V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090? | Kapitola 4

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 10. 2022 06:00 29

Seznam kapitol

1. Co tomu předcházelo 2. Jak se testovaly kabely 3. Youtubeři se zapojují do bádání 4. Co teď s tím?

Poté, co internet obletěly fotky rozstavených napájecích konektorů na kabelech pro RTX 4090, se i Youtubeři vrhli na destrukční testy napájecích redukcí dodávaných spolu s kartou. A máme tu první výsledky testů, ze kterých už víme víc... a stejně to není moc platné.

Reklama

Co lze určitě doporučit, je nenamáhat kabely zbytečně na ohyb. Především na ohyb do stran, při kterém je tah i tlak na krajní vodiče největší a je nejvyšší riziko poškození konektoru. Kabely je radno ohýbat pozvolným obloukem a co nejdále od konektoru; Cablemod radí aby to bylo až ve vzdálenosti 35 mm. 

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: cablemod

To ale ve většině skříní asi nepůjde. Takto nějak vypadá redukce zapojená do RTX 4090 v mamutím big toweru Fractal Design Arc XL. V něm je od hrany záslepky až pod bočnici hodně nadstandardní prostor asi 8 cm, karta je o něco širší než záslepka a tak zbývá prostor akorát na to, aby kabely visely přirozeně dolů a nebyly bočnicí připlácnuté ke kartě.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže to je RTX 4090 od Nvidie, která patří k těm užším. A co je horší, ve většině skříní je pod tou bočnicí mnohem méně prostoru. U nového Fractal Design Pop Air je to jen 6,5 cm, a to patří k těm širším. Běžná vzdálenost ve většině skříní je něco kolem 5–6 cm. Dobrým vodítkem je i maximální výška chladiče procesoru, který lze do skříně osadit. Pokud nepojme ani 165 mm vysokou dvojvěž NH-D15 od Noctuy, má majitel zaděláno na problém. Nejjednodušší řešení je v takovém případě nenasazovat bočnici, dokud neseženete vhodnější napájecí kabel nebo redukci. Anebo pořídit širší skříň.

Časově náročnější možností, jak to v takovém případě řešit, je sehnat některý z produktů třetích stran. Jedním z těch, které se vejdou i do úzkých skříní, je 90° rohový adaptér od Cablemod, který má jít do předprodeje na konci října. S ním jednak omezíte ohýbání kabelů, protože visí rovně dolů, jednak výrazně snížíte vzdálenost, o kterou kabel vyčnívá do strany, stačí pak mít vedle karty něco kolem 2,5 cm. 

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: Cablemod

Nevýhodou je, že přidáte do cesty o jeden potenciálně problematický přechod navíc. 

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: cablemod

Vyrábí se ve dvou variantách v závislosti na tom, na kterou stranu od západky konektoru má kabel vést (jestli je na kartě orientovaný malým signálním čtyřpinem nahoru nebo dolů).

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: cablemod

Lepším řešením jsou pak asi speciální kabely přímo ke zdrojům. Nové varianty v 600W provedení s 12+4 piny už ohlásil BeQuiet a Corsair, a třeba Seasonic je i nabízí zdarma ke špičkovým modelům zakoupeným během posledních 12 měsíců, Gigabyte je jako jeden z prvních dodává už i jako standardní součást příslušenství k novým zdrojům UD1000GM PG5 a UD850GM PG5. A určitě jsou i další a jestli ne, brzy se přidají.

Další možností jsou kabely a prodlužky od Cablemod. K novým konektorům má i nějaké další info v často kladených otázkách.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: cablemod

Nezbavím se dojmu, že částečně je za celým problémem právě to, že machři grafiky nemontují do skříní, ale testují je zapíchnuté do desky pohozené na stole. A testují je i v laboratorních podmínkách, tedy volně na stole s měřicími přístroji všude okolo. 

Kdyby technici zkusili karty osadit i do pár běžných skříní, nejspíš by si uvědomili, že by bylo lepší použít konektor zalomený o 90°, jako má nabídnout Seasonic.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Anebo přidat podobný rohový mezikus, jako nabízí Cablemod. Konektor zalomený dolů totiž zase není vhodný pro jedince, kteří karty ve svém PC akvárku vystavují na stojáka přes riser. 

Pokud jste majiteli RTX 4090 a máte ji zapojenou přes redukci, je asi zbytečné příliš vyšilovat. Na desetitisíce prodaných karet se zatím objevily jednotky případů, což asi není důvod k takovému panikaření, jaké se odehrává. Jenže už u předchozí generace se nechtělo věřit, že by to titěrné cosi mohlo nahradit trojici masivních konektorů, a každému, kdo si to myslel, se teď dostává obrovského zadostiučinění.

Zdá se, že k tomu, aby se konektor začal tavit, je zapotřebí nešťastná souhra více okolností.  Prodaly se už desetitisíce karet, známy jsou zatím jednotky případů, u kterých navíc není jasné, co se dělo při instalaci a při provozu, i když se majitelé dušují, že s kartou nevyváděli nic zlého.

Tavící se konektor a izolaci by měl prozradit i zápach, který dobře zná každý, komu už nějaký elektrospotřebič nebo kabel shořel. Určitě se nic nestane, když připojení v místě konektoru zkontrolujete a možná i za provozu přeměřite teplotu nebo konec redukce osahat. Případně můžete počítač jednou za čas počítač vypnout, konektor odpojit a zkontrolovat. Ale to bych neradil dělat denně, u konektorů se prý počítalo s nějakými třiceti cykly rozpojení a zapojení, a s každým připojením budou zdířky o něco volnější. Obdobně by na tom měly být ale i ty adorované osmipiny. O nich můžu s jistotou říct, že při opatrném zacházení snesou určitě víc, náš dřívější zdroj v testovací sestavě už přežil několik set zapojení a rozpojení grafických karet.

Štastlivci, kteří mají desku nebo nějaký regulátor s monitorováním teploty a termistory na kabelech, mohou pro klid duše na někam mezi vodiče těsně za konektor přilípnout jeden ze snímačů.

Pokud nemáte zdroj přímo navrhovaný pro nový standard ATX 3.0 a PCIe 5.0, budou lepším řešením než redukční chobotnička kabely přímo od výrobců modulárních zdrojů, případně specializovaných výrobců, kteří nabízejí napájecí kabely ke zdrojům jiných výrobců. 

Určitě se vyhýbejte levným řešením z Číny, protože jak je vidět, plíšky uvnitř kompaktních konektorů nemají moc velké rezervy na další „katování kostů“ a s testováním spolehlivosti u redukce za pár desítek korun se asi taky nikdo moc nemaže. U karet s nižší spotřebou to asi vadit nebude, ale u grafiky za šedesát tisíc je to fakt špatné místo, na kterém šetřit.

Na závěr už asi jen obecnou radu platnou i pro veškerý další hardware – když to smrdí, vyrvi to ze zásuvky. 

V takové situaci nemá smysl čekat na to, až se práce uloží a Windows vypnou, nebo až hustý kouř prozradí místo, které hoří, čím dřív počítač odstavíte od zdroje napájení, tím líp. A určitě jej znovu nepouštějte dřív, než zjistíte, v čem byl problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama