Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Leden patřil AMD a tabletům 2. Únor, Mega-Kim jde za mříže 3. Březen, testy nabitý k prasknutí 4. V dubnu kraloval Intel 5. Květen patřil Nvidii 6. Červen ve znamení AMD a her
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil AMD APU a FX 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2013

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2012 a za pár desítek hodin přivítáme rok nový, snad lepší než ten současný. V dnešním článku zavzpomínáme na všechny důležité události v oblasti hardwaru, her a IT technologií. Zajímavostí se událo mnoho, rozhodně nebyla nuda. A naťukneme také další vývoj v příštím roce.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Listopad jsme začali testem starších grafik v sedmnácti nových hrách. Poté jsme prověřili desku MSI a APU Trinity A10-5800K, s výsledkem jsem byl velmi spokojen. Ideální herní sestava pro nenáročné hráče. Hitem měsíce pak byl miniaturní počítač Intel NUC, velikosti balení másla. Velké většině čtenářů se počítač líbil, včetně nás v redakci. V prodeji jsme ho ale v ČR zatím moc neviděl. Jako další lahůdku jsme otestovali nové SSD disky od Intelu s 20nm čipy. Závěr recenze byl jasný, velký krok k dostupnějším SSD diskům.

Věnovali jsme se ještě jednou procesoru AMD FX-8350. Tentokrát jsme jeho výkon "proklepli" pod Windows 8 a ve hrách. Výsledek byl očekávaný, výkon pod Windows 7 a 8 byl víceméně stejný. Herní výkon proti starším čipům FX narostl celkem znatelně. Na web se dostala roadmapa AMD, která potvrzuje, že příští rok Steamroller v desktopu nevyjde. V listopadu ale vyjde nová verze Radeonu HD 7870 s ořezaným jádrem Tahiti.

Trojka AMD, Intel i Nvidia uvedla v listopadu své výpočetní PCIe karty. AMD vypustilo na trh duální kartu FirePro S10000 se dvěma jádry Tahiti. Nvidia konečně uvedla Tesly K20 a K20X s jádrem GK110. Intel pak nabízí několik akcelerátorů Phi. Více detailů zde.

Jednu recenzi jsme věnovali levným tabletům s dobrým výkonem, zklamáním bylo WiFi. Chuť jsem si pak spravili u recenze herního počítače z produkce Asus. Stroj za 100 000 Kč byl naprosto skvělý, cena komponent odpovídá běžným cenám a nebyla zbytečně navýšená. Jako protiklad jsme otestovali i dvojici levných desek pro APU z produkce AMD. Deska Asus jasně zvítězila.

Hodně úspěšnou recenzí byl také herní notebook MSI GX60. Jde o počítač vybavený APU Trinity a grafikou Radeon HD 7970M. V testu jsme sice zjistili, že slabý procesor tuto grafiku dost často brzdí, hrát se na něm dá ale i tak skvěle. Za cenu 27 000 Kč s DPH jde o jeden z nejvýhodnějších herních notebooků na trhu. Nejúspěšnějším článkem měsíce pak byl text o Windows 8. Popisoval jsem v něm svou vlastní zkušenost s novým systémem a jak jsem si jej musel upravit k obrazu svému.

Hráči měli opět "Vánoce", vychází Need For Speed: Most Wanted. S kvalitou hry jsme byli celkem spokojení, jen nároky na počítač byly vyšší, než by se na první pohled mohlo zdát. Pro milovníky stříleček pak vyšlo Call Of Duty: Black Ops II. Dle mého názoru skvěle hratelná hra s dobrým spádem a zábavností. Pro mě špičkový titul. Do skupiny AAA titulů se dále zařazuje Hitman: Absolution. Moderně vypadající hra se skvělým hodnocením. Mě příliš nebavila, ale dobrá bezesporu je. Dalším útočníkem na hráčovu peněženku je Assassins Creed III. Graficky slabší, hratelnost uzpůsobená americkému publiku. I tak jde stále o slušnou hru, která se vyplatí.

Střípky: Intel začal prodávat Core i7-3970X, téměř na rok půjde o nejvýkonnější čip do LGA 2011. Microsoft se pochlubil, že za pár dnů prodal 4 miliony licencí Windows 8. Za měsíc to bylo 40 milionů (tvrdí Microsoft). Hra GTA V pro PC zřejmě vůbec nevyjde, a nebo až někdy za rok. Kim Dotcom oznamuje, že spustí svůj nový projekt v lednu 2013. Mobilních telefonů Samsung Galaxy S III se prodalo 30 milionů kusů. Nvidia se dočkala, zisk za třetí kvartál byl čistého 209 milionů dolarů. AMD ztrácí svůj podíl na trhu grafik - další rána pro krutě zkoušenou firmu. Navíc sídlo firmy je na prodej. Video Gangnam Style se stalo s jednou miliardou shlédnutí nejúspěšnějším videem v historii planety Země.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama