Rozbor architektury AMD Llano 2/2 – herní výkon, spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rozbor architektury AMD Llano 2/2 – herní výkon, spotřeba

Rozbor architektury AMD Llano 2/2 – herní výkon, spotřeba

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 7. 2011 03:00 125

Seznam kapitol

1. Druhá část 2. Deska Gigabyte A75M-UD2H – představení 3. Deska Gigabyte A75M-UD2H – detaily 4. Deska Gigabyte A75M-UD2H – BIOS 5. Měření herního výkonu
6. Přetaktování CPU i GPU 7. Teploty a spotřeba 8. Instalace PCI-E grafické karty 9. Výkon rozhraní 10. Závěr

Včera jsme si ukázali procesorový výkon, přehrávání médií, akceleraci převodu videa a popis jednotlivých částí systému. Dnes si projdeme to nejdůležitější, tedy spotřebu, teploty a herní výkon. Na závěr si trochu zataktujeme – jde to opravdu skvěle – a ukážeme si výkon rozhraní. Testy ukazují, že Llano patří hlavně do notebooků.

Reklama
Rozbor architektury AMD Llano 2/2 – herní výkon, spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve včerejší první části testu jsem vám představil platformu Lynx a všechny její součásti. Podívali jsme se na procesorové jádro, grafické jádro, novou patici i celou platformu. Jako první se otestování dočkala procesorová část, jež jsem přirovnal k výkonu Athlonu II X4 640. V závěru jsem pak procesorový výkon srovnával s podobně drahým Intel Core i3-2105, jež za procesorem AMD v průměru kousíček zaostal. Zde záleží na testovací sestavě aplikací. Například na serveru Techreport to vyšlo naopak, mírně pomalejší byl v jejich testu procesor AMD. Pokud tedy řekneme, že je výkon +/- vyrovnaný, nic tím nezkazíme. Výkon ale není vše a jak dnes zjistíme, procesor Intelu má v zátěži významně nižší spotřebu než čip od AMD. Je to dáno tím, že 32nm výroba u AMD je v plenkách a při nízké frekvenci je nutné ultra vysoké napětí 1,4 V. Zde AMD zřetelně prohrává.

Druhým okruhem testů bylo dekódování videí skrze UVD obvody v GPU jádru. Tam byla úspěšnost 50 %. Některé formáty nebyly podporovány a dekódování nefungovalo. Podobné to bylo i u akcelerace převodu videa v podporovaných aplikacích. Po nahrání ovladačů šlo hardwarové enkódování zapnou všude, fungovalo ale pouze v jediné aplikaci ze zkoušených. Zda jsou na vině ovladače, je nyní brzy předjímat, ale myslím si, že ano. Zde ještě myšlenka Fusion zůstává spíše zbožným přáním než reálně použitelnou záležitostí.

V dnešním druhém díle se podíváme na herní výkon integrovaného jádra, ale také s osazenou grafickou kartou v PCI-E slotu. Také vám představíme zajímavou základní desku od Gigabyte mATX formátu, jež může být zajímavou volbou pro malý a výkonný počítač. Velice důležité pak bude měření spotřeby a teplot systému, stejně jako přetaktování procesoru i GPU. To bylo celkem snadné a bavilo mě. Závěr pak bude patřit měření propustnosti rozhraní USB a SATA. Tím náš dvoudílný test zakončíme a v úplném závěru si shrneme poznatky z obou částí testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama