0 GHz
Operační paměť: 4 GB
Grafická karta: nVidia GeForce GTS 450
OS: Windows XP/Vista/7/8

Minimální nároky hry jsou dle vývojářů skutečně velmi nízké a Euro Truck Simulator 2 by měli bez větších problémů rozběhat i majitelé starších počítačů. Jako úplný základ vývojáři doporučují počítač s dvoujádrovým procesorem na frekvenci 2,4 GHz, 2 GB operační paměti a grafickou kartou na úrovni nVidia GeForce 7600 GT. Dle mých vlastních zkušeností se hrou je však ETS 2 výrazně náročnější a pro hraní na nejnižší nastavení detailů doporučuji počítač s především výrazně výkonnější grafickou kartou. Za rozumné minimum považuji karty na úrovni GeForce 9600 GT/Radeon HD 3850 a podobné.

Doporučená sestava by měla obsahovat výkonnější dvoujádrový procesor, 4 GB paměti a grafickou kartu GeForce GTS 450 a ekvivalentní. Na takovém počítači si už skutečně poměrně slušně zahrajete i s vyšším nastavením detailů, na maximální nastavení je však třeba výrazně výkonnější hardware. Především technologie vyhlazování hran je v ETS 2 skutečně velmi náročná na výkon grafické karty.

Testovací sestava

Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i5-2500K, který jsem přetaktoval na 4,7 GHz. Počítač byl dále osazen dvojicí 4GB DDR3 pamětí Geil na frekvenci 1866 MHz, systémovým pevným diskem Samsung SpinPoint T a to vše v desce MSI Big Bang Marshal. Všechny komponenty jsem napájel 850W zdrojem Nexus.

K testovaní jsem použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od AMD Radeon HD 6670 až po nVidia GeForce GTX 670. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 306.97 WHQL, pro AMD Radeony pak Catalyst 12.8 WHQL.

Metodika testování

Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou
i Zdroj: PCTuning.cz

Euro Truck Simulator 2 nemá vestavěný benchmark k měření výkonu, hru jsem proto testoval vlastním hraním. K měření jsem zvolil okresní silnici na cestě z Prahy do Lince, kdy jsem při testování projížděl přibližně desetikilometrový úsek. Výkon jsem měřil pomocí programu Fraps.

Nastavení hry

Euro Truck Simulator 2 — kamiony s povedenou grafikou
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení detailů hry je skutečně bohaté a při testování jsem měl vše nastavené na nejvyšší možnou úroveň. Hra podporuje také technologii vyhlazování hran. Při měření výkonu s vyhlazováním jsem zapnul jak post processing efekt MLAA, tak i změnu velikosti ze základních 100 na 200 % (vysvětlení viz nastavení detailů). Výkon jsem jako obvykle testoval v trojici rozlišení 1280 × 1024, 1680 × 1050 a 1920 × 1080 px.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama