Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Leden patřil AMD a tabletům 2. Únor, Mega-Kim jde za mříže 3. Březen, testy nabitý k prasknutí 4. V dubnu kraloval Intel 5. Květen patřil Nvidii 6. Červen ve znamení AMD a her
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil AMD APU a FX 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2013

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2012 a za pár desítek hodin přivítáme rok nový, snad lepší než ten současný. V dnešním článku zavzpomínáme na všechny důležité události v oblasti hardwaru, her a IT technologií. Zajímavostí se událo mnoho, rozhodně nebyla nuda. A naťukneme také další vývoj v příštím roce.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Po slabším únoru nás čekal březen plný práce a testování. Hned v úvodu měsíce Intel uvedl SSD řady 520 a nezdá se vůbec špatný, spíš naopak. Vyšší je ale cena. Následoval exkluzivní test osmijádrového Sandy Bridge-E s logem Xeon. Brutální výkon za ještě brutálnější cenu. V ofenzívě také pokračuje AMD a na trh uvádí Radeony HD 7800. Konkrétně jde o HD 7870 a HD 7850. V našem testu dopadly obě karty velmi dobře, dojem kazila tradičně vysoká cena - AMD je nepoučitelné. Aby toho nebylo málo, do redakce dorazil procesor Ivy Bridge a základní deska s čipsetem Z77 Express. Více jste se mohli dozvědět ještě před koncem NDA v krátkém preview.

Hlavní událostí měsíce je ale příchod Kepleru, neboli GeForce GTX 680 (GK104) v desktopu a GK107 v mobilních počítačích. V podstatě všem padá sanice hluboko dolů, nejvíce fandům AMD. GeForce GTX 680 nabízí o kousek vyšší výkon než Radeon HD 7970 s menším čipem, menší pamětí, užší paměťovou sběrnicí a hlavně znatelně nižší spotřebou v zátěži. Nastává šok, nenasytné GeForce, jež k masivnímu výkonu potřebují i masivní zdroj proudu, jsou minulostí, Kepler je pravý opak. Naše recenze je zde, GeForce GTX 680 je bomba se spoustou nových technologií a vychytávek pro hráče. Škoda jen té nekřesťanské ceny. Také rekord v taktování GPU bere za své, GK104 dosahuje 1,9 GHz. Aby Nvidia ale neusnula na vavřínech, uvádí MSI Lightning verzi Radeonu HD 7970. Jde o skvělou kartu s vysokým výkonem a potenciálem ke světovým rekordům.

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Konala se také výstava CeBIT a nabídla pohled na několik zajímavých novinek. Většina známých výrobců prezentovala Radeony HD 7000, rychlé paměti a desky pro Ivy Bridge. Také AMD ukazuje čipsety a desky se sadou A85 pro APU rodiny Trinity. Uniklá roadmapa ukazuje i detaily těchto procesorů. Uvedeny mají být v červnu - nakonec se tak ale nestane.

S hrami to bylo opět slabé. Zahráli jsme si pouze Mass Effect 3, jenž byl pro většinu hráčů spíše zklamáním. Všichni se už těší stejně na Diablo 3, uvedeno bude už v dubnu.

Na trhu mobilních zařízení začíná být veselo, Apple sezval novináře do Frisca a Samsung odmítl komentovat spekulace, že další měsíc uvede model Galaxy S III. Po pár dnech je jasné, že Apple iPad 3 vybavil Retina displejem.

Střípky: AMD kupuje serverovou společnost SeaMicro. Jde o malou firmu s osmdesáti zaměstnanci. Firma zároveň prodává svůj zbývající podíl v GlobalFoundries, stává se z nich výrobce zcela bez výrobních závodů. Sony opět "boduje" - z jejich serverů byla odcizeny nevydané skladby Michaela Jacksona.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama