Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač

Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 12. 2009 03:00 13

Seznam kapitol

1. Tegra — ARM procesor od NVIDIE 2. Obsah balení 3. Přehrávač a jeho parametry 4. Chceš 720p přes HDMI? Zaplať!
5. Zune HD — Co a jak umí 6. Libí se nám, ale vyhrajete ho vy! 7. Pravidla soutěže serveru PCTuning

Už jste slyšeli o NVIDIA Tegra? Jde o novou mobilní platformu, která chce nepřímo konkurovat i Atomu od Intelu, hlavním polem působnosti jsou však smartphony, PDA a MID. Nebo právě nadupané přehrávače, jako je Zune HD od Microsoftu. Ten si dneska představíme a jako třešničku na dortu jej můžete díky společnosti Nvidia i vyhrát.

Reklama

NVIDIA není pouhým vývojářem grafických čipů GeForce/Quadro, ale zabývá se i jinými produkty. Sem patří například čipsety (nForce, ION), výpočetní produkty Tesla, pracovní stanice Quadro a nově také celá mobilní platforma. Jmenuje se NVIDIA Tegra a její cíle jsou nemalé: ovládnout trh se smartphony, PDA a MID zařízeními.

Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač
i Zdroj: PCTuning.cz

Mozek platformy NVIDIA Tegra tvoří výpočetní čip Tegra, který si lze s trochou nadsázky představit jako procesor Intel Core i3 (kombinace běžného procesoru a grafického čipu v jednom pouzdře) v podání NVIDIE. Tegru totiž tvoří osm nezávislých jader, které se starají o různé typy výpočtů a je možné jednotlivá jádra v případě potřeby úplně vypnout. Mimochodem to srovnání s Core i3 není úplně přesné, protože zatímco Core i3 je procesor založený na architektuře x86, Tegra je založena na architektuře ARM (tedy běžné stolní verze Windows zde nerozjedete, ARM architekturu používají například některé mobilní telefony jako Nokia N95), ale vraťme se zpět k oněm osmi jádrům.

Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo řečeno, každé jádro je určené na něco trochu jiného. Zatímco první dvojice jader se stará o výpočty (nejpodstatnější je zde ARM11 procesor na frekvenci 600 MHz), další dvě jádra zajišťují HD akceleraci (v současné době do 720p včetně Flash, v režimu 1080p dochází k výpadkům snímků), třetí dvojice jader se staré o 3D a 2D zpracování obrazu a poslední dvě jádra zajišťují zvuk a senzor obrazu. Například u zvuku si přitom nemyslete, že jde o reinkarnaci roky starého kodeku AC97, zvukovému čipu v Tegře nedělá problém ani výstup zvuku přes optiku. Takovou zajímavostí pak je, že 3D grafický akcelerátor se jmenuje GeForce ULV.

Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbývá dodat ještě další parametry malého čipu jako je výrobní proces či spotřeba. Co se týče výrobního procesu, současná Tegra APX 2600 je založena na 65nm výrobním procesu a výrobcem čipu je společnost TSMC. I přesto, že 65nm výrobní proces je dnes již zastaralý, má Tegra miniaturní rozměry 144 mm2 a její spotřeba (přesněji TDP) je dle údajů NVIDIE 0,5 W (500 mW). NVIDIA má však s Tegrou velké plány a za pár měsíců bychom se měli dočkat druhé generace tohoto čipu.

Microsoft Zune HD - soutěž o exkluzivní přehrávač
i Zdroj: PCTuning.cz

Tegra je čip založený na ARM architektuře. Nejde proto například o přímého konkurenta pro Intel Atom, byť na část jeho pole působnosti si Tegra také dělá nároky, ale jde o konkurenta pro ostatní ARM procesory. Sem patří třeba procesory XScale od společnosti Marvell či třeba čipy od Samsungu v telefonech Apple iPhone. Jak vám už nejspíš došlo, procesory architektury ARM se používají zejména v moderních mobilních telefonech (smartphonech), výkonných přenosných přehrávačích, PDA či tzv. MID zařízeních, které lze charakterizovat jako miniaturní notebooky (zde se používá i architektura x86 s Intel Atomem). Ve všech těchto oblastech by NVIDIA ráda Tegru prosadila a plány společnosti jdou ještě dál.

Říká vám něco operační systém Google Chrome? Ten totiž mimo jiné poběží i na procesorech architektury ARM a příští rok se proto zcela reálně můžeme setkat s netbooky založenými na Tegře, které budou konkurovat těm klasickým s procesory Intel/AMD. Viděl jsem dokonce spekulace o tom, že i Microsoft vyvíjí Windows 7 pro procesory ARM, aby měl Chrome OS patřičnou konkurenci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama