Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení

Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení

Tomáš Němec

Tomáš Němec

8. 5. 2022 04:00 50

Seznam kapitol

1. Hardware 2. Operační systém – výběr, instalace Ubuntu server 3. Operační systém – instalace Debianu 4. Připojení Linux to Linux
5. Jak se spojit s Windows 6. Základy práce v příkazové řádce 7. Závěr

Podíváme se, jak si postavit malý domácí server s Linuxem. V tomto článku si probereme instalaci, ovládání a připojení na server.

Reklama

První otázka zní: potřebuji domácí server? Na to si musí odpovědět každý sám. A může to být klidně i odpověď mám rád vše pod svou kontrolou a miluji nastavování. Pokud ale  plánujete používat server hlavně na činnosti na internetu, zvažte, zda není vhodnější použít službu VPS – Virtual Private Server. 

Obecné doporučení dát nemohu, protože odpověď může zase být subjektivní. Minimálně by ale každý měl zvážit spotřebu elektřiny domácího systému a náklady na případné získání veřejné IP adresy a porovnat je s poplatky poskytovatelům VPS.

Spotřeba elektřiny je v dnešní době stále důležitější parametr. Na hardware pro domácí server je proto vhodné se nejprve podívat z jednoho pohledu – musí to žrát co nejméně elektřiny. Před výběrem si musíme si ujasnit, na co budeme server používat. Protože dalším logickým krokem je vybírat a pořídit si pouze takový výkon, který nutně potřebujeme.

Pokud naše nároky, především v oblasti diskových operací, nejsou vysoké, dá se dnes doporučit segment jednodeskových počítačů. Bohužel je momentálně jejich dostupnost silně omezená. Typickým představitelem je třeba Raspberry Pi. Osobně jsem tento problém řešil tím, že jsem použil variantu  PI 400 usazenou v klávesnici. Tato verze byla v době psaní článku snad jediná k sehnání.

Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon již stačí pro mnoho oblastí zamyšleného použití. Omezení zde budeme především volbou úložného zařízení. Karta micro SD není vhodná pro časté zápisy. Řešení je disk do USB, ale to přináší další nevýhody. Minimálně prostorové.

Pokus uvažujeme o větším výkonu a možnosti přece jen použít klasický disk, ale nechceme se vzdát nízkých nákladů na elektřinu, je rozumné vybírat v segmentu minipočítačů. Klasický představitel této kategorie má malé rozměry a notebookové komponenty. Často se prodávají jako polotovary, což znamená že v základní konfiguraci není obsažen pevný disk a paměti. Kupující si je musí pořídit a osadit samostatně. To umožňuje lepší konfigurovatelnost. Typickými představiteli této kategorie jsou například: 

Počítače řady Intel NUC 

Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

nebo Gigabyte Brix 

Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak ušetřit  na spotřebě, pokud požadujeme flexibilitu klasického počítače? Chce to moderní komponenty: úsporný procesor s integrovanou grafikou a disky nakonfigurovat tak, aby jich byl co nejmenší počet, samozřejmě pokud nemáte v úmyslu vytvořit pole RAID. Soustavně běžící server by neměl sloužit jako odkladiště starých disků. 

Pokud jde o procesor, volil bych Celeron, nebo Athlon a co nejnovější řady. Základní deska stačí obyčejnější, nároky na napájení nebudou vysoké. Pro provoz na Linuxu budou stačit paměti o kapacitě 4 až 8 GB podle aktuálních cen. Na zdroji bych nešetřil. Nemusí mít velký výkon, měl by ale být kvalitní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama