Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI  #TYDEN ~ 6. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března

Metavesmír je mrtvý, Mark se vrhá na AI #TYDEN ~ 6. března | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Quo vadis, Google. Filmová studia chtějí od redditu údaje o diskutujících pirátech. Wikipedia dostala v Rusku pokutu. Proč Python používá více lidí než kdy dříve. Zapojení na sociálních sítích je stále nižší. Muži z Brazílie na Tinderu mají problém.

Reklama

Hardware

Společnost HMD Global představuje první snadno opravitelný chytrý telefon Nokia a oznamuje záměr vyrábět mobilní telefony v Evropě (HMD Global tisková zpráva, The Verge)

Úřad FDA zamítl žádost společnosti Neuralink o testování s odkazem na desítky problémů, které je třeba vyřešit před testováním na lidech, včetně i tak základních, jako je otázka baterie a vyjmutí zařízení. (Reuters)

Zdroj Corsair HX1000i: lepší přehled o spotřebě PC. Oproti běžným zdrojům je o něco chytřejší. Po zapojení do základní desky pak můžete přes dodávaný software iCue měnit jeho nastavení a (nejen v iCue) monitorovat aktuální stav a spotřebu připojených komponent (PC Tuning)

PCIe 5.0 SSD rozhodně vypadají lákavě, ale nespěchejte. Ceny jsou šílené a o provedení nemluvě. Masivní chladiče, a větráky jako cesta k menším chladičům. Časem se vše určitě zásadně zlepší. (Ars Technica)

PCIe 5.0 SSD rozhodně vypadají lákavě
i Zdroj: PCTuning.cz
PCIe 5.0 SSD rozhodně vypadají lákavě

Figure představili svého humanoidního robota. Moc toho ale známo není. (Tech Crunch)

PlanetPC XR Mini Desktop najdete na IndieGoGo, hledají financování. Zajímavý kousek železa. PlanetPC jste možná kdysi znali jako PSION. (IndieGoGo)


Software

Hugging Face představili vodoznak pro AI jazykové modely. (Huggin Face)

Čínský internetový gigant Tencent Holdings založil vývojový tým, který pracuje na chatbotu podobném ChatGPT. Logické, protože těžko očekávat, že by Čína chtěla zůstat pozadu. Ale také komplikované, protože přístup k výkonným GPU, na kterých je vše postavené, je omezován sankcemi. (Reuters)

Univerzity varují studenty, že by mohli být potrestáni za používání umělé inteligence (AI) při psaní studentských prací. Mimo jiné i následek experimentu jednoho ze studentů. Práce mu zabrala dva týdny a dostal 65%. Když na totéž použil AI, tak dostala o 12 bodů horší skóre. (BBC)

Stability AI představila nástroj Stability for Blender  (Engadget)

Brave Search spouští nástroj Summarizer, který poskytuje shrnutí výsledků vyhledávání pro některé dotazy pomocí vlastního LLM vyškoleného k boji proti „nepodloženým tvrzením“. (Tech Crunch)

Proč Python používá více lidí než kdy dříve, jaké jsou jeho klíčové případy použití a proč je i po více než 30 letech od svého prvního vydání stále tak populární. (GitHub)

OpenAI představili API pro ChatGPT i Whisper určené pro aplikace. (OpenAI)

Máte doma Alexu? Pak je tu jedno velmi dobré čtení v Alexo, co se stalo?

Velké advokátní kanceláře používají k vyhledávání a psaní právních dokumentů nástroj od OpenAI. Právníka, advokáta ani koncipienta AI hned tak nenahradí, ale může zásadně zrychlit práci a posunout kvalifikaci o kus dopředu.  (Ars Technica)

Jak NewsBlur (málem) přišel o kompletní databázi po útoku hackerů. Poučný příběh, kde hlavní roli hraje Docker. (NewsBlur)

Lákalo vás zkusit si Elementary OS? Tomáš Němec se na něj podíval, abyste věděli, co vás čeká (PCTuning)


Mobilní aplikace

GSMA oznámila novou iniciativu s 21 operátory nazvanou Open Gateway – rámec pro poskytování univerzálních API  založených na otevřeném zdrojovém kódu do sítí operátorů, aby vývojáři mohli přistupovat k různým službám mobilních sítí, jako je ověřování polohy nebo identity a účtování operátorů, a využívat je (Tech Crunch)

Snapchat spouští My AI bot. Platící uživatelé budou mocí využít bota poháněného Chat GPT. Později by ale měl být dostupný všem uživatelům. Snapchat věří, že vedle povídání si s přáteli si budeme prostě povídat s umělou inteligencí. Plný ChatGPT to ale není, jde o verzi s omezením témat a odpovědí. (The Verge)

Flipboard integruje do své aplikace přístup do Mastodonu a spouští i vlastní instanci. Vítaná změna nutno dodat. S postupujícím chaosem na Twitteru je potřeba podporovat alternativy. (Engadget)

Alternativa k Twitteru, BlueSky, je v App Store. Bez pozvánky ale budete mít smůlu. Stojí za ní Jack Dorsey, dřívější dlouholetý šéf Twitteru. Chce vytvoří další (sic) decentralizovaný protokol (Authenticated Transfer) (Mashable)

Spoluzakladatel poštovní aplikace BlueMail tvrdí, že společnost Apple zablokovala aktualizaci, která přidávala funkce využívající ChatGPT, kvůli obavám z nevhodného obsahu a vyžadovala věkový limit 17+. (WSJ)

Máte telefon uzamčený přes PIN? Hlídáte si pečlivě, aby nikdo neviděl jak ho zadáváte? Stačí získat PIN, následně ukrást telefon a útočník má přístup ke všemu v telefonu. (WSJ)


Hry

From Software oznámil vývoj rozšíření pro Elden Ring. Shadow of the Erdtree DLC, ale nečekejte nijak brzy. (The Verge, Elden Ring)

Herní novinka na Steamu – Humanity. A vypadá dost divoce. (Steam)

A tradiční připomenutí, co je zdarma na Epic Games: Rise of Industry do 9. března, poté Call of the Sea.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama