Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

29. 10. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Goldmax Scorpius a jeho hardware 2. Představení GeForce GTX 680M a Radeon HD 7970M 3. Materiály a zpracování, konektory, reproduktory 4. Klávesnice, chlazení, výdrž na akumulátor 5. Specifikace, metodika testování 6. Alan Wake, ArmA II 7. Battlefield 3, Crysis
8. Crysis 2, F1 2012 9. GTA: EFLC, Just Cause 2 10. Mafia II, Max Payne 3 11. Metro 2033, Sleeping Dogs 12. Fotogalerie 13. Závěr

Dostali jsme příležitost pro vás připravit unikátní test grafických karet do notebooků. Ve spolupráci se společností Goldmax jsme zajistili notebook Scorpius a k němu hned čtyři grafické karty — dvě nVidia GeForce GTX 680M a dva AMD Radeony HD 7970M. Kromě srovnání všech čtyř kombinací jsme samozřejmě zhodnotili i samotný počítač.

Reklama
Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní článek bude naprosto unikátní nejen v tuzemském, ale i světovém měřítku. Ve spolupráci s prodejcem výkonných notebooků Goldmax se nám totiž podařilo domluvit zápůjčku jednoho z nejvýkonnějších modelů Scorpius. Na tom by samozřejmě nebylo nic zvláštního, několik podobných testů jsme vám už v minulosti přinesli. Unikátní je ale fakt, že jsme notebook nedostali v pevné konfiguraci s jednou či dvěma grafickými kartami, ale hned se čtyřmi moduly — dvojicí nVidia GeForce GTX 680M a dvojicí AMD Radeonů HD 7970M. V obou případech jde o vlajkové modely a měli jsme proto možnost proti sobě karty postavit na identické konfiguraci a tím přímo změřit jejich výkon i provozní parametry. Nezapomněli jsme přitom ani na zapojení karet do režimu SLI/CrossFire, i to notebook Goldmax Scorpius podporuje.

Součástí článku primárně zaměřeného na test grafických karet bude samozřejmě i recenze samotného notebooku Goldmax Scorpius. Případný zájemce o tuto velmi výkonnou (a také patřičně oceněnou) náhradu stolního počítače tak dostane všechny potřebné informace.

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, test grafických karet proběhl v notebooku Goldmax Scorpius. Vynecháme-li skutečně extrémní model Panther 3.0, který je postaven na platformě Intel LGA1366 určené původně pro stolní počítače, je notebook Scorpius tím nevýkonnějším, co Goldmax v současné době nabízí. V zásadě jde o nejvýkonnější „plnohodnotný“ (tj. nepostavený na platformě určené původně pro stolní počítače) notebook na světě. Někteří další výrobci nabízejí podobné počítače postavené na stejné šasi Clevo P370EM, Alienware má pak vlastní počítač M18x postavený na ekvivalentním hardwaru. Výkonnější stroj však na trhu nenajdete. U Alienware, stejně jako u většiny zbylých, je však problém, že si v ČR (i na Slovensku) jejich produkty s lokální zárukou nekoupíte. Goldmax je tak jedinou volbou, pokud požadujete skutečně nejvýkonnější notebooky na trhu.

Nabízí se otázka, v čem se Scorpius liší od nedávno testovaného modelu Racer 2.0. Hlavní rozdíl je v v tom, že je Scorpius velký a těžký 17" notebook, zatímco Racer je výrazně menší „patnáctka“. Oba počítače používají stejnou procesorou mobilní platformu Sandy Bridge/Ivy Bridge, do Scorpia je však možné namontovat dvě grafické karty, zatímco do Raceru jen jednu. Scorpius má dále dva sloty pro pevné disky. Pokud jinými slovy ve svém notebooku nepotřebujete mít dvě grafické karty a raději dáte přednost kompaktnějším a mobilním rozměrům (Scorpius je přenosný spíše výjimečně, jeho rozměry a hmotnost jsou skutečně velké), bude ve většině případů Racer 2.0 lepší volbou.

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz
Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz
Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Scorpius je stejně jako slabí model Racer 2.0 postaven na mobilní platformě Intel Sandy Bridge/Ivy Bridge. Ta je s přehledem tou nejlepší volbou do většiny mobilních počítačů. Jak je u notebooků Goldmax a potažmo všech počítačů postavených na šasi Clevo zvykem, jsou počítače do velké míry konfigurovatelné. Základní konfigurace je osazena procesorem architektury Ivy Bridge Core i7-3610QM, který má základní pracovní frekvenci 2,3 GHz. V konfigurátoru je dále možné zvolit výkonnější modely jako je Core i7-3630QM (2,4 GHz), Core i7-3720QM (2,6 GHz, měla jej i mnou testovaná konfigurace), Core i7-3740QM (2,7 GHz) nebo nejvýkonnější Core i7-3920XM (2,9 GHz). Příplatky se pohybují od 1200 Kč s daní za model Core i7-3630QM až po lehce přes dvacet tisíc za Core i7-3920XM.

Na výběr je také u operačních pamětí, byť tady asi drtivá většina zákazníků váhat nebude. Goldmax totiž v současné době nabízí zdarma rozšíření ze základních 8 na 16 GB, což bude pro drtivou většinu zákazníku více než dostačující množství paměti. Notebook lze teoreticky osadit až 32 GB paměti, to ale využijí jen profesionálové při výpočtech, nikoliv běžní hráči.

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

K notebooku jsme dostali přibaleny celkem čtyři grafické karty, na ně se zaměříme v další kapitole. Na tomto místě se proto zaměřím jen na displej. Ten má zmiňovanou úhlopříčku 17,3" a Full HD rozlišení, které je u počítačů této kategorie zvykem. V základní konfiguraci dostanete běžný TN panel s lesklou povrchovou úpravou. I za LCD je však možné připlácet. Konkrétně mohu doporučit matný displej s lepším podáním barev 72 % NTSC, který lze navíc doplnit kalibračním profilem. Celkový příplatek za tuto kombinaci se blíží čtyřem tisícům (2400 Kč za samotný displej, 1200 Kč za kalibraci), rozdíl je však dobře znát mezi notebooky má takto vylepšený displej jedny z nejlepších barev.

Test mobilních grafik — GTX 680M (SLI) vs. HD 7970M (CF)
i Zdroj: PCTuning.cz

Model Scorpio je jako jeden z mála notebooků osazen dvěma šachtami pro pevný disk. V základní konfiguraci je notebook osazen jedním 750GB diskem klasické konstrukce s vyšší rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min. Mnou testovaná konfigurace byla osazena flashovým diskem Crucial M4 s kapacitou 256 GB, který je dnes jedním z nejlepších disků tohoto typu na trhu a jde o dobrou volbu.

Příplatek Crucial M4 s kapacitou 256 GB je 4200 Kč s daní, což je poměrně hodně. Platit bystě měli jen rozdíl mezi levnějším a dražším diskem, který v tuzemských internetových obchodech činí okolo tří tisíc. Paradoxně proto působí fakt, že tento disk je navíc v současné době zlevněn, předtím byl příplatek ještě vyšší. V praxi je tak lepší volbou ponechat v počítači původní disk a SSD dokoupit a namontovat až dodatečně, čímž současně získáte dnes optimální kombinaci SSD na OS, programy a hry a k tomu velký disk klasické konstrukce pro ukládání dat. Alternativně se lze pokusit s prodejcem dojednat individuální slevu, kterou Goldmax dle svých slov dává na každý druhý notebook. U modelu Scorpius se sleva v závislosti na konfiguraci dle vyjádření Goldmax obvykle pohybuje v rozmezí 5-15 tisíc korun. Cenové problematice notebooků Goldmax jsem se podrobněji věnovali nedávno v testu notebooku Racer 2.0, viz první a poslední kapitola.

Vrátíme-li se zpět k notebooku, lze do počítače namontovat ještě další dva pevné disky. Počítač je vybaven mSATA slotem pro SSD (ceny jsou však taktéž vysoké, platí výše popsaná pravidla) a šachtou pro optickou mechaniku. Zde je v základní konfiguraci vložena DVD vypalovačka, je však možné si připlatit za Blu-ray vypalovačku, případně do šachty namontovat speciální redukci k připojení třetího plnohodnotného pevného disku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama