Jak se staví PC. Že by to byl apríl? Nebo není?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Jak se staví PC. Že by to byl apríl? Nebo není?

Jak se staví PC. Že by to byl apríl? Nebo není?

Petr Šaroun

Petr Šaroun

1. 4. 2019 03:00 29

Seznam kapitol

1. Jak se staví PC 2. Čištění základní desky 3. Odstranění teplovodivé pasty 4. Aplikace teplovodivé pasty
5. Mytí základní desky 6. Oxidace kontaktů 7. Kde se to dá koupit?

První díl krátkého pojednání o tom, jak se staví PC. V úvodní krátké teorii se podíváme na počítačový zdroj. Následuje aplikace termální pasty, ukážeme si postup, jak dostaneme teplovodivou pastu ze socketu procesoru, ošetření kontaktů a možnosti čištění počítače předtím, než s ním začneme pracovat.

Reklama

Znáte mě z článků o sítích. Pro zajímavost, je mi bližší počítačová bezpečnost, servery nebo právě hardware než počítačové sítě. Třeba o počítačové bezpečnosti bych psát mohl, trapné zabezpečení některých bank by vás pobavilo, ale ty banky asi ne. Články o serverech by prý neměly čtenost. Na hardware tu zase je kolega Zdeněk Intel, kterého si velmi vážím a uznávám ho. To rýpnutí jsem si nemohl odpustit, jeho články mají vyšší čtenost (oprávněně), což mu poněkud závidím.

Tohle je takové „pirátské vysílání“, budu mluvit o věcech, které jsou pro jedny samozřejmé a další je neznají. My začneme repasováním PC, velká část si počítač pravidelně obnovujete, třeba se vám to bude hodit.

Počítačový zdroj

Počítačový zdroj mění vstupních 230 V (115 V v USA) na sadu výstupních napětí. Dejme tomu, že máme zdroj s účinností 85 %. Náš zdroj si vezme 500 W ze zásuvky a s účinností 85 % je dodá počítačovým komponentům, tedy 500 × 0,85 = 425 W. Ale co ten rozdíl?

Zdroj bere ze sítě 500 W a dodává 425 W. Kam mizí těch 75 W? Ty se přemění na teplo. A 75 W není málo, tolik topí zatížený procesor a víte, jak má velký a těžký musí mít chladič.

Účinnost 85 % platí při ideálním vytížení. Pokud pracujete ve Windows, příkon může být 60 W a účinnost velmi špatného zdroje jen 60 %. Špatný zdroj 60 W dodá počítači a 40 W bez užitku spálí, celkový odběr 100 W. Dnes nejběžnější 500W zdroj nespotřebovává stále 500 W, to je maximum, kolik umí dodat.

Pojďme se podívat na lepší zdroj, což je třeba ERX550AWT (Enermax REVOLUTION X’t II 550 W). Komponenty vždy hledejte podle produktového čísla (ERX550AWT), pak si nekoupíte něco, co třeba nechcete.

Enermax ERX550AWT
i Zdroj: PCTuning.cz
Enermax ERX550AWT

  • Na zdroj je záruka 5 let
  • Výrobce garantuje provoz 24/7 (byť při 40 °C, dražší to zvládnou při 50 °C)
  • Spotřeba je dobrá „skoro“ pořád
  • Nízká spotřeba v pohotovostním režimu
  • Japonské kondenzátory

Graf účinnosti při zatížení.
i Zdroj: PCTuning.cz
Graf účinnosti při zatížení.

Už jsem to zmínil, primárním cílem firem je zisk. Na trhu je několik skutečných výrobců zdroj a hodně nálepkovačů. Šikovný výrobce větráků nakoupí za mrzký peníz zdroje a draze je prodá. Takové nemusí mít vůbec tak hezké grafy. My koukáme na zdroj za dva a půl tisíce korun! Ne za devět stovek, kde si 200 korun vezme stát (platíte DPH) a obchodník, velkoobchod i výrobce chtějí také pořádně vydělat.

Vysoká účinnost v širokém spektru zatížení má vedlejší efekt, díky vyšší účinnosti se zdroj méně zahřívá a zároveň se dlouhodobě méně vyhřívá!

Japonské kondenzátory stavěné na 105 °C.
i Zdroj: PCTuning.cz
Japonské kondenzátory stavěné na 105 °C.

Nízká účinnost laciných zdrojů způsobuje to, že se zdroje hřejí, tím se vyhřívají všechny součástky a obzvlášť nekvalitní kondenzátory, které pak ještě rychleji degradují. Jsou to spojené nádoby. Na tento Enermax je záruka 5 let i když poběží Nonstop, tedy 24/7.

Zdroj může běžet nonstop při "rozumné" pokojové teplotě.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdroj může běžet nonstop při "rozumné" pokojové teplotě.

Papír prý snese všechno. Ale dát záruku, skutečnou záruku po dobu pěti let, to musíte mít dobře promyšlené. Jinak jednoduše zkrachujete, reklamace jsou pro každou firmu nákladné.

Zdroj taky může provozovat i v USA, kde mají v síti 115 V.

Provoz po celém světě.
i Zdroj: PCTuning.cz
Provoz po celém světě.

No a? Moje PC necestuje! Aby zařízení mohlo pracovat i na 115 V, musí být jeho vstup připravený na vyšší proudy. Vysvětlení by bylo delší, zkuste mi věřit. (P = U × I, 550 W = 230 V × 2,3 A vs 550 W = 115 V × 4,8 A)

A co vypnuté PC? Přikon zdroje při vypnutém PC je typicky 5 W, některé zdroje jsou na tom o dost hůř a mají příkon i 15 W. Enermax je na tom o hodně lépe! Schválně si prohlédněte jeho katalogový list ERX550AWT.

Kolik stojí vypnuté PC (zapojené do elektrické sítě) s horším zdrojem za celý rok?

Odhad spotřeby
i Zdroj: PCTuning.cz
Odhad spotřeby

„Běžná“ domácnost prý „zbytečně“ vyhodí až 3000 korun ročně za elektřinu. To je cena lepšího SSD.

Ať tak nebo tak, zdroj vždy zaplatíte. Na zdroji se nedá ušetřit, pokud zrovna neseženete skvělý z výprodeje. Kvalitní zdroj stojí na začátku víc, nekvalitní vás stojí víc (i mnohem víc) v průběhu času. Známému vydržel zdroj s odběrem 15 W ve vypnutém stavu celých 8 let! Při započítání pořizovací ceny ho vyšel na šest tisíc.

Zdrojům nerozumím jako kolega. Jednoduše kupuji Enermaxy, ne ty levné, ale nejhůř střední třídu s cenovkou nad dva tisíce korun bez DPH, zárukou pět let a garancí provozu 24/7. A pokud existuje, tak verzi s neodpojitelnými kabely.

Pokud nemáte peníze na kvalitní zdroj, doporučuji ho měnit vždy i s deskou. Kondenzátory ve zdroji se vyhřívají, ztrácí kapacitu a do desky pak jde víc špiček, než by bylo nutné. Starého zdroje se raději po třech nebo čtyřech letech zbavte v bazaru.

Pro pořádek uvedu, že většina takzvaných „refurbished PC“ bývají počítače vyfoukané od prachu. Prodejci často nemění ani pastu pod procesorem, natož aby měnili nebo ReCAP-ovali zdroj.

Pár tipů ke zdrojům:

  • Těžší zdroj bývá lepší než lehký jako pírko
  • Čím tenčí jsou kabely, tím ošizenější zdroj asi bude
  • Punčoška (opletení kabelů) je jedno z dobrých znamení
  • Super laciné zdroje nemívají zlacené ani SATA konektory
  • Mřížka ventilátoru vyrobená lisováním naznačuje laciný zdroj
  • Čím delší záruka, tím spíš si za tím výrobce stojí
  • Opravdu dobré znamení je provoz 24/7 a minimálně pětiletá záruka
  • Pokud se zdroj vyrábí v několika variantách, neberte nejvýkonnější
  • Nálepkovači koupí jednu až dvě varianty zdroje a nálepkou určí, jaký má výkon
  • Slušný zdroj dovede dávat nominální výkon trvale a dočasně snese přetížení o 10–20 %
  • Laciný zdroj dovede dávat nominální výkon jen po dobu minuty (často přenálepkovaný nižší model)
  • Z nálepky je často možné určit původního výrobce zdroje
  • Pro chlazení sestavy s výkonnou grafikou je lepší case se zdrojem dole
  • Čtěte recenze na Alza

Recenze na Alza.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze na Alza.cz

A hodí se zmínit, že mnoha lidem stačí skutečně laciný zdroj, stejně jako jim stačí integrovaná grafika.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama