V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 10. 2022 06:00 29

Seznam kapitol

1. Co tomu předcházelo 2. Jak se testovaly kabely 3. Youtubeři se zapojují do bádání 4. Co teď s tím?

Poté, co internet obletěly fotky rozstavených napájecích konektorů na kabelech pro RTX 4090, se i Youtubeři vrhli na destrukční testy napájecích redukcí dodávaných spolu s kartou. A máme tu první výsledky testů, ze kterých už víme víc... a stejně to není moc platné.

Reklama

V posledních dnech se spíše než výkon RTX 4090 a nové technologie řeší potíže s několika rozteklými napájecími konektory. Na úvod řeknu, že dokud není opravdu jasno, v čem byl problém, řeším podobné věci nerad. Vždy se dá vymyslet mnoho možných příčin problému, je kolem toho spousta dohadů a spousta více či méně dobrých anebo naprosto zcestných vysvětlení. A ti, co tyto konektory konstruují a vyrábějí, vědí o problematice jejich dimenzování víc než většina účastníků diskuzí, kterým stačí dvě fotky a pár indicií a mají jasno v tom, kde konstruktéři udělali chybu. Tedy ne že by ti experti někdy nedělali chyby vysloveně školácké.

Co je v tomto případě horší, je jasné, že kabely nejsou nezničitelné, ale jak probíhala instalace, ví jen ten, kdo konektor zapojoval. Není jasné, jestli jej při tom nějak poškodil nebo jestli jej zastrčil opravdu nadoraz. Jestli šlo nebo nešlo o zmetek, zjistí jen ten, kdo jej bude opatrně rozebírat. Když to bude někdo ze strany výrobce karty či redukce, výsledky se nejspíš moc chlubit nebude. A někdy se ani při té rozborce nedá zjistit, co se opravdu stalo a jestli šlo o výrobní vadu, nebo k poškození došlo až při nevhodné manipulaci.

V praxi se pak dá problematická situace těžko dokonale zrekonstruovat týráním jednoho adaptéru. I to efektní měření teplot konektoru infrakamerou není moc platné. Jednak mají ty levnější takové rozlišení, že místo problematických míst průměrují teplotu celého konektoru a někdy k tomu přiberou i kryt karty, jednak místo teplých míst měříte teplotu na povrchu polymeru, kterým je izolovaný vodič nebo plasty na konektorech, a jednak konektor zahřívá i samotná karta. Přesnou příčinu problému tak odhalíte stejně jen pečlivým a opakovaným trápením více kusů v laboratorních podmínkách.

Může to stačit na 600 W?

Tou momentálně asi nejpopulárnější tezí v diskuzích je něco ve smyslu, že: „nový konektor 12VHPWR je ve srovnání se staršími masivními osmipiny moc malý, poddimenzovaný, má titěrné piny, které nezvládají přenášet takové proudy, kvůli tomu nezvládne 600 W, přehřeje se a shoří.“

Ono se není moc co divit, fotka napájecí redukce tak trochu připomíná jeden internetový meme s bílým gaučem. 

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

U klasických osmipinů pro napájení grafiky je udávaný maximální příkon 150 W. Neznamená to ale, že na 150 W potřebujete osm pinů, na straně grafiky jsou vlastně jen tři „žluté“ vodiče s +12 V, přes které jde těch 150 W. 

Osmipin pro napájení procesoru už má ty „žluté dráty“ s +12 V čtyři a má zvládat 200 W. Na straně modulárních zdrojů se běžně používá stejný osmipin pro zapojení kšandy se dvěma osmipinovými PCIe power za sebou, takže by měl konektor bez problémů zvládat i 300 W. 

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Proudy, které zvládá, se také liší i v závislosti na tom, jestli má plné piny, anebo jde o jednodušší provedení, u nějž je pin vytvarovaný slisováním tenkého plíšku, který se krimpuje na vodič.

Nový 600W konektor označovaný jako 12VHPWR má dvanáct plných napájecích pinů ve dvou řadách. Nahoře nad nimi jsou čtyři tenké signální drátky, podle kterých může karta poznat, jak výkonné napájení je do ní zapojené. Pod tím je šest pinů s 12 V a pod nimi šest pinů se zemí.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle zapojení signálních pinů pak zařízení rozeznají, jestli je kabel schopný dodávat 150, 300, 450 nebo 600 W. Aktivní kontakty jsou vždy jen dva. Na konektoru ale vidíte, že jsou osazené všechny čtyři. Dva z nich však mají drátek ustřižený a zastrčený do „bužírky“. Protože nikam nevedou, můžou se zdát zbytečné, já bych ale řekl, že díky dvěma zdířkám navíc konektor při zapojení lépe drží.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Problém není ani v tom, že by dodávaná redukce byla levný šmejd. Teda než se celá věc došetří, nedá se vyloučit, že to šmejd je, ale rozhodně ne levný. Zpracování je precizní, pokud už jste pár kabelů viděli, bude vám jasné, že k rozdvojkám prodávaným za třicet kaček má daleko. I když ji nemáte v ruce, je to vidět už na fotkách. Plastové díly jsou přesné a z kvalitních forem, využité jsou silné vodiče 14AWG, které jsou opletené a oplet je na konci zafixovaný textilní páskou s kvalitním lepidlem. Ani pájení není co vyčítat a v místě, kde se vodiče za konektorem ohýbají, jsou zalité do polymeru. A navíc je na každém ještě vytištěné logo Nvidia, které mělo zjevně při propagaci nového sympaticky malého konektoru pomoci… a teď toho rozhodnutí markeťáci asi hodně litují.

V čem může (a nemusí) být problém napájecích konektorů 12VHPWR u GeForce RTX 4090?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduché ploché kabely dodávané přímo ke zdrojům, které teď všichni doporučují místo problematické redukce, mají piny klasicky nakrimpované na vodiče a jsou na výrobu určitě jednodušší a být kratší, tak i levnější.

Konektory hoří. Odjakživa.

Nejde o první a nejspíš ani o poslední napájecí konektory v PC, které se někomu roztavily. Dělo se to i kupodivu i u těch starých a momentálně adorovaných poctivých osmipinů (a fotek roztavených šestipinů a osmipinů je víc než dost). Jenom k tomu nedocházelo na fungl nových 500W grafikách a nebylo to tolik na ráně jako u dosud nejžravější grafické karty, takže nikdo nevyšiloval, že jsou napájecí osmipiny poddimenzované.

Nechci to ale ani bagatelizovat, protože zatímco u těch starších konektorů se tyto případy nasbíraly za mnoho let používání, u RTX 4090 jsou veřejně známé jednotky případů během nějakých dvou týdnů od uvedení do ostrého provozu. A také proto, že nějaký problém s některými typy konektorů a kabelů zjevně byl. 

Už začátkem září totiž organizace PCI-SIG obesílala výrobce zdrojů s e-mailem následujícího znění:

Dear PCI-SIG Member,

Please be advised that PCI-SIG has become aware that some implementations of the 12VHPWR connectors and assemblies have demonstrated thermal variance, which could result in safety issues under certain conditions. Although PCI-SIG specifications provide necessary information for interoperability, they do not attempt to encompass all aspects of proper design, relying on numerous industry best-known methods and standard design practices. As the PCI-SIG workgroups include many knowledgeable experts in the field of connector and system design, they will be looking at the information available about this industry issue and assisting in any resolution to whatever extent is appropriate.

As more details emerge, PCI-SIG may provide further updates. In the meantime, we recommend members work closely with their connector vendors and exercise due diligence in using high-power connections, particularly where safety concerns may exist.

Thank You,

Z něj se moc praktických informací nedozvíte, takže se s překladem nebudu dlouho mazlit:

Vážený člene PCI-SIG,

dovolujeme si upozornit, že PCI-SIG zjistila, že některé typy provedení konektorů 12VHPWR vykazují teplotní výkyvy, které by za určitých podmínek mohly vést k problémům s bezpečností. Přestože specifikace PCI-SIG poskytují nezbytné informace pro zajištění interoperability, nepokouší se pokrýt všechny aspekty správné konstrukce a spoléhají se na řadu osvědčených průmyslových metod a standardních konstrukčních postupů. Jelikož pracovní skupiny PCI-SIG sdružují mnoho zkušených odborníků v oblasti návrhu konektorů a systémů, budou se zabývat dostupnými informacemi o této problematice a budou nápomocni při řešení v jakémkoliv potřebném ohledu.

PCI-SIG poskytne více informací, jakmile se objeví další podrobnosti. Do té doby doporučujeme členům úzce spolupracovat se svými dodavateli konektorů a postupovat s náležitou obezřetností při využívání konektorů pro připojení s vysokou spotřebou, zejména v případech, kdy mohou být obavy o zajištění bezpečnosti.

Děkujeme.

Gamers Nexus k tomu přidal detailnější informace ze neveřejného PDF, které mail výrobcům doprovázelo a dostal se i do jejich redakce…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama