Mark Zuckerberg (ne)končí. Nizozemsko chce skončit s Facebookem  #TYDEN 28. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Mark Zuckerberg (ne)končí. Nizozemsko chce skončit s Facebookem #TYDEN 28. listopadu

Mark Zuckerberg (ne)končí. Nizozemsko chce skončit s Facebookem #TYDEN 28. listopadu | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

28. 11. 2022 07:00 7

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Média (noviny) mají problém. 44 % českých domácností má chytré televize. Huawei a ZTE mají ban v telco v USA. KIA si pořídila nové logo. A #sorryjako Musk na vás vyleze už asi i z ledničky.

Reklama

Sociální sítě

Ještě brzy ráno, před sedmou, nebyl zpět, ale v neděli 20. listopadu před desátou dopoledne už je s jistotou. @realdonaldtrump. Můžeme se vrátit k diskuzím, zda bylo správné mu dát ban, nebo zda bylo lepší řešení. Třeba to, že by ho Twitter přestal ukazovat.

Počet uživatelů na Mastodonu? Aktuálně se blíží 5 milionům. K sledování vývoje se hodí Tracking Mastodon user numbers over time with a bucket of tricks

Je to tak, snaha Muska zpoplatnit Twitter hodně závisí na Apple a Google. Z 8 dolarů za Twitter Blue si totiž berou podíl a není možné platit jinudy. Dolary pro Google či Apple za každého uživatele. Měsíčně. Apple si bere 30 % (po roce 15 %) a Google 15 % od počátku.

Na Twitteru se množí „ověřené“ účty s antiočkovacími tématy a dalšími lékařskými dezinformacemi. Obsah nemá kdo kontrolovat, takže mají volné pole.

Musk vrací zpět další účty, co byly v zákazu. Ye, Project Veritas. Jasají, nabírají sledující a slibují pomstu. Něco, co vlastně ani nechcete slyšet, natož s napětím čekat co z toho vzejde.

„Nové“ modré fajfky na Twitteru hned tak nebudou. Odloženo na neurčito. 🔀 Musk tweetnul, že do doby, než přijdou na to, jak s vysokou mírou jistoty zamezit vydávání se za někoho jiného. 

O chvíli později vše jinak: Twitter spustí nové ověřování účtů. Modré, šedé a zlaté. Prý již příští týden a bude skutečně ověřovat, ne tedy jen dávat ověřeno za 8 dolarů. Zlaté budou firemní, šedé pro vlády a modré zůstanou pro jednotlivce. Musk to takto mohl spustit rovnou, místo toho ale způsobil obrovské problémy právě prodejem „modré fajky“ za 8 USD bez jakéhokoliv ověřování.

Musk chce, aby platící uživatelé tvořili 50 % příjmu Twitteru 🔀, ale má to zásadní problém, polovina uživatelů Twitteru za něj platit nechce, a tedy ani nejspíš nebude.

Musk oznámil, že vrátí zpět zablokované účty, včetně těch co dostaly ban za vyhrožování, obtěžování a dezinformace. Co se asi tak může stát? Rozhodnutí, opět, předcházelo vyhlášení všelidového hlasování.

Jak chce Musk řešit situaci, že by Twitter dostal ban v App Store/Google Play? Vlastním telefonem. Vážně 

Grindr vstoupil na burzu (NYSE). Nový CEO, George Arison plánuje nové funkce a změny v předplatném.

Musk tvrdí, že na Twitter přicházejí nový uživatele v rekordní míře. Což má dvě velmi logická vysvětlení. Musk si vymýšlí, protože potřebuje nalákat zpět inzerenty. Nebo také jde o záplavu fake účtů, Twitter totiž přestal řešit nahlašování, spam a další věci. Nemá na to lidi.


Startupy a ekonomika

Amazon Alexa je „kolosální selhání“ se ztrátami 10 miliard dolarů jen za tento rok.  Propouštění v Amazonu se dotklo i této divize. Nutno dodat, že Alexa dlouhodobě nic nového výrazného nepřinesla, češtinu také stále neumí. 

Musk oznámil zaměstnancům, že s propouštěním je konec a začne nabírat. Ze 7 500 zaměstnanců je nyní 2 700. Nabírat se budou inženýři a obchodníci.

Do pádu FTX už jsou zataženi i bratři Weinklevossovi a jejich kryptoplatforma Gemini. Ale u těch dvou nemůže překvapit vůbec nic.

Přes deset tisíc zaměstnanců Google čeká vyhazov. Pro „Špatné hodnocení výkonu“ a není ani divu. Vlna propouštění napříč (big) tech je zjevná. A nejspíš i dost nutná.

Propouštět bude i HP, mezi čtyřmi až šesti tisíci lidmi v průběhu příštích let  a podobně jako jinde, i zde jde o zhruba deset procent stavu.

FTC pravděpodobně bude bránit žalobou  spojení Microsoftu a Activision. Viz též Feds likely to challenge Microsoft’s $69 billion Activision takeover

Xiaomi hlásí za 3. čtvrtletí meziroční pokles tržeb o 9,7 % na ~9,85 miliardy dolarů, což je mírně nad odhady, a čistou ztrátu ~210 milionů dolarů po odpisu investic ve výši ~420 milionů dolarů.

Do měsíce po nástupu Muska opustila Twitter polovina hlavních inzerentů. Společně představovali příjmy 2 miliardy dolarů od roku 2020. 

Uber má v Pakistánu problémy s růstem. Příliš silná konkurence a ekonomická situace jdou proti tradičnímu „růst za každou cenu“.


E-knihy

Z-Library je možná mrtvá, ale náhrada je možná na cestě. Navíc možná nejenom jedna. Viz Pirate Library Mirror a @AnnaArchivist a Anna’s Archnive.

Deset nejlepší torrentových webů pro audioknihy. 


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama