Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2011 03:00 9

Seznam kapitol

1. Leden patřil Intelu a nVidii 2. Únor byl pro Intel černá můra 3. Březen, na CeBIT vlezem 4. V dubnu celkem nuda... 5. Květen opět patří Intelu 6. Červen ve znamení AMD
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil Bulldozeru, Steve Jobsovi a diskům 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2012

Dnes se už pomalu loučíme se starým rokem 2011 a o víkendu přivítáme rok nový, snad bude lepší než ten současný. Zavzpomínáme na něj v dnešním článku z pohledu hardwaru, her a událostí, které zahýbaly světem technologií. Rok 2011 byl nabitý k prasknutí, nenudili jsme se. A jak to tak vypadá, v tom příštím to nebude jinak.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

.Závěrečný měsíc roku byl pak nabitý k prasknutí. Testovali jsme levnější Core i7-3930K, který nabízí naprosto skvělývýkon, taktování a spotřebu. Přeci jen je ale za 13 000 Kč krapet drahý pro velkou většinu z vás. Abyste měli procesor kam osadit, otestovali jsme také další tři desky s čipsetem X79 Express. Asus Rampage IV Extreme si odnáší zlatou hvězdu za naprosto geniální desku. Aby nepřišli zkrátka i majitele Sandy Bridge do patice LGA 1155, nabídli jsme vám test čtveřice lepších desek do pěti tisíc. Vyzkoušeli jsme také kompatibilitu AMD FX se staršími deskami s paticí AM3 a proklepli i nejvýkonnější grafiku planety R.O.G. Mars 2.

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD stihlo uvést Radeon HD 7970 se zajímavým výkonem. Karta překonává GeForce GTX 580, která je ale dnes už rok starou kartou. Tudíž průměrných 15-25 procent (dle hry a nastavení) nad ní není pro nový Radeon, jenž bude zástupcem high-endu celý příští rok, žádná výhra. V příštím roce se na ní chystá připravovaná GeForce s jádrem Kepler GK104. Zajímavé je, že podle některých neověřených informací by toto GPU mělo v řadě Nvidia grafik nahradit GeForce GTX 560 Ti. Jaký by pak asi byl výkon vlajkové lodi s GK100, to se můžeme dnes pouze dohadovat. Radeony HD 7970 by se měly začít prodávat v lednu. My máme kartu kompletně změřenou a recenzi prodejní karty (je na ní stále NDA) vám nabídneme 9.1. příštího roku. Z firmy AMD odchází i Nigel Dessau a tím zřejmě definitivně končí vlna propouštění.

Na pár chvil se na trh dostává patch pro scheduler Windows 7 a Bulldozer. Po otestování několika servery se ale zjišťuje, že výkon spíše v průměru klesl. Microsoft patch stahuje a AMD mlží, že prý nebyl ještě hotov. Druhý pokus nastane v lednu nebo únoru, nezmění ale určitě opět nic. Ve zmatku kolem Vánoc pak AMD vrhá na trh i odemčené procesory rodiny Llano, recenze se objevily poslední týden v roce.

Co nás čeká a nemine

V lednu proběhne výstava CES a ukáže trendy příštího roku. AMD v její čas hodlá oficiálně uvést další Radeony 7000, a ty by se tak měly dostat konečně na pulty obchodů. Dostupnost bude ale ještě nějakou tu chvíli slabší, ostatně jako u každé novinky. Intel nám ukáže Ivy Bridge a čipsety 7-series s integrovaným USB 3.0 a PCI-E 3.0. Na uvedení na trh si ale ještě počkáme minimálně března. Na světlo světa se také dostanou Sandy Bridge-E s osmi jádry a masakrózním výkonem. Bohužel zatím jen s logem Xeon a astronomickou cenou. Únor pak bude patřit grafikám Radeon HD 7800, které jsou náhradou Radeonů HD 6800, budou ale nejspíš o něco dražší, než jsme v tomto segmentu zvyklí.

V tu dobu by měla přijít s prvním GPU na bázi Kepler i nVidia. Jaký bude výkon a vlastnosti, teprve zjistíme. Kepler ale není jen zmenšeným Fermi s více Stream procesory, architektura byla významně přepracována. Všechny neduhy Fermi a slabá místa byla prý odstraněna a výkon by tomu měl odpovídat, zejména při solidní spotřebě. No, však uvidíme.

Březen by měl být také měsíc, kdy AMD uvede rychlejší Bulldozery řady FX. Zřejmě půjde o dva nebo tři modely, výkonově se ale mnoho nezmění. Ve stejný čas se také AMD nachystá s duální grafikou, jež nový Bulldozer doplní v herní sestavě AMD. V létě pak budeme netrpělivě očekávat APU nové generace s novou grafikou a jádry architektury Piledriver. To by měla i nVidia už pomalu začít ukazovat další z grafik na 28nm výrobním procesu. Léto (nejpozději září) by mělo být datem uvedení vlajkové lodi s nejvyšším jádrem GK100.

Konec roku bude patřit Ivy Bridge do LGA 2011 s osmi jádry a opět masakrózním výkonem. V tu chvíli budou mít snad i oba výrobci grafik na trhu duální karty a AMD už bude možná ukazovat vylepšené karty s další generací GPU. Zdali se výše napsané potvrdí, zjistíme až za rok v podobném článku tomu dnešnímu.

Veselého Silvestra přeje PCTuning!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama