Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2011 03:00 9

Seznam kapitol

1. Leden patřil Intelu a nVidii 2. Únor byl pro Intel černá můra 3. Březen, na CeBIT vlezem 4. V dubnu celkem nuda... 5. Květen opět patří Intelu 6. Červen ve znamení AMD
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil Bulldozeru, Steve Jobsovi a diskům 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2012

Dnes se už pomalu loučíme se starým rokem 2011 a o víkendu přivítáme rok nový, snad bude lepší než ten současný. Zavzpomínáme na něj v dnešním článku z pohledu hardwaru, her a událostí, které zahýbaly světem technologií. Rok 2011 byl nabitý k prasknutí, nenudili jsme se. A jak to tak vypadá, v tom příštím to nebude jinak.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Měsíc říjen pak patří procesorům a hráčům. Nejprve přinášíme ultimátní recenzi AMD FX-8150 (první a druhá část testu) a FX-8120. Poté i výkon slabších modelů FX-6100 a FX-4100. Recenze všech potvrzují, co se dávno tušilo a co ukázalo mnoho úniků informací a i oficiální slajdy AMD. Výkon jednoho jádra je slabší než u mnoho let starých Phenomů II. Multi-thread výkon sotva překoná šestijádra architektury Stars. Bulldozery jsou fiasko a recenze na všech významných médiích dospěly ke stejnému verdiktu. Bulldozer je pomalý, drahý a má vysokou spotřebu. Ani jako herní CPU neexceluje a AMD zažívá ohromnou vlnu kritiky. AMD FX se vyplatí pouze ve specifických případech aplikací podporujících masivní multithreading, případně uživatelům, co jej masivně přetaktují, aby dotáhli slabý výkon. Core i7 to ale dokáže s nižší spotřebou o desítky wattů. Tragédie Bulldozeru se ukazuje i v prodejích, za říjen a listopad se čipů v ČR prodalo minimum. Zde stále čekáme za zlevnění, jež by čipům v prodeji významně pomohlo.

Aby si Intel udržel jasnou převahu, uvádí procesor Core i7-2700K. Ten ale nakonec není vůbec potřeba a na AMD FX zdaleka stačí Core i5-2500K. Intel jej stejně vyrobil jen v omezené sérii, jde spíše o sběratelský kousek, jenž se na pulty ani moc nedostane. Ani dnes se v ČR sehnat nedá, šlo o jakéhosi papírového draka. Na veřejnost se dostává informace, že Ivy Bridge v podobě Core i7-3770K bude mít TDP pouze 77 W. Konec měsíce pak patří Sandy Bridge-E, jelikož se výrobci desek rozhodli ukázat modely s paticí LGA 2011. Předhánějí se, kdo ukáže víc desek a výbavy, králem ale zůstává Asus Rampage IV Extreme.

Apple tradičně zahajuje měsíc konferencí s uvedením nového modelu iPhonu. Všichni očekávají skvělý, nadupaný, novátorský, nejlepší, kulervoucí, bombastický iPhone 5. Jak se za chvilku ukáže, vše je jinak. Konferenci vede Tim Cook a představuje nudný, pouze vylepšený iPhone 4S. Fanoušci jsou zprvu zklamaní, stejně ale nový telefon, který téměř nic nepřináší, kupují po milionech kusů. Už to ale není jako dřív, zářivá hvězda iPhonu začíná pomalu pohasínat. Apple je také nucen významně snížit ceny svých zařízení, tlak ze strany konkurence už nedokáže ustát. Pár dní po konferenci umírá Steve Jobs a celý IT svět truchlí. Osud Applu je nyní ve hvězdách, jak se jim podaří bojovat bez Steva, ukáže už následující rok 2012. Konkurence uvádí Android 4.0 Ice Sandwich.

Velký přehled IT událostí roku 2011 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Světem začíná hýbat „disková krize", po záplavách v Thajsku je mimo provoz několik továren na výrobu části pevných disků a ty začínají zdražovat o desítky procent. I u nás se ze dne na den zvedly ceny některých modelů i o tisíce.

Konečně po mnohaměsíční masáži vychází Battlefield 3. Během pár hodin se hry prodá mnoho milionů kopií a hráči jsou nadšení. Skvělá grafika, průměrná single kampaň, ale o to lepší multi. Jeden z jasných kandidátů na hru roku, jíž se asi nakonec i stane. Konkurenční Call Of Duty se musí řádně snažit, aby byly lepší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama