Novela autorského zákona už dopadá na návštěvnost webů #TYDEN 26. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Novela autorského zákona už dopadá na návštěvnost webů #TYDEN 26. prosince

Novela autorského zákona už dopadá na návštěvnost webů #TYDEN 26. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

26. 12. 2022 07:00 6

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Co je super aplikace? John Carmack opustil Meta. George Hotz opustil Twitter. Google vyhlásil „červený kód“, bojí se ChatGPT. Hack LastPass velmi nepříjemný. Ohňostroj lží. Mastodon má 2,5 milionu MAU

Reklama

Sociální sítě

Špatné počasí přináší i špatné emoce na sociální média. Zjistila to studie, která spojuje (například) vlny veder či mohutné deště s náladou. 

Pornhub má na YouTube ban. Za porušování pravidel. Podle YouTube porušil zákaz odkazování na obsah, který na YouTube není povolen. Což asi dává smysl, k čemu by kanál byl, kdyby neodkazoval na PornHub, byť tedy kanál s 900 tisící sledujícími zveřejňoval bezproblémová videa propagující web a tvůrce na něm.

Původní zaměstnanci Twitteru vytvářejí alternativu, Spill. 🔀 Spuštění očekávají do šesti až osmi týdnů. Trochu to kazí to, že to chtějí postavit, klasicky zcela zbytečně, na blockchainu.

Musk tvrdil, že Twitteru zásadně rostou čísla. Jaká je realita? „Růst“ na úrovní statistické chyby odpovídající tomu, jak velký zájem vyvolávají jeho chaotické kroky a také zrušení jakékoliv kontroly obsahu. Je to ostatně vidět i na masivní růstu botů a objemu spamu. U ostatních sociálních sítí je růst dvou až třínásobný a typický průměrný růst napříč sítěmi je 1,5 %. Nutno dodat, že ostatní sítě používají DAU a Twitter má vlastní nekompatibilní mDAU. Zdrojem je AppTopia, kde je nutné dodat, že nemá reálný přístup k číslům Twitteru.

Musk tvrdil, že Twitteru zásadně rostou čísla. Jaká je realita?
i Zdroj: PCTuning.cz
Musk tvrdil, že Twitteru zásadně rostou čísla. Jaká je realita?

Drtivá většina uživatelů BeReal na iOSu jsou ženy a hlavně mladší 25 let a starší 45 let tam prakticky nenajdete. Ostatně podobný vývoj (až na tu nadvládu žen) byl i u Instagramu či TikToku. Starší lidé prostě na nové sítě přicházejí až s velkým zpožděním.

V pondělí Twitter zakázal odkazy a zmínky o uživatelských jménech na Facebooku, Instagramu a dalších konkurenčních sítích. Účty vytvořené čistě pro propagaci dalších sítí a obsahu tam budou mazány. Konkrétně jmenuje Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr a Post, ale také agregátory jako linktr.ee či lnk.bio. Detaily nově v Pravidlech v Promotion of alternative social platforms policy kde je výslovně zakázáno informovat o tom, že vás lidé mohou sledovat na jiné síti.

Twitter zakázal odkazy a zmínky o uživatelských jménech na Facebooku, Instagramu a dalších konkurenčních sítích
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter zakázal odkazy a zmínky o uživatelských jménech na Facebooku, Instagramu a dalších konkurenčních sítích

Smršť z pondělního večera se zákazem zmínek konkurenčních sítí má pokračování. Zmizely tweety a zmizelo i nové pravidlo z webu.  Vysvětlení pochopitelně žádné. Styl řízení dítěte z mateřské školky.

Zmizely tweety a zmizelo i nové pravidlo z webu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zmizely tweety a zmizelo i nové pravidlo z webu.

K zákazu odkazů a zmínek konkurenčních sítí Twitterem je tu další Tweet Elona Muska, co uzrál jako víno.

Ddalší Tweet Elona Muska co uzrál jako víno.
i Zdroj: PCTuning.cz
Ddalší Tweet Elona Muska co uzrál jako víno.

A bývalý šéf Twitter se poněkud naivně ptá „Proč?“. Pod tweetem to schytává nebývale.

A bývalý šéf Twitter se poněkud naivně ptá “Proč?”.
i Zdroj: PCTuning.cz
A bývalý šéf Twitter se poněkud naivně ptá “Proč?”.

Elon Musk spustil „všelidové hlasování“ zda má odstoupit jako šéf Twitteru. Tvrdí, že bude respektovat výsledek. Čtyři hodiny před ukončením to bylo 56 % pro odstoupení. Konečný výsledek 57,5 % pro odchod. 17,5 milionu hlasů.

Elon Musk spustil “všelidové hlasování” zda má odstoupit jako šéf Twitteru.
i Zdroj: PCTuning.cz
Elon Musk spustil “všelidové hlasování” zda má odstoupit jako šéf Twitteru.

Na hlasování s výsledkem „odstoupit“ Musk zareagoval změnou, nově budou moci o takovýchto věcech hlasovat pouze platící uživatelé.

Mastodon s nástupem Elona na Twitter z 300 tisíc uživatelů (MAU) stoupl na 2,5 milionu. 

Celkový počet uživatelů napříč Mastodon instancemi je skoro 6,9 milionu. Bezkonkurenčně největší jsou mastodon.social a pawoo.net, v česku mastodonczech.cz a mastodon.arch-linux.cz -  Na největších světových instancí si účet už delší dobu není možné volně založit. PS: Jde o počty uživatelů, tedy účtů, bez ohledu na to zda jsou/nejsou aktivní. Instancí je přitom přes 17 300.

TikTok zablokoval HlídacíPes.org video, ve kterém se vyrovnává se stereotypy o lidech, kteří podléhají manipulativním informacím. Redakce údajně porušila „pravidla komunity“. Podle správců sítě jde o obsah, který „zobrazuje, propaguje, normalizuje nebo oslavuje nebezpečné činy“. Klasická situace, kdy ti co upozorňují na fake news a dezinformace jsou blokování zatímco samotné dezinfo věci ne.

Ohňostroj lží – Pohled do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému ve střední a východní Evropě. 

Středa před pátou odpolední přinesla nefunkční LinkedIn. Což, nutno dodat, je poměrně ojedinělý jev.

Středa před pátou odpolední přinesla nefunkční LinkedIn.
i Zdroj: PCTuning.cz
Středa před pátou odpolední přinesla nefunkční LinkedIn.

Startupy a ekonomika

Dropbox kupuje FormSwift, cloudovou službu pro vytváření, úpravu a ukládání obchodních a právních dokumentů, za 95 milionů dolarů v hotovosti.

WeWork docházejí hotovostní rezervy, což zvyšuje pravděpodobnost platební neschopnosti. Na provozovatele coworkingů dopadá vliv recese a současné vlny velkých propouštění v technologickém sektoru.

Marc Benioff, spoluzakladatel a spoluředitel Salesforce, v pátek ve zprávě na Slacku zaměstnancům uvedl, že nejnovější pracovníci společnosti nejsou dostatečně produktivní. Dostal přes pět set velmi různorodých odpovědí a stěžuje si, že se jeho zpráva dostala takřka okamžitě na Twitter a do médií.

Jak můžeme zvýšit produktivitu našich zaměstnanců ve společnosti Salesforce? Zejména noví zaměstnanci (přijatí během pandemie v letech 2021 a 2022) se potýkají s mnohem nižší produktivitou. Je to odrazem politiky naší kanceláře? Nevytváříme s novými zaměstnanci, bez kancelářské kultury, „kmenové“ znalosti? Neřeší naši manažeři produktivitu přímo se svými týmy? Neinvestujeme do našich nových zaměstnanců dostatek času? Zaměřují manažeři dostatek času a energie na onboarding nových zaměstnanců & dosažení produktivity? je příchod nového zaměstnance do salesforce příliš zdrcující? Ptám se na přítele. (Nechávám to otevřené, abych získal co nejširší míru odpovědí.)

Komplikace se zaměstnanci má i šéf Tencentu. Na setkání se zaměstnanci brojil proti lenosti a úplatkářství a musíte za tím hledat i nervozitu z nepříznivé situace. Tencentu se nedaří jako dříve a Čína začala dost zásadně zasahovat a regulovat.

Další kryptourza v potížích. Bitvavo se nemůže dostat k 280 milionům eur a má potíže s likviditou a zastavila platby. Vyjádření burzy v DCG Update Statement a moudřejší po přečtení rozhodně nebudete.

OneCoin měl být „bitcoin killer“. Ve skutečnosti to bylo letadlo, pyramida a tvůrce přiznává vinu a jde k soudu.  Sebastian Greenwood byl zadržen v Thajsku v roce 2018 a vydán do USA a nyní se u soudu řeší až 4 miliardy dolarů investic a stovky milionů dolarů zpronevěry. U soudu ale není „kryptokrálovna“ Ruja Ignatova, ta je od roku 2017 na útěku.

Kryptofirmy mají nový problém, auditorské firmy s nimi nechtějí mít nic společného.  Podle Binance nechce o kryptofirmách slyšet Dewloitte, E&Y, KPMG ani PwC. Natož Mazars. 

Francouzský soud dal Apple pokutu 1 milion dolarů pro zneužívající praktiky App Store. Jak už to tak bývá, je výše pokuty prakticky zanedbatelná s ohledem na příjmy a obraty skrz App Store realizované.

Core Scientist podal návrh na bankrot. Těžit kryptoměny ale nepřestane, což je s ohledem na ceny energií dost zvláštní rozhodnutí. Jedna z mála kryptotěžebních společnosti, co je veřejně obchodovatelná. Akcie ale po pádu krypta padly na 98 % dřívější hodnoty.

Ušetřit na nákupu z IKEA? Objednejte si v Polsku nebo Německu a dojeďte si pro zboží. Úspory proti Česku je zásadní, od 7 do 20 procent. 


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama