Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Leden patřil AMD a tabletům 2. Únor, Mega-Kim jde za mříže 3. Březen, testy nabitý k prasknutí 4. V dubnu kraloval Intel 5. Květen patřil Nvidii 6. Červen ve znamení AMD a her
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil AMD APU a FX 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2013

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2012 a za pár desítek hodin přivítáme rok nový, snad lepší než ten současný. V dnešním článku zavzpomínáme na všechny důležité události v oblasti hardwaru, her a IT technologií. Zajímavostí se událo mnoho, rozhodně nebyla nuda. A naťukneme také další vývoj v příštím roce.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Aprílový měsíc byl opět volnější, jedinou podstatnou událostí bylo uvedení procesorů Ivy Bridge od Intelu. Bohužel nějaký extra boom se nekonal, většině lidem se upgrade ze stávajících Sandy Bridge nevyplatil, a tak neupgradovali. Ivy Bridge nepřinesl nic zásadního ani ve výkonu, ani ve spotřebě, i když obé bylo lepší než u Sandy Bridge. Levnější modely se odkládají až na léto.

Otestovali jsme samozřejmě také několik Z77 Express desek, SLI a CrossFire nejvýkonnějších grafik do desktopu. O zajímavé "intermezzo" se postarala Nvidia, když uveřejnila prezentaci, kde se opírá do TSMC a jejich špatného přístupu ke svým klíčovým zákazníkům (což Nvidia chce být). Z analýzy také vyplývá, že 20nm výroba bude naopak dražší než 28nm, což je opak toho, co se čekalo. Proto také Nvidia uvažuje, že Maxwell bude stále na 28nm výrobě, ale uvidíme.

Objevují se také první spekulace o GeForce GTX 670, levnějším Kepleru. Také se hovoří o GeForce GTX 690, spekulace živí sám výrobce tajemným obrázkem na Facebooku. Dokonce nám posílají páčidlo. AMD kontruje zprávou o brzkém uvedení nejvýkonnější mobilní grafiky - Radeon HD 7970M a také avizuje Radeon HD 7990 na červen, ten bohužel nevyjde nikdy (říkali jsme už v únoru). Poslední den v měsíci pak Nvidia skutečně uvádí GeForce GTX 690, ovšem velice divně - nikdo totiž nedostal kartu, recenze se dostanou na weby až další měsíc. Jednalo se o záměrný paper-launch, aby ani jeden novinář na světě nevynesl nic dříve než Nvidia chtěla.

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Hráči se konečně dočkali, vyšlo Diablo III jehož start byl provázen neskutečným "opruzem" s nutností být při hraní stále on-line, vypínaní hráčů s platnou licencí, přetížením serverů a také všeobecným zklamáním, co nakonec z legendární hry výrobce udělal. I já sám jsem zklamán a hru ani nedohrál, promarněná šance.

Střípky: Více než polovina amerických domácností vlastní nějaký produkt Apple, to jest v 55 milionech domácností, slušná masáž, že? Zajímavá byla také špionážní aféra, kdy zaměstnanec Intelu přešel k AMD a vynesl citlivá data. Byl z AMD propuštěn a škoda, jež způsobil, byla oceněna na miliardu dolarů, to si chlapec asi poplatí. U AMD zůstaneme i dále, přišlo první zlevnění Radeonů HD 7970 a HD 7950. Legendární ZX Spectrum slaví třicáté narozeniny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama