Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI  #TYDEN ~ 6. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března

Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

6. 3. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Quo vadis, Google. Filmová studia chtějí od redditu údaje o diskutujících pirátech. Wikipedia dostala v Rusku pokutu. Proč Python používá více lidí než kdy dříve. Zapojení na sociálních sítích je stále nižší. Muži z Brazílie na Tinderu mají problém.

Reklama

Sociální sítě

BeReal měla, podle Apptopia, klesnout počty aktivních uživatelů. Z 20 na 10 milionů (uváděno je dokonce, že jde o DAU). Od října do února. Znamenat to může leccos. Že v říjnu byl o BeReal zájem, vyvolaný například médií či problémy Twitteru. Nebo že už uživatele stále stejná a hodně omezující sociální síť přestává bavit. (BusinesOfApps)

TikTok oznámil partnerství s Mercedesem. Bude na palubních displejích. Jak dlouho tohle asi Mercedes ustojí? A proč je to vůbec potřeba, když by na palubní displeje prostě mělo být možné pouštět cokoliv z mobilních telefonů. O nutné podpoře pro Car Play či Google Auto nemluvě. (Social Media Today, TikTok)

LinkedIn zasažen nárůstem sofistikovaných náborových podvodů. Podvodníci se snaží využít trendu práce na dálku a rozsáhlého propouštění v technologickém odvětví. (Financial Times)

TikTok zavádí omezení na max 60 minut denně pro uživatele mladší 18 let. Ti starší 13 let budou moci zadat heslo pro prodloužení a po dalších 100 minutách dorazí další varování před nadměrným užíváním. Mladší 13 let budou muset zajistit svolení od rodiče. (Social Media Today)

Twitter zpřístupnil pořízení Twitter Blue i pro Česko a Slovensko. Na webu levnější → Twitter Blue. Ročně (při objednání přes web) zaplatíte 1 870 Kč při zaplacení předem. Nic, co by za tak vysokou částku stálo, ale nedostanete. A pozor, je to bez DPH.

Twitter zpřístupnil pořízení Twitter Blue i pro Česko
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter zpřístupnil pořízení Twitter Blue i pro Česko

Americké skupiny na ochranu občanských svobod a digitálních práv se ohrazují proti výzvám k zákazu TikToku a tvrdí, že by tento krok porušil práva uživatelů vyplývající z prvního dodatku ústavy. (Washington Post)

Borci z krypty (@JarynAJenda) vypadají na další prima lekci v historii.. Čas ukáže, zda se to povede, ale koncept je to fajn. Prostě Jan Kubiš a Jaroslav Švarc tvítují z roku 1941. Výročí Operace Anthropoid se blíží. A na kole tak můžete vyrazit za památníky.

Přestávají sociální sítě být zdarma? Twitter i Facebook zkouší měsíční předplatné za „ověřený“ účet. Má to ale stále háček, uživatel je stále produkt a sociální síť by měla platit uživateli, nikoliv uživatel síti. (Vox)


Startupy a ekonomika

V roce 2022 bylo celosvětově podáno 69 190 polovodičových patentů, což je meziroční nárůst o 9 %. Čínské společnosti tvořily 55 %, americké společnosti 26 % a britské společnosti 0,26 %. (Tom’s Hardware)

Twitter v sobotu 25. února vyhodil dalších minimálně 50 lidí. Dotklo se to i týmu zajišťujícího technickou infrastrukturu či reklamu. A může to mít i souvislost se zásadním zpomalením webové podoby Twitteru právě od soboty. Škrtat ale Musk stále může, aktuálních stav je zhruba 2 tisíce zaměstnanců, o 70 % méně než před jeho nástupem. (The Information)

Výstižné: Rizikoví kapitalisté zklamaní krachem kryptoměn a prázdným metaversem hledají další velkou věc. A jak titulek správně říká, Investoři šílí po umělé inteligenci podobné ChatGPT (The Economist)

Netflix nechce platit evropským ISP za rostoucí náklady na provoz v důsledku popularity streamovaného videoobsahu.  (El Pais)

EU regulátoři pravděpodobně schválí akvizici Activision Blizzard společností Microsoft v hodnotě 69 miliard dolarů0, protože je uspokojí licenční dohody s Nintendem a Nvidií. (Reuters)

HPE získává prostřednictvím své dceřiné společnosti Aruba startup Axis Security, který se zabývá cloudovým zabezpečením, údajně za 500 milionů dolarů. (Bank Info Security)

HPE hlásí meziroční nárůst tržeb za 1. čtvrtletí o 12 % na 7,8 miliardy dolarů oproti odhadovaným 7,45 miliardy dolarů (MarketWatch)

Coinbase kupuje One River, startup pro správu kryptoaktiv, který slouží pouze institucionálním klientům, jako jsou penzijní fondy.  (Bloomberg)

Coinbase, Circle, Paxos, Crypto.com, Bitstamp, Cboe a Gemini pozastavují obchodní operace se společností Silvergate (CoinDesk)

E-knihy a podcasty

Poslech podcastů roste, přibývají i reklamní formáty, tvrdí Spotify a Podcasty.cz, aniž by to bylo jakkoliv doloženo čísly. Nepovedené PR od Httpool dokonce tvrdí, že lidé poslouchají podcasty na Windows Phone. (MediaGuru)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama