Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2011 03:00 9

Seznam kapitol

1. Leden patřil Intelu a nVidii 2. Únor byl pro Intel černá můra 3. Březen, na CeBIT vlezem 4. V dubnu celkem nuda... 5. Květen opět patří Intelu 6. Červen ve znamení AMD
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil Bulldozeru, Steve Jobsovi a diskům 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2012

Dnes se už pomalu loučíme se starým rokem 2011 a o víkendu přivítáme rok nový, snad bude lepší než ten současný. Zavzpomínáme na něj v dnešním článku z pohledu hardwaru, her a událostí, které zahýbaly světem technologií. Rok 2011 byl nabitý k prasknutí, nenudili jsme se. A jak to tak vypadá, v tom příštím to nebude jinak.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Měsíc jsme začínali testem oranžové desky od Gigabytu určené pro extrémní taktování. Šlo o skvělou desku, která ale přišla pozdě, platforma X58 Express se totiž začala připravovat na domov důchodců a uvádět pro ni celkem drahou desku nebyl zrovna moudrý krok. Deska ale přišla a zaujala, což byl účel. Pár dní na to zavelel Intel k odtajnění čipsetu Z68 Express pro Sandy Bridge. Sada přinesla lepší taktování a dvě zajímavé technologie – LucidLogix Virtu a Intel Smart Response. Sice zajímavé featury, nijak oblíbené se ale nestaly.

AMD se odhodlává k stěžejnímu kroku, uvádí poslední z rodu Phenomů. Na trh se dostává poslední Phenom II X4 980, všechny další čipy už budou postavené na architektuře Bulldozer. Trh grafik vytrhne z letargie pouze výkřik nVidia s uvedením GeForce GTX 560 bez „Ti“ v názvu. Šlo o slušnou grafiku, díru do světa ale neudělala.

Zbytek měsíce se nese spíše v útržcích a střípcích informací o věcech budoucích, než uvádění zajímavých produktů. Na veřejnost se dostávají materiály AMD, které potvrzují oznámení uvedení APU rodiny Llano a čipsetů AMD 900 s paticí AM3+. K tomu má dojít už za měsíc, v červnu. Ještě ve stejný měsíc hodlá AMD předvést platformu AMD FX na výstavě E3. O pár dní později má jít platforma oficiálně na trh. Bohužel se tak nestalo a došlo k několika měsícům zpoždění. Poslední den v měsíci Anandtech potvrzuje co se dávno šušká – uvedení FX se poprvé o měsíc odkládá.

AMD partnerům v prezentacích maže med kolem úst a slibuje vysoký výkon Bulldozeru, výrobci desek ale už pomalu začínají tušit, že to je jinak. Stahují z plánů výroby nabušené high-end desky s paticí AM3+. Nakonec se na trh dostanou jen podstatně levnější desky střední třídy a s jinými se už nepočítá. Na veřejnost unikají fotografie připravovaných desek a výsledky procesorů Bulldozer.

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako blesk z čistého nebe ale přichází informace z Intelu, že pokořili současné výrobní postupy a tranzistory v polovodičích. Klasické planární prvky nahrazují funkčním 3D tranzistorem a ještě na 22nm výrobě. V tuto chvíli Intel utíká AMD minimálně o tři až čtyři roky kupředu. Nový výrobní postup přináší o desítky procent vyšší výkon při stávající spotřebě nebo naopak stejný výkon při významně nižší spotřebě. Intel nehovořil do větru a dnes jsou bez potíží dostupné finální ES samply 22nm Ivy Bridge s TDP 77 W a o 20 procent vyšším výkonem, než mají současné Sandy Bridge. Uvedení na trh nás čeká ale až za tři měsíce.

Vychází Zaklínač 2 a řádně potrápí i nejvýkonnější sestavy, na nejvyšší detaily nestačí ani SLI dvou nejvýkonnějších karet té doby. Grafika je skvělá, hra také. Nároky však krvavé. Naopak Duke Nukem prý bude hlavně zábavný než graficky dokonalý, nechali se slyšet autoři hry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama