Když procesor nestíhá aneb proč u nás ve Far Cry 6 Radeony nedrtí GeForce
i Zdroj: Ubisoft
Grafické karty Článek Když procesor nestíhá aneb proč u nás ve Far Cry 6 Radeony nedrtí GeForce

Když procesor nestíhá aneb proč u nás ve Far Cry 6 Radeony nedrtí GeForce | Kapitola 31

Adam Vágner

Adam Vágner

7. 4. 2023 15:00 59

Seznam kapitol

1. Důvěřuj, ale prověřuj! 2. Testovací sestava 3. HD textures 4. Ray tracing a vliv na kvalitu obrazu 5. Co udělá chyba měření 6. Ryzen 9 5900X a RTX 4090 s RT 7. Proč procesor nestíhá, i když se fláká 8. Ryzen 9 5900X a RTX 4090 bez ray tracingu 9. Ryzen 9 5900X a RTX 4090, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 10. Ryzen 9 5900X a RTX 4080 s RT 11. Ryzen 9 5900X a RTX 4080 bez ray tracingu 12. Ryzen 9 5900X a RTX 4080, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 13. Ryzen 9 5900X a RX 7900 XTX s RT 14. Ryzen 9 5900X a RX 7900 XTX bez ray tracingu 15. Ryzen 9 5900X a RX 7900 XTX, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 16. Core i7-13700K a RTX 4090 s RT
17. Core i7-13700K a RTX 4090 s RT, HD textures 18. Core i7-13700K a RTX 4090 bez ray tracingu 19. Core i7-13700K a RTX 4090, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 20. Core i7-13700K a RTX 4080 s RT 21. Core i7-13700K a RTX 4080 s RT, HD textury 22. Core i7-13700K a RTX 4080 bez ray tracingu 23. Core i7-13700K a RTX 4080, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 24. Core i7-13700K a RX 7900 XTX s RT 25. Core i7-13700K a RX 7900 XTX s RT, HD textures 26. Core i7-13700K a RX 7900 XTX bez ray tracingu 27. Core i7-13700K a RX 7900 XTX, vliv odrazů a stínů DXR na výkon 28. Shrnutí výsledků s ray tracingem 29. Shrnutí výsledků bez ray tracingu 30. Když spíš než grafiku testujete procesor 31. Far Cry 6: etalon implementace ray tracingu. Akorát že vůbec. 32. Hrajete jen hry z testů karet?

Zaráží vás, že se výsledky testů grafik napříč weby někdy výrazně liší? Podíváme se na jednu z mnoha příčin. Vezmeme si tentokrát jen jedinou hru a v unikátním testu ji pořádně rozpitváme na sestavě s Ryzenem 9 5900X a Core i7-13700K a Radeonu RX 7900 XTX, GeForce RTX 4080 a RTX 4090. Uvidíte, jak extrémně může někdy výsledky ovlivnit jenom jiná testovací platforma.

Reklama

Tak vypadá správně optimalizovaná hra!

Z předchozích kapitol je hezky vidět, že právě Far Cry 6 není z her, která by odhalovala potenciál výkonných karet a dobře reprezentovala jejich možnosti, ani to, že by šlo o nějaký etalon optimalizace ray tracingu, jak občas někde zaznívá s poukazem na to, že když se ray tracing „udělá správně“, nemusí být náročný. Právě ty nejvýkonnější grafiky v něm jedou i na nejnáročnějších nastaveních brzdí procesor, aniž by byly snímkové frekvence nějak závratně vysoké. Je to spíš přiklad toho, jak by se to dělat nemělo.

V kapitolách s ukázkami ray tracingu se můžete přesvědčit, že je ve hře skutečně implementovaný tak, aby nebyl náročný, jenže tomu odpovídá i výsledek. A i z těch textur v HD a vůbec samotného chování hry mám spíš rozporuplné pocity, neubráním se dojmu, že šlo hlavně o to zaplácnout videopaměť než reálně zlepšit vizuál. Ale od uvedení Far Cry 6 už to jsou více než dva roky, na modernějších hrách už je ten rozdíl v kvalitě textur znát víc.

Kdybyste ještě čistě náhodou někdy někde narazili na tvrzení, že třeba výsledky z Far Cry 6, a obzvláště ty z Guru3D, dokazují, že když se ray tracing udělá správně, ukáže se pravá síla nových Radeonů, tak už teď snad lépe víte, proč srovnání Radeonů a GeForce ve Far Cry 6 vychází tak, jak vychází.

Z té spousty měření je také celkem pěkně vidět, jak ošidné je vzít jeden graf a na základě něj se snažit tvářit, že jde o obecně platné pravidlo anebo že jde „o tu první vlaštovku“ a za pár let to tak bude všude. Ne vždy může za horší výsledky právě výkon grafické karty. A to jde o hodnoty z benchmarku se stejným nastavením. U her, které benchmark nemají a netestujete je na maximálních detailech, se mohou naměřené výsledky diametrálně lišit v závislosti na tom, jaké položky v nastavení stáhnete nebo na tom, do jaké míry je zvolená scéna pro testování limitovaná procesorem.

I když se bude zdát, že výkon škáluje, může jít o podobnou situaci jako v jednom z nastavení na RTX 4080, kdy během části testu běží GPU naplno, ale v některých chvílích už procesor kartu brzdí. Na průměrných snímkových frekvencích to pak bude vypadat, že výkon škáluje a procesor grafiku nebrzdí, ale naměřené rozdíly budou přesto menší než reálný rozdíl ve výkonu karet, když jsou zatížené naplno.

Když procesor nestíhá aneb proč u nás ve Far Cry 6 Radeony nedrtí GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Snažím se vybírat takové hry a nastavení, aby procesor karty limitoval co možná nejméně a snažím se omezovat počet titulů, které testuje každý a naopak mít v metodice věci, které netestuje prakticky nikdo. 

Při sestavování metodiky jsem se nikdy neohlížel na to, jak v daných hrách vycházejí GeForce a jak Radeony, protože základ metodiky bývá hotový předtím, než se na ní začne testovat nová generace karet a nikdo ještě nemá tušení, jak v ní dopadne grafika, která bude uvedená za dva měsíce.

Záleží na každém procentu?

Konspirační teorie o tom, že když se přidá procento k procentu, tak dostaneme správný výsledek, jsou sice zábavné, ale nemám důvod kvůli dvěma procentům v průměru nějaké kartě nenápadně přidávat a jiné zase ubírat s cílem dostat v grafu jednu kartu nad druhou. Nebudete tomu věřit, ale jestli vyjde v grafu s průměry Radeon RX 7900 XTX o dvě procenta pomalejší nebo o dvě procenta výkonnější než RTX 4080, je mi celkem ukradené, na výši honoráře za článek to nemá vliv. Moc neřeším ani to, jak průměry vycházejí jinde a nesnažím se metodiku „poladit“ tak, aby mi to vycházelo „správně“ a stejně jako ostatním. A vám by ty průměry měly být z mnoha důvodů ukradené také.

I průměrný rozdíl čtyř procentních bodů totiž znamená, že vám hra na jedné kartě poběží na 70 snímcích za sekundu a na druhé na 73. To je něco, co nepoznáte jinak než v excelové tabulce na průměru z pěti měření. Vidět je rozdíl deseti patnácti snímků za sekundu, ne tří. Při podobně těsných rozdílech raději vybírejte podle ceny, toho, jaké konkrétní tituly často hrajete, co vám ta která karta za ty peníze ještě může nabídnout a nakolik si ceníte svého času – ať už toho, který strávíte případným řešením problémů, nebo toho, který strávíte vyděláváním na tu dražší.

Kdybych chtěl zkreslovat výsledky ve prospěch GeForce, bylo by nejjednodušší hru, na jejímž vývoji se podílelo AMD a sloužila jako výkladní skříň technologií Radeonů RX 6800 XT a demonstrátor jejich výbavy, z metodiky prostě vynechat. Asi jen málokdo by se dožadoval právě Far Cry 6 s jeho 3,9bodovým hodnocením od uživatelů na Metacritic. Spíše než z jakéhokoliv jiného důvodu ji do metodiky dávám z nostalgie, protože první díly série bývaly kdysi technologicky na výši, byly zábavné a na testování karet ji používám snad už od dvojky. A díky tomu, že se v ní se změnou grafiky neresetuje nastavení, se dá otestovat rychleji než řada jiných her.

Jak to s tou technologickou úrovní vypadá dnes, to vidíte na naměřených výsledcích, a jak je na tom se zábavností, to je individuální a nechám to na vás. Mě likvidování outpostů baví pořád, i když nemůžu říct, že bych se u šestky bavil víc než u trojky, od níž už to jde s hratelností z kopce. Přesto je to i dnes značka, na níž mnoho lidí slyší.

Mým cílem nebylo nastavit to tak, abych poškozoval Radeon. Spíš naopak. Primárně se zapnutým ray tracingem testuji proto, že jsem chtěl mít v metodice aspoň nějakou hru, v níž je ray tracing, abych parafrázoval názory některých hardwarových nadšenců, „implementovaný správně tak, jak by se to mělo dělat, protože nesráží výkon a s jeho implementací podle standardů pomáhalo AMD a ne Nvidia, která ray tracing jen zneužívá coby zbraň a nekalou praktiku, jejímž cílem je poškodit konkurenci.“

Než jsem se pustil do dnešního detailního rozboru, nikdy by mě nenapadlo, že se zapnutým ray tracingem bude hra procesorem limitovaná více než bez něj. V tomto ohledu je to celkem unikát.

Se stejným nastavením jsem Far Cry 6 poprvé testoval při uvedení RTX 4090, kdy ještě hardwaroví nadšenci věřili, že RX 7900 XTX nabídne stejný výkon s mnohem lepší spotřebou a RTX 4090 rozdrtí. Protože na rozdíl od lidí, kteří mají hromadu dobrých známých se spoustou tajných informací, skoro nikoho s tajnými informacemi neznám a nemám ani věštecké koule, těžko bych mohl pro hru v metodice předem záměrně zvolit to nastavení, které bude novým GeForce ve vztahu k novým Radeonům vyhovovat více, když ty Radeony mají jít na trh až za dva měsíce. Tak, jak jsem hru nastavil, když jsem s ní experimentoval v listopadu, je nastavená dodnes.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama