Projekt UCase – unikátní skříň s nulovou hlučností
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Projekt UCase – unikátní skříň s nulovou hlučností

Projekt UCase – unikátní skříň s nulovou hlučností

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 11. 2012 03:00 39

Seznam kapitol

1. Myšlenka 2. Návrh a první kroky realizace 3. Lakování 4. Sestavení skříně 5. Osazení komponentami 6. Zhodnocení a rozšíření

Nejste spokojeni se zvukem vašeho počítače? Existuje spousta způsobů, jak snížit hlučnost počítače, od tichých chladičů až po odhlučňovací materiály. Někteří z nás jdou ještě dál a sáhnou po vodníkovi. Ani to ale není stoprocentní řešení. Dnes si ukážeme stavbu skříně na míru, která využívá unikátní koncept extrémně tichého chlazení.

Reklama

Tento projekt nevznikal na zelené louce, předcházely mu dva pokusy stavby vlastní skříně, které reflektovaly určité požadavky na vlastnosti celého systému. Mezi ty patřilo otočení základní desky tak, aby byly komponenty přístupné z opačné strany skříně, a osazení vodním chlazením domácí výroby. Nutno podotknout, že cílem vodníka nebylo dosáhnout skvělých teplot a vysokého přetaktování, ale spíše snížení a vyrovnání hladiny zvuku již přetaktovaných komponent.

Hlučnost samotného chlazení vodníka však byla překonána ostatními komponentami, především disky, zdrojem (netroufám si upravit zdroj na vodní chlazení), čerpadlem nebo také „bzučením“ některých grafických karet. To už by mnohým moc nevadilo, obzvlášť pokud se tyto zvuky dostavují v době, kdy mají nasazená sluchátka ať už při hraní her, nebo při poslechu hudby. Někdo ale používá počítač na renderování nebo na jiné výpočetně náročné činnosti, při kterých slyší zvuk komponent. To je hlavní důvod, proč se odhlučněním na takové úrovni vůbec zabývat.

Projekt UCase – unikátní skříň s nulovou hlučností
i Zdroj: PCTuning.cz

Malá ochutnávka finální podoby skříně

Koncept

Byl jsem postaven před rozhodnutí, zda odhlučnit jednotlivé problematické komponenty, nebo odhlučnit raději celek. Oba přístupy mají pozitiva a negativa a dají se i kombinovat, u mě vyhrála cesta odhlučnění celé skříně, protože eliminovat například bzučení grafické karty by bylo problematické. Také v potaz přišla možnost výměny komponent, která by se stala při individuální odhlučnění komplikovanou.

U odhlučnění skříně jako celku je také potřeba vyřešit několik problémů. Komponenty vyžadují chlazení, to zajišťují chladiče osazené ventilátory. K tomu je pochopitelně potřeba přísun chladnějšího vzduchu z vnějšku skříně. Bohužel se vzduchem šíří i nežádoucí zvuk. Takže co s tím? Utěsnit celou skříň tak, aby nikde nebyly průduchy a odstranit vibrace. To není moc velký problém, ale komponenty vevnitř se nebudou chladit. Proto použijeme vodní chlazení, které bude naše komponenty ochlazovat a ven mimo skříň povedou jen hadice (zatím předpokládejme, že máme k dispozici možnost bezhlučného ochlazení vody mimo skříň). I když však chladíme většinu komponent vodou, tak se najdou součástky produkující teplo, které se tímto způsobem chladit nedají, nebo jen velmi obtížně (zdroj, různé součástky na základní desce atd.). Není nutné připomínat, že i minimální zahřívání by v uzavřeném a dobře izolovaném prostoru vedlo k přehřívání.

Projekt UCase – unikátní skříň s nulovou hlučností
i Zdroj: PCTuning.cz

A takto by mohl vypadat interiér

Zde přichází poměrně nekonvenční řešení alespoň co se osobních počítačů týče. Protože nejsme vše schopni chladit vodou, tak se vrátíme ke vzduchovému chlazení. Nemáme ale možnost přísunu chladného vzduchu z venčí, proto jej musíme vytvořit ve vlastní režii. K tomu použijeme běžný radiátor vodního chlazení, který bude fungovat na přesně opačném principu, než jej obvykle používáme. Bude totiž ochlazovat okolní prostředí pomocí chladnější vody, která mu přijde zvenčí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama