Jak se nám rozhodli zrušit listovní tajemství, aby se nám radostněji žilo
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Jak se nám rozhodli zrušit listovní tajemství, aby se nám radostněji žilo

Jak se nám rozhodli zrušit listovní tajemství, aby se nám radostněji žilo

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 7. 2021 01:03 18

Seznam kapitol

1. Sprostí podezřelí 2. Skutečné oběti 3. Děti 4. O co tu jde? 5. Hra na svobodnou společnost

Když digitální šrouby utahuje Čína, je to fuj a zpátečnické. Totalitní manýry nám ale probublávají i sem, přelepené líbivými nálepkami a hesly. A to je varovné a opravdu děsivé.

Reklama

Největším problémem moderní svobodné společnosti je to, že si lidi dělají a říkají, co se jim zachce. A to je samozřejmě špatně a je to potřeba kontrolovat, jinak tu společnost ke světlým zítřkům nevychováme! A proto už řadu let probíhá eroze svobody slova pod záminkou, že slovo je vlastně jenom takový nedokonaný čin. 

A to prostě není možné tolerovat, protože když si každý bude říkat, co ho vlastně napadne, tak tu společnost ke světlým zítřkům jednoduše nevychováme. To věděli ti staří totalitáři – a objevují to i ti noví. Ti staří to měli složité, mohli monitorovat jen podezřelé osoby a museli se spoléhat na udavače. Ti noví na to mají techniku!

To není žádná fikce: 26. května 2021 většina členů Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs (LIBE) hlasovala pro zavedení kontrol chatů. 6. července 2021 většina členů Evropského Parlamentu hlasovala také pro – včetně křesťanských demokratů, sociálních demokratů, konzervativců i pravice. Celkem 537 členů parlamentu bylo pro a jenom 133 proti – prostě se jim podařilo prodat hromadné monitorování zabalené do tenkého plátku šunky zvaného „ochrana dětí“.

Technika je mocná věc pro toho, kdo ji kontroluje. Teoreticky to je jasné, stačí prostě monitorovat všechny a všechno s využitím automatických prostředků. Vize George Orwella o průběžném sledování všech narážely na to, že společnost bez automatizace vyžaduje příliš mnoho sledujících a pak taky ty, kteří budou „hlídat hlídače“. 

Nástup umělé inteligence to zjednodušuje, protože lze kontrolovat všechna klíčová slova, analyzovat všechny obrázky a ostatně se dá na datatesetech i učit, přičemž kapacitu sledovací inteligence lze poměrně snadno škálovat. Paráda, prostě paráda. Systém je to sice extrémně nespolehlivý, podle údajů švýcarské policie je mylně identifikováno až 86 % případů, kdy automatické nástroje označí komunikaci za podezřelou. Ale jak všichni víme, i ti jsou přinejmenším sprostí podezřelí!

Podle představ Evropské komise je třeba zasáhnout i do kryptované komunikace, i za tu cenu, že bude spousta falešných pozitiv – protože děti! Ano – děti, myslete na děti! Jako tradičně, když se erodují naše svobody, dělá se to v zájmu dětí. Je to otřesné. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama