Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky

Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 10. 2011 03:00 58

Seznam kapitol

1. Hotovou sestavu, anebo raději komponenty? 2. Hardware uvnitř počítače — CPU a GPU 3. Výběr základní desky 4. Paměti a pevné disky (HDD i SSD) 5. Další datová úložiště a zvuková karta 6. Zdroj, skříň a chlazení 7. Detailní pohled na skříň
8. Začínáme s montáží 9. Osazení pevných disků 10. Když pro SSD není místo, montáž zdroje 11. Příprava základní desky, procesoru a RAM 12. Upravujeme kabeláž 13. Počítač je hotov

Rádi byste si postavili vlastní počítač, ale nevíte přesně jak na to, případně máte kamaráda v podobné situaci? Sestavit si počítač přesně podle vlastních představ není nic těžkého, kvalitních návodů (ještě ke všemu v češtině) však na internetu moc není. Přinášíme vám proto podrobný návod, kde si celý proces krok za krokem projdeme.

Reklama

Procesor

Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než se pustíme do samotné stavby počítače, musíme nakoupit všechny potřebné komponenty. Pořadí jejich výběru závisí plně na vás a každý postupuje trochu jinak. Já osobně začínám od procesoru. Procesor je „mozkem“ celého počítače a na jeho volbě závisí rychlost výpočtů, které na počítači poběží. Na druhou stranu to však automaticky neznamená, že musíte kupovat ten nejlepší dostupný čip, drtivé většině uživatelů stačí levné procesory s menším počtem jader a nižší frekvencí (viz pravidelné testy procesorů v příslušné sekci).

Kromě výrobce (Intel či AMD), počtu jader a jejich frekvence mají procesory ještě jeden zásadní parametr. Tímto parametrem je patice neboli typ pouzdra, ve kterém je procesor uzavřen. V dnešní době existuje několik různých patic (LGA775, LGA1366, LGA1155, LGA1156 a další u Intelu, AM3(+) u AMD), které se liší svými rozměry i počtem pinů (kontaktů). Různá pouzdra samozřejmě nejsou vzájemně kompatibilní a musíte proto současně s procesorem koupit i základní desku osazenou stejnou paticí.

V ukázkové situaci jsem se rozhodl postavit si nový osobní počítač určený k psaní článků a kancelářské práci obecně, sledování videí a občasnému méně náročnému hraní her (preferuji spíš starší tituly). Nepotřebuji tedy nijak vysoký výkon a spíš dávám přednost nižší spotřebě a tichému provozu. Zvolil jsem proto procesor Intel Core i3-2100T, dvoujádrový procesor architektury Sandy Bridge se sníženou spotřebou na maximálních 35 W. Procesor je určený do patice LGA1155. Na fotce je dodané balení BOX, což znamená, že kromě procesoru obsahuje i „boxovaný“ chladič (de facto všechny dnes prodávané procesory jsou ve verzí BOX). Tyto chladiče ale obecně nepatří k nejlepším. Procesor sice uchladí, teploty a hlučnost však bývají podstatně horší než u alternativních řešení. Mnoho uživatelů (včetně mne) proto dokupuje chladiče třetích stran.

Chladič procesoru

Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo řečeno, dnešní procesory se prodávají v tzv. BOX baleních, které kromě samotného čipu obsahují také chladič. Ten ale nepatří k nejkvalitnějším, mnoho uživatelů jej proto ukládá do skříně (prodej či vyhození kvůli pozdější reklamaci spíše nedoporučuji) a kupuje speciální chladiče třetích stran. Těch je na trhu velká spousta s cenami od sto padesáti do tisíců korun. Při výběru konkrétního modelu záleží na vašich potřebách a také kompatibilitě. Pakliže nevyžadujete pasivní provoz či vysoké přetaktování, je naprosto zbytečné kupovat k levnému úspornému procesoru chladič za tisíce. S výběrem vám mohou pomoci naše recenze.

Osobně jsem pro můj dvoujádrový procesor Core i3-2100T zakoupil chladič Freezer 13 od společnosti Arctic Cooling, který se prodává okolo pěti set a z recenzí si většinou odnáší ocenění a pochvalu za výkon i tichý provoz. Chladič je kompatibilní s procesory v paticích LGA775, LGA1155, LGA1156, LGA1366, AM2(+) i AM3(+), což zahrnuje de facto všechny dnes používané platformy včetně mé LGA1155.

Grafická karta

Návod: Stavba počítače je snadná i pro začátečníky
i Zdroj: PCTuning.cz

Další komponentou, na kterou se při výběru zaměřím, je grafická karta. Při její volbě je nutné se zamyslet nad tím, zda chcete na svém počítači hrát hry. Jestliže zazní odpověď ne, je naprosto zbytečné kupovat dedikovanou (samostatnou) grafickou kartu. Dnes nejrozšířenější procesory Intel architektury Sandy Bridge (patice LGA1155) mají všechny integrované grafické jádro, které si se základní akcelerací (například Aero ve Windows) snadno poradí. Podobná je situace také u AMD, kde je jádro prozatím integrované v čipových sadách základních desek (výjimkou jsou nejnovější procesory Bulldozer určené do patice FM1). I tady však platí, že integrovaný grafický čip spolehlivě zvládne veškerou méně náročnou činnost včetně akcelerace videa a dostanete jej k procesoru de facto „zdarma“.

Jestliže se rozhodnete pro volbu dedikované grafické karty (tedy chcete hrát počítačové hry), používá se k jejich připojení do počítače už několik let slot typu PCI Express ×16 (v další kapitole si jej ukážeme). Osazen je dnes takřka na každé základní desce, lišit se může jen jeho revize. V současné době se používá revize 2.1, některé nejnovější desky s čipsetem Intel Z68 (LGA1155) už umí i verzi 3.0. Na revizi ale není nutné příliš hledět, liší se především maximální propustností (v praxi u současných karet dostačuje i nižší) a všechny jsou zpětně kompatibilní (kartu s PCI Express ×16 konektorem 2.x tak osadíte do desek 1.x a podobně).

U výkonnějších a dražších karet také počítejte s nutností připojit přídavné napájení. Dnes se používají standardizované šesti a osmipinové konektory, kterými je vybavena drtivá většina zdrojů. Pokud byste do svého počítače chtěli použít starší a přesto dostatečně výkonný zdroj bez těchto konektorů, prodávají se i redukce ze starých čtyřpinových molex konektorů (mnoho výrobců je ke kartám zdarma přibaluje).

Co se týče volby grafické karty do mé sestavy, už výše jsem psal, že hry hraji sice méně, ovšem stále čas od času některou na pár hodin vyzkouším. Zvolil jsem proto AMD Radeon HD 6870 s poměrně výhodným poměrem cena/výkon (s výběrem mohou opět pomoci pravidelné recenze), který bude pro mé hraní ve Full HD rozlišení bohatě dostačovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama