Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Leden patřil AMD a tabletům 2. Únor, Mega-Kim jde za mříže 3. Březen, testy nabitý k prasknutí 4. V dubnu kraloval Intel 5. Květen patřil Nvidii 6. Červen ve znamení AMD a her
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil AMD APU a FX 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2013

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2012 a za pár desítek hodin přivítáme rok nový, snad lepší než ten současný. V dnešním článku zavzpomínáme na všechny důležité události v oblasti hardwaru, her a IT technologií. Zajímavostí se událo mnoho, rozhodně nebyla nuda. A naťukneme také další vývoj v příštím roce.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Měsíc říjen pak patří procesorům a hráčům. Hned v úvodu měsíce jsme představili APU Trinity, neboli A10-5800K. Herní výkon je zajímavý, ten procesorový má ještě své rezervy. I tak jde o solidní produkt, ovšem s těžko definovatelnou skupinou potenciálních kupců. V polovině měsíce jsme pak prověřili novou GeForce GTX 650 Ti, karta není ničím zajímavá, ani výkonem, ani cenou. Zklamání na celé čáře. Chuť jsem si ale spravili naprosto geniální grafikou Radeon HD 7970 Matrix od Asus. Dojem kazila jen krapet vyšší cena, jinak to bylo bez kompromisů. Druhá polovina měsíce pak opět patřila AMD a jejich vlajkové lodi FX-8350, jež jste otestovali zde.

AMD se podařilo téměř nemožné, procesor FX-8350 přinesl výrazně vyšší výkon, a to hlavně ve hrách. Pověst Bulldozeru byla napravena, přichází ale pozdě a nástupce je v nedohlednu. AMD nakonec na tento segment zcela rezignuje, i když si to fandové zatím nepřipouštějí. Naopak majitelé Radeonů mohou být potěšení, AMD vydává speciální edici ovladačů, jež masivně zvyšují výkon ve velké spoustě her. A jde o opravdu znatelné navýšení výkonu. Kromě toho je zde i zajímavý bundle nových her ke koupeným Radeonům, mysleli jsme si, že na to Nvidia zareaguje slevami - bohužel se tak nestalo. To bylo z hlavní náplně testů hardware zřejmě vše. Hodně se ale událo na trhu s hrami, začaly každoroční předvánoční žně.

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první přichází Guild Wars 2, jde o jedno z nejpopulárnějších MMORPG současnosti. Hra dopadla velice dobře v recenzích i mezi hráči. Druhou zajímavou hrou, tentokrát ze zcela jiného soudku, je F1 2012. Opět solidní zpracování, akceptovatelné nároky na počítač a dobrá hratelnost. Další na scénu přichází XCOM: Enemy Unknown. Na tuhle hru jsme čekali roky, nakonec ale byla zklamáním. Pro mne tak velkým, že jsem ji vydržel hrát sotva hodinu. Mnohým ale zpracování vyhovuje a jsou spokojení, každý má jiný názor, což je samozřejmé. Zajímavým počinem byla i hra Dishonored. Opět mne nebavila, ale mezi hráči nabrala hodně solidní hodnocení. Také kritika ji přijala dobře.

Na webu se pilně spekuluje o iPadu Mini a Apple vzkazuje zákazníkům, že vady fotografií pořízených novým iPhonem 5 nejsou vadou telefonu, ale neschopnost uživatelů. Nokia uvažuje o prodeji svého sídla ve Finsku a zpětném postupném odkoupení zpět. Na český trh se dostává tablet Nexus 7, stojí 5999 Kč s DPH.

Střípky: AMD počtvrté zlevňuje Radeony HD 7000, tentokrát se snížení cen týká jen Radeonů HD 7850 a HD 7770. Objevuje se aféra, kdy Nvidia svým partnerům zakazuje změnu napětí jádra GPU karet architektury Kepler. Program se jmenuje "Green Light" a dost omezuje svobodu zákazníků a výrobců. Volba není snadná. Zajímavá statistika ukazuje, že AMD zlevňuje také procesory výrazně častěji než konkurenční Intel. Další špatnou zprávou z AMD je opětovné masivní propouštění 15 procent pracovníků, kvartální výsledky jsou už potřetí za sebou v červených číslech. Na konci měsíce AMD oznamuje budoucí strategii vyvíjet procesory na bázi ARMu. Vyšel nejlepší tablet na světě za 4300 Kč (recenzi čekejte brzy, máme otestované tři tablety tohoto výrobce - a jsou bomba).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama