Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI  #TYDEN ~ 6. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března

Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

6. 3. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Quo vadis, Google. Filmová studia chtějí od redditu údaje o diskutujících pirátech. Wikipedia dostala v Rusku pokutu. Proč Python používá více lidí než kdy dříve. Zapojení na sociálních sítích je stále nižší. Muži z Brazílie na Tinderu mají problém.

Reklama

Marketing, komunikace

Máte pocit, že zapojení na sociálních sítích je stále nižší? Je to tak. Jediný kdo neklesá je TikTok. Meziroční 30% propad u Instagramu je nejmarkantnější. Facebook s 0,06 % a Twitter s 0,035 % nějak tak skoro už nemá kam klesat. LinkedIn bohužel v analýze není. (Search Engine Land)

Máte pocit, že zapojení na sociálních sítích je stále nižší?
i Zdroj: PCTuning.cz
Máte pocit, že zapojení na sociálních sítích je stále nižší?

Nokia mění logo. Radikálně. (Reuters)

Nokia mění logo.
i Zdroj: PCTuning.cz
Nokia mění logo.

Už máte na #linkedin svůj #newsletter? Já ano, Já mám tedy víc newsletterů jinde, ale když něco chcete znát, něco učit, něco řešit s klienty, tak to musíte aktivně používat. Takže tady je další číslo mého newsletteru. Toho co se, samozřejmě, týká Linkedin ➡ Zapněte si režim tvůrce. Teď. Hned.

Jak mohou marketéři využít ChatGPT? 11 nejčastějších způsobů použití. (Enterpreneur)

Facebook prodloužil Reels na 90 sekund (doposud šedesát), tedy stejně, jako je tomu na Instagramu. Háček je, že TikTok totéž nabízí s délkou až deset minut. Meta současně tvrdí, že Reels jsou nejrychleji rostoucí formát. Tradičně je to způsobeno tím, že na Instagramu se už neukazuje skoro nic jiného než jenom Reels. (Engadget)


Bezpečnost, soukromí, právo

Obrázky v grafickém románu, vytvořené pomocí Midjourney AI, neměly dostat autorskou ochranu.  Závěr Úřadu pro autorská práva v USA. (Reuters)

Podle zprávy „Sysdig 2023 Cloud-Native Security and Usage Report“ má 87 % kontejnerových obrazů běžících v ostrém provozu kritické nebo vysoce závažné zranitelnosti (Dark Reading)

Ukázka fatálního selhání digitalizace státu. Ještě v roce 2021 stát používal pro Identitu občana doménu eidentita(tečka)cz. Na řadě míst na ni stále odkazuje, najdete ji i v stále šířených tištěných materiálech. Dnes doména patří spekulantovi a přesměrovává na řadu komerčních aktivit – včetně Zonky, JRC, PiDiLiDi, ArmyShop, AliExpress. Ale také třeba seznamky a kryptoweby. Kdykoliv ale bude chtít, tak může dojít i k přesměrování na phishing, malware a cokoliv horšího. Facebook doménu blokuje, Linkedin i Twitteru je to jedno. A nutno dodat, že o možnost používat tuto doménu stát přišel vlivem známkového sporu.

Dalo se to čekat. Výpadek Dishe je nejspíš způsoben kyberútokem. Nefungují weby, telefonní linky a postiženo je i TV vysílání. (Bleeping Computer, The Verge)

News Corp oznámili, že se hackeři v interních sítích pohybovali dva roky. Incident oznámili v roce 2022, ale k napadení došlo nejuspíš v únoru 2020. Dopadl i na Wall Street Journal, New York Post a další média. (Bleeping Computer)

Tisíce nových domén obsahující „chatgpt“. Některé spekulativní, jiné rovnou použité k podvodům a okrádání.  V Google Play se množí fake ChatGPT aplikace, včetně prostých pokusů vybírat několik USD měsíčně za přístup k ChatGPT co je zdarma (Mashable)

  • Jak stáhnout ChatGPT? Jak mohu používat #chatgpt #ai? Kolik to stojí? (365tipů)
V Google Play se množí fake ChatGPT aplikace
i Zdroj: PCTuning.cz
V Google Play se množí fake ChatGPT aplikace

Web datových schránek nabízí ke stažení kompletní seznam jejich držitelů, i s adresou bydliště nebo podnikání. Neocenitelný zdroj dat pro přeprodejce kontaktů a rozesílače nevyžádaných obchodních sdělení (Lupa.cz)

Hackeři tvrdí, že v roce 2022 pronikli do amerického T-Mobile více než 100krát a někde se uvádí dokonce dvojnásobné číslo. Tvrzení je od tří různých kyber zločineckých skupin. Fascinující čtení (Krebs on Security)

Hack LastPass proběhl přes domácí počítač zaměstnance. Speciálně zaměřen a zneužit pomocí „zranitelného mediálního balíku třetí strany“ (RCE). Jakmile se to podařilo, hackeři pomocí keyloggeru získali hlavní heslo zaměstnance, což jim umožnilo přístup k šifrovacím klíčům webové služby Amazon a k vlastním šifrovaným sdíleným datům LastPass. (PC World)

Rusko zakazuje zahraniční aplikace pro zasílání zpráv ve vládních organizacích. Tedy aplikace jako Discord, Teams, Skype, Snapchat, Telegram Threema, Viber, WhatsApp či WeChat. Na seznamu ale překvapivě chybí Zoom či Signal. (Bleeping Computer)

Muži z Brazílie na Tinderu mají problém. Nedávný výskyt únosů, podvodů s převody peněz a dokonce vražd. Masivní výskyt sňatkových podvodníků a podvodnic je přitom na Tinderu (ale i dalších seznamkách i sociálních sítích) dlouholetý problém. (Rest of World)

Nové chyby v knihovně TPM 2.0 ohrožují zařízení internetu věcí a podnikových zařízení. Zranitelnosti lze vyvolat z aplikací v uživatelském režimu odesláním škodlivých příkazů do čipu TPM 2.0, jehož firmware je založen na dotčené referenční implementaci TCG. (The Hacker News. TCG)

Nové generativní systémy umělé inteligence, jako jsou ChatGPT a Dall-E, vyvolávají řadu nových otázek pro právní systém, který si vždy představoval, že tvůrci obsahu jsou lidé, a nikoli stroje. (Axios)

Banky využívající hlasovou identifikaci by měly začít řešit nový problém. S pomocí AI ho lze oklamat. Dodatečné kroky pro ověření jako datum narození či část rodného čísla nestačí. (Vice)

Společnost zabývající se diagnostikou DNA zaplatí 400 000 dolarů za útok z roku 2021 spojený s únikem dat více než 2 milionů lidí.  (The Register)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama