Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon

Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 11. 2012 02:00 84

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací systém 3. Porovnání výkonu Piledriver/Bulldozer 4. Windows 8, lepší nebo nikoliv? 5. Syntetické testy – paměti 6. Syntetické testy – výpočetní operace 7. Praktické testy I. – komprese, multimédia
8. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS 9. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 10. Systémový test – PC Mark 7 11. Herní testy – Hry, Dos Box, PhysX 12. Shrnutí výkonu a ceny 13. Herní výkon 14. Zhodnocení a závěr

Recenzi nového procesoru AMD FX-8350 jsme vám nabídli už před nějakým časem, slíbili jsme ale doplnit některé části testu. Dnes slib plníme. Porovnáme výkon „takt na takt“ s prvním FX architektury Bulldozer a prověříme výkon ve finálních Windows 8. A výsledek? FX-8350 už dokáže nakrmit i nejvýkonnější grafiky!

Reklama
Procesor AMD FX-8350 podruhé – konečně slušný výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvedení dnešního článku nebude dlouhé, jelikož nás toho čeká opravdu hodně. U recenze FX-8350 jsem vám slíbil měření výkonu na stejném taktu, kdy porovnáme procesory Bulldozer (FX-8150) a Vishera (FX-8350). Toto měření nás čeká hned jako první, zjistíme, jak a co v AMD zlepšili a změnili, a jaký náskok má jádro Piledriver před původním jádrem architektury Bulldozer. Nárůsty výkonu jsou mnohde zajímavé a AMD na opravě chyb opravdu významně zapracovalo.

Další slíbenou částí testu bude měření výkonu ve finálních Windows 8. Tomuto tématu jsme se už věnovali jednou, před rokem. Tehdy ale šlo o velmi ranný build Windows 8. Dnes testujeme na plně prodejní verzi, a proto již zřejmě finálně a naposledy. Zde už to takové překvapení jako u měření „takt na takt“ není. Výkon ve Windows 7 a 8 není nijak zásadně jiný, lepší volbou spíše stále zůstávají současné Windows 7, ale nepředbíhejme – dostaneme se k tomu.

Třetí část testu je věnován hernímu výkonu, ten byl u prvních čipů FX opravdu tragický. Ve velké většině her původní Bulldozer zaostával za Intelem i o desítky procent a jako herní procesor opravdu první FX nebyly vhodné. To se teď změnilo, AMD konečně zprovoznilo a přeprogramovalo FPU jednotky v jádru a herní výkon to doslova „nakoplo“. Ve všech důležitých rozlišeních narostl herní výkon v řádu 10 až 20 procent, a to není rozhodně málo. Intel je samozřejmě stále jasným lídrem, ale rozdíly se již zmenšily. V tuto chvíli lze FX druhé generace doporučit i jako herní procesor, ale opět zatím nepředbíhejme. Ke všemu se dostaneme v patřičné části recenze.

Tímto článkem dokončíme test nové generace AMD FX procesorů zřejmě na hodně dlouho, možná časem ještě otestujeme levnější FX-8320 nebo FX-8300. Jelikož nás bude tato řada FX provázet celý příští rok, bude tedy dobré zkusit i další modely, času je ale na ně dost. Tím splníme naší povinnost prověřit tato CPU, zdali pak AMD příští rok nějak tuto nabídku inovuje dalším modelem, není jisté, ale pravděpodobné. Pokud půjde o nejvýkonnější model nahrazující FX-8350, jistě jej také změříme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama