Jak se počítačovalo za bolševika: Buduj vlast, posílíš mír!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak se počítačovalo za bolševika: Buduj vlast, posílíš mír!

Jak se počítačovalo za bolševika: Buduj vlast, posílíš mír! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2017 12:00 307

Seznam kapitol

1. Ve svazarmu 2. Domácí počítače 3. Počítače a výuka 4. Veksláci a pašeráci, motor pokroku 5. Dodělej si sám

Staří zarytí bolševici i jejich mladí internacionálně neomarxističtí pohrobci rádi mluví o tom, jak to bylo za socialismu lepší, tedy až na nějaké ty drobné chyby. Nemíním se zabývat politikou, ale rád bych zavzpomínal na to, jak se počítačovalo za soudruha Husáka, jaké to bylo po převratu a jak jsme na tom dnes.

Reklama

Kutilství bylo enormní. Řada věcí byla ve formě polotovarů – existoval polotovar joysticku, který jste si dopájeli tak, aby seděl ke konektoru vašeho počítače, polotovar myši, kde jste si místo kuličky museli sehnat vlastní pingpongový míček, stavebnice plotteru Merkur Alfi, který se dodával bez řídící jednotky a softwaru, takže když jste si ho sestavili, zbývalo naletovat elektrické rozhraní, konektory a doprogramovat si drivery. Dnes je něco podobného dosti nepředstavitelné, nicméně tehdy to paradoxně pomáhalo budovat kutilskou vrstvu.

Jak se počítačovalo za bolševika: Buduj vlast, posílíš mír!
i Zdroj: PCTuning.cz

A tehdy se objevila spousta vývojářů. Ať už šlo o osmibity anebo PC, tehdy se objevila řada tvůrců, kteří dali vzniknout firmám jako AVG, Avast, Software602, Bohemia Interactive, Illusion Softworks a mnoha dalším. Naprosto zásadní byl právě převrat, který odstranil socialismus, ale hlavně nás zbavil okovů a bariér. Ti podnikaví začali obchodovat, ti chytří začali vymýšlet, ti zbylí se naučili počítače používat. První léta byla komplikovaná, PC stále představovalo drahé a profesionální řešení, s pádem socialismu ale začaly být dostupnější domácí počítače jak zahraniční, tak i domácí provenience.

Éra dostupných domácích počítačů – hlavně osmibitů jako Didaktik M (1990) a Didaktik Kompakt (1991) – ale skončila poměrně záhy. A byla to dobrá věc, protože se počítače staly cenově stále dostupnější. Těsně po revoluci neexistovala možnost, jak se dostat k použitelnému počítači bez leasingu nebo půjčky – slušné pécéčko vás přišlo na 50000 Kč, tedy zhruba desetinásobek tehdejší průměrné mzdy. Takže jste si stroj nepořizovali jenom pro výuku programování, museli jste mít plán, jak si na sebe stroj vydělá.

Jak se počítačovalo za bolševika: Buduj vlast, posílíš mír!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes si můžeme pořídit slušný počítač za polovinu mzdy – a nabídka je v podstatě neomezená. Nemusíme nic pašovat, nemusíme čekat v celonočních frontách – pokud tedy nechceme. Nikdo nám nebrání ve studiu, v cestování, v možnosti podnikat, vyvíjet a pracovat v zahraničí. Spousta lidí, počínaje Romanem Kiššem a konče mými bývalými kolegy z 2K Czech, vyrazila pracovat do zahraničí.

A v tom je naše největší výhoda: Ve svobodě, kterou nám přinesla revoluce a později i internet. Dnes už nepotřebujete hledat tlupu podobně postižených jedinců, kteří jsou odsouzeni používat to, co je zrovna k mání. Můžeme si vybírat a nic, kromě naší peněženky, nás vlastně neomezuje. Ta doba, kdy jsem musel cestovat přes celou republiku do jediné prodejny Elektra, kde zrovna měli náhodou několik počítačů za koruny, ta doba, kdy jsem musel koupit cokoliv, co se zrovna koupit dalo, mi dnes připadá nekonečně daleko!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama