Rok 2023 bude rokem #AI, ať se nám to líbí či ne #TYDEN 2. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Rok 2023 bude rokem #AI, ať se nám to líbí či ne #TYDEN 2. ledna

Rok 2023 bude rokem #AI, ať se nám to líbí či ne #TYDEN 2. ledna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

2. 1. 2023 07:00 4

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Co fediverse (ne)řeší. Dát počítač do servisu? Opatrně, některé servisáky vaše data zajímají. Důvěřovat kódu od #AI? Odpovědi ChatGPT mohou být hrozbou pro Google. Nejlepší kuchyně světa? Objem obchodů s NFT klesl. Musk šetří za každou cenu. TikTokový hack pro flekaté prádlo ze sušičky a možná i zapálený byt. Rok 2022 byl rokem linuxu na desktopu

Reklama

Hardware

EU žádá „snadnou“ vyměnitelnost baterie přímo spotřebiteli.  Po sjednocení nabíjení na USB-C tak možná dojde na podstatně komplikovanější zásah. 

Z desítek výrobců GPU v osmdesátých a devadesátých letech zbylo osmnáct. Užitečné čtení The Rise of China GPU Makers: AI and Tech Sovereignty Drive New GPU Entrants 

Dát počítač do servisu? Opatrně, není to moc bezpečné. A obzvlášť ne, pokud jste žena. 🔀 Nová studie No Privacy in the Electronics Repair Industry* (PDF) je hodně alarmující. 

Pebble má chytré hodinky za pouhých 36 dolarů (v přepočtu z rupií). A vypadají jako Apple Watch Ultra, které ale stojí o stovky dolarů víc. Nutno dodat, že toto Pebble nemá nic společného s legendárním Pebble, které v roce 2016 koupit Fitbit. 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká...

Unikla specifikace GeForce RTX 4070 Ti, včetně ceny.  7680 CUDA jader, 12 GB GDDR6X, 799 dolarů.

Technika, co nás opustila v roce 2022 podle Mashable. 

Ilustrace od Stable Diffusion v záhlaví inspirována právě předchozím odstavcem. Prompt: iPod, BlackBerry, iPhone mini, Meta Portal, Google Stadia, Internet Explorer, FTX, Twitter, Theranos. Digital illustration.


Software

Unstable Diffusion chce využít AI pro generování porna. Na Patreonu se pokoušeli vybírat peníze, ale dlouho to tam nevydrželo.  Porno, nahotiny a vůbec NSFW není problém se Stable Diffusion vytvářet, nakonec software máte v počítači a pokud prostě ignorujete „pravidla užití“, lze získat leccos. 

Důvěřovat kódu, který vytvořila #AI? Nepříliš dobrý nápad. Chyby, včetně těch bezpečnostních, jsou běžné. Nástroje vývojáře přesvědčují, že jejich kód je v pořádku. Důvěřovat mu ale nelze. 

iPhone OS 1.0 běžící v QEMU, dost zásadní úspěch. Detaily v Emulating an iPod Touch 1G and iPhoneOS 1.0 using QEMU (Part I)

Rok 2022 byl rokem Linuxu na desktopu. Uvádí to 2022 StackOverflow výzkum mezi vývojáři. 

XRAI Glass, spolu s AR brýlemi (Nreal Air), umí „titulkovat“ živou konverzaci, třeba pro neslyšící. 

Na iPad dorazilo špičkové DaVinci Resolve a je použitelné i zdarma, pokročilejší věci placené 

Consensus – consensus.app – je vyhledávač, který využívá umělou inteligenci k extrakci a destilaci poznatků přímo z vědeckého výzkumu.

ChatGPT by měla získat „vodoznak“, který by měl dokázat detekovat její tvorbu. Vodoznak by měl být kryptografický, ale panují pochybnosti, že to bude fungovat.

Srovnání ChatGPT vs. Google na pěti stovkách dotazů ukazuje, že ChatGPT může pro klasické vyhledávání od Google být hrozbou.


Mobilní aplikace

Od 31. prosince WhatsApp nefunguje na dalších 49 starších telefonech, včetně dvou iPhone a sedmi Samsung Galaxy. Podmínka nutná je Android 4.1 a novější, iOS 12 a novější, Linux KaiOS 2.5.0 a novější, takže pokud váš telefon neumožňuje aktualizovat operační systém, tak smůla.

Facebook si u uživatelů polepšil. Přestal posílat záplavy zbytečných upozornění. Má na to dokonce studii, ke které ovšem je vhodné dodat, že vypnout upozornění je to první co u prakticky každé aplikace musíte udělat. 

Jak mobilní telefony nahradily fotoaparáty v animovaném grafu. Včetně čtení o historii

Uživatelé účetního software od Sage dostali ultimátum, buď přejdou na měsíční předplatné, nebo o účetnictví přijdou.  Dost často se objevující taktika ve světě, kde se řada firem i jednotlivců snaží přejít na předplatné místo jednorázového placení. 


Hry

Každý má nějakou noční můru. Ta moje osobní, píše Michal Rybka, je sledovat pokusy o rozjetí virtuální reality následované jejím fiaskem – zažil jsem to už dvakrát a dost možná to právě zažívám potřetí. Co je, sakra, za problém?

Matt Fischer, vice president App Store mluví o Apple Arcade jako o velkém úspěchu. Osobně bych to tak neoznačil a kdyby Arcade nebylo součástí Apple One, není důvod za to platit. Staré hry, chybějící hity, velmi málo novinek.

Recenze World of Warcraft: Dragonflight aneb vzhůru na Dračí ostrovy na Hrej. Dává devět bodů z deseti. Já dávám rozhodně plných deset bodů.

Do 5. ledna si na Epic Games můžete zdarma pořídit Dishonored – Definitive Edition a Eximius: Seize the Frontline. Zejména to první si dejte, kompletní kolekce Dishonored.

Rok 2022 se naštěstí nestal rokem, kdy NFT ovládlo hry. Pokusy selhaly, hráči se bouřili a většina plánu skončila katastrofou. Nutno dodat, že v pravou chvíli, trh s NFT se spolu s kryptem závratně propadl. 

STALKER 2: Heart of Chornobyl se ukazuje v novém traileru s náznakem příběhu, ukázkou soubojů i Bloodsuckerem

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama