UNESCO chce zákaz telefonů ve školách. Everything X. Kryptoměnová rally ochlazuje #TYDEN 31. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek UNESCO chce zákaz telefonů ve školách. Everything X. Kryptoměnová rally ochlazuje #TYDEN 31. července

UNESCO chce zákaz telefonů ve školách. Everything X. Kryptoměnová rally ochlazuje #TYDEN 31. července | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

31. 7. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Tesla zmanipulovala přístrojovou desku. Stable Diffusion XL je venku. Hacknuté Norsko. Děravá Tetra. Čas finančních výsledků.

Reklama

Sociální sítě

Neověřené účty na Twitteru budou mít denní limity na počet přímých zpráv (DM), které mohou posílat, jako součást změn, které mají omezit spam v DM. Pokračuje proměna Twitteru v placenou službu, kde za peníze ale nedostanete hodnotu. Právě spammeři mají v oblibě placení za Twitter. Přímé zprávy jsou navíc dlouhodobě jedna z nejzbytečnějších funkcí Twitteru. (PC Mag)War, stock photos, and breaking news

Řada neautentických účtů na sociálních sítích už zhruba rok manipuluje staré fotografie jako aktuální reportáže z ruské invaze na Ukrajinu. (Conspirador Norteño)

Staré fotografie jako aktuální reportáže z ruské invaze na Ukrajinu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Staré fotografie jako aktuální reportáže z ruské invaze na Ukrajinu.

TikTok aktivně řeší hrozbu zákazu tím, že má novou aplikaci, ale ne zcela to funguje. Do konce května klesl počet denních stažení aplikace Lemon8 s na 6,7 % březnového maxima. Aplikace se v březnu dostala do první desítky v americkém App Store. Uživatelé si stěžují, že aplikace působí neorganicky a kurátorsky, protože upřednostňuje potřeby vlivných osobností před běžnými lidmi. (Rest of World)

Na TikToku ve velkém jede “detox” pomocí Boraxu. Ano, lidé pijí chemikálie na praní prádla kvůli údajným zdravotním účinkům. Nic rozdílného oproti těm, co věří, že dezinfekce co bazénu léči všechno, včetně rakoviny. (LifeHacker)

Reddit a Bluesky jsou kontrastní příklady toho, jak nemoderovat, jeden se centralizuje tím nejhorším možným způsobem a druhý se katastrofálně decentralizuje. (Wired)

Téměř 200 amerických školních obvodů se připojilo k žalobám proti společnostem Meta, TikTok, Snapchat a YouTube, které tvrdí, že jejich aplikace způsobují kázeňské a psychické problémy. (WSJ)

TikTok, aplikace pro krátká videa, přidává možnost sdílet textové příspěvky s hudbou a samolepkami, podobně jako Instagram Stories. Vkládání z webu není možné. (The Verge)

Generální ředitelka Twitteru (nyní X) Linda Yaccarino ve zprávě pro zaměstnance tvrdí, že používání je "rekordně vysoké". Je tedy jediná, kdo to tvrdí. Všechny služby sledující a měřící návštěvnost poukazují na stále trvající pokles. (TechCrunch)

Twitter v Česku zpřístupnil Community Notes. Program ve kterém uživatelé mohou označovat a vysvětlovat zavádějící obsah.

Twitter mění svůj handle z @twitter na @X, Twitter Blue na @XBlue, @TwitterSupport na @Support. Dosavadní majitel @X nyní používá @x12345678998765. (TechCrunch)

Je to tak: Nejlepší alternativou Twitteru je Odhlášení. Můžete prostě přestat. (Mashable)

WhatsApp oznamuje okamžité videozprávy, které uživatelům umožňují posílat klipy do 60 sekund podobně jako hlasové poznámky. Videa se automaticky přehrávají při ztlumení zvuku. (The Verge, WhatsApp)


Startupy a ekonomika

Spotify plánuje zvýšit cenu své prémiové verze bez reklam v USA o 1 dolar na 10,99 dolarů měsíčně a v příštích měsících plánuje zvýšení cen celosvětově. (WSJ)

Spotify hlásí za 2. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 11 % na 3,2 miliardy eur, meziroční nárůst počtu předplatitelů Premium o 17 % na 220 milionů, meziroční nárůst počtu uživatelů MAU o 27 % na 551 milionů a upravenou provozní ztrátu 112 milionů eur. (Bloomberg)

Podle Nicholase Taleba se kryptoměnová rally ochlazuje, protože kupci mincí místo toho naskakují na umělou inteligenci. Doslova uvedl, že "Kryptoměnová móda se začíná vytrácet, protože mnoho z těch fantastických mladých lidí, kteří si rádi hrají s počítači ve sklepě své matky, se nyní zamilovává do umělé inteligence." A dodal, "Potřebuješ další poblouznění, abys vytěsnil poblouznění.” (Insider. Nicholas Taleb)

Worldcoin Foundation zavádí svůj token Worldcoin, získaný po použití oční skenovací "koule", ve 35 městech. Worldcoin si plánuje ponechat 20 % svých tokenů. (FT)

Soudní dokumenty odhalují finanční problémy společnosti Vice a historii získávání finančních prostředků. Vice měla v květnu 2023 dluh ve výši 834 milionů dolarů a od roku 2017 získala více než 1,3 miliardy dolarů v dluhovém a kapitálovém financování. (AdWeek)

Pařížská společnost Thales, která se zabývá obrannou elektronikou a kybernetickou bezpečností, se dohodla na koupi americké kyberbezpečnostní firmy Imperva od společnosti Thoma Bravo v hodnotě 3,6 miliardy dolarů. (Reuters)

Alphabet hlásí tržby za 2. čtvrtletí ve výši 74,6 miliardy dolarů, meziročně o 7 % více, čistý zisk 18,37 miliardy dolarů, meziročně z 16 miliard dolarů, tržby z Google Cloud 8,03 miliardy dolarů, meziročně o z 6,28 miliardy dolarů . GOOG vzrostl o více než 6 %. (Alphabet)

Alphabet hlásí tržby za 2. čtvrtletí ve výši 74,6 miliardy dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz
Alphabet hlásí tržby za 2. čtvrtletí ve výši 74,6 miliardy dolarů

Microsoft hlásí meziroční nárůst čistého zisku za 4. čtvrtletí o 20 % na 20,1 milionu dolarů, meziroční nárůst tržeb o 8 % na 56,2 milionu dolarů, meziroční nárůst komerční sady Office o 12 %, meziroční nárůst Dynamics 365 o 26 % a meziroční nárůst LinkedIn o 5 %. (Microsoft)

Snap 2. čtvrtletí: tržby meziročně klesly o 4 % na 1,07 miliardy dolarů oproti odhadovaným 1,05 miliardy dolarů, celosvětový počet uživatelů vzrostl meziročně o 14 % na 397 milionů oproti odhadovaným 395 milionům a odhadované tržby za 3. čtvrtletí jsou nižší než odhadované. SNAP pokles o více než 16 % (CNBC)

Meta hlásí za 2. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů o 11 % na 32 miliard dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 16 % na 7,79 miliardy dolarů a meziroční nárůst denních aktivních uživatelů (DAU) o 7 % na 3,07 miliardy za červen 2023. META vzrostla o více než 7 %. K DAU nutno dodat, že je to na všech platformách, tedy Instagram. Facebook, WhatsApp spojené. (Meta)

Společnost Samsung vykázala za 2. čtvrtletí tržby ve výši ~47,21 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 22 % a je pod očekáváním analytiků, kteří očekávali ~47,7 miliardy dolarů, a provozní zisk ve výši ~525 milionů dolarů, což představuje meziroční pokles o 95 %. (CNBC)

Intel hlásí meziroční pokles tržeb za 2. čtvrtletí o 15 % na 12,9 miliardy dolarů, pokles tržeb za datová centra a umělou inteligenci o 15 % na 4 miliardy dolarů a předpovídá, že tržby za 3. čtvrtletí budou vyšší než odhady. INTC vyskočil o více než 6 % (CNBC)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama