Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun

Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

28. 1. 2013 03:00 39

Seznam kapitol

1. Výběr komponent— procesor, paměti, deska 2. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Alan Wake, Anno 2070 5. ArmA II, Assassins Creed III 6. Battlefield 3, Crysis 2
7. F1 2012, Far Cry 3 8. Grand Theft Auto, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro 2033 10. Serious Sam 3, Sleeping Dogs 11. Závěr

Po levných sestavách přinášíme průvodce výběrem komponent do herních počítačů za dvacet a třicet tisíc korun s daní. Obě sestavy jsme nejen navrhli, ale také reálně sestavili a změřili jejich výkon ve čtrnácti moderních hrách. Počítač za dvacet tisíc nabídne skvělý poměr cena/výkon, sestava za třicet zase výkon na hranici highendu.

Reklama

Protože měl nedávný článek o levných herních počítačích za 10 a 15 tisíc korun úspěch, rozhodli jsme se pro vás připravit jeho pokračování. V něm jsme se zaměřili na sestavy o něco dražší a jako cenové limity jsme zvolili dvacet a třicet tisíc korun včetně daně. Cílem bylo stejně jako v předchozím článku navrhnout sestavy s možná nejvyšším výkonem pro hraní her a možností všestranného využití. Jak už jsem psal v několika svých předchozích článcích, nové generace grafických karet se v nejbližší době nedočkáme a pravděpodobně nepřijdou ani výrazné slevy. Pro koupi herní sestavy či jen upgrade je tedy vhodná doba.

Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


do herních počítačů střední třídy doporučuji čtyřjádrové procesory řady Intel Core i5 — do levnější sestavy postačí slabší i5-3470, do výkonnější i5-3570K s otevřeným násobičem

Jak ukázal nedávný článek o vlivu procesorů na výkon ve hrách, nejlepší možnou volbou pro herní počítače jsou čtyřjádrové procesory řady Intel Core i5 a i7. Dražší verze Core i7 mají ve hrách jen malý přínos, z hlediska ideálního poměru cena/výkon jsou proto Core i5 ideální volbou. Do slabšího počítače s cenou okolo dvaceti tisíc korun jsem zvolil procesor Core i5-3470. Jde o procesor střední třídy postavený na nejnovější architektuře Ivy Bridge. Jeho pracovní frekvence je 3,2 GHz (až 3,6 GHz s turbem) a je vybaven 6 MB paměti L3 cache. Cena tohoto modelu se pohybuje okolo 4400 Kč s daní.

U sestavy s cenou do třiceti tisíc korun s daní je na koupi procesoru vyhrazena o něco vyšší částka. Volba proto padla na procesor Coree i5-3570K, který je pro náročnější hráče ideální volbou. Jednak je toto čtyřjádro samo o sobě o něco výkonnější a jeho pracovní frekvence činí 3,4 GHz (až 3,8 GHz s turbem), především má ale procesor odemčený násobič. Díky tomu je možné jej poměrně snadno přetaktovat. Strop většiny kusů leží v rozmezí 4,5-5,0 GHz (záleží na výkonu chladiče, kvalitě daného kusu, napětí atd.). S takovýmto přetaktováním bude mít procesor dostatečný výkon pro hraní her na několik let dopředu. Cena procesoru Core i5-3570K se pohybuje okolo 5400 Kč s daní.

Alternativou pro sestavy s cenou okolo 20-25 tisíc korun je platforma AMD, konkrétně osmijádrové procesory FX architektury Bulldozer. Jak ukázal již zmiňovaný nedávný test, nejvýkonnější osmijádra AMD mají podobný výkon jako procesory Core i5, výkonu ve hrách se tedy není třeba obávat. Ideální volbou je rozhodně nejvýkonnější verze FX-8350, kterou pořídíte za cenu kolem 4700 Kč s daní. Lze koupit i slabší model FX-8320 za čtyři tisíce, u něj ale rozhodně doporučuji vlastní dodatečné přetaktování. U procesorů AMD by to neměl být větší problém, AMD totiž výkonnější modely v drtivé většině případů prodává s odemčenými násobiči.

Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

V počítači střední třídy bude pravděpodobně jen málokdo chtít v zátěži hlučný boxovaný chladič, koupi pořádného chladiče procesoru proto rozhodně doporučuji. Skvělou volbou je dle mého názoru chladič Gelid Tranquillo, který koupíte za cenu lehce přes 600 Kč. Jde o levný a přitom tichý a výkonný chladič, se kterým bez problémů uchladíte přetaktované verze všech výše zmiňovaných procesorů.

Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Pakliže si počítač kupujete především kvůli hraní her, bohatě vám postačí 8 GB operační paměti. Koupě 16 GB je i přes jejich nízkou cenu dle mého názoru zbytečná. Stejně tak nemá smysl kupovat drahé paměti s vysokými frekvencemi a nízkým časováním, přínos na výkon počítače a především na framerate ve hrách je téměř nulový. Ideální volbou je například dvojice 4GB modulů od společnosti Crucial. Paměti Ballistix mají více než dostatečnou frekvenci 1600 MHz s časováním CL9. Současně jsou osazeny nízkým hliníkovým chladičem, takže by se měly vejít i vedle poměrně rozměrného chladiče procesoru Gelid. Cena pamětí se pohybuje kolem 1100 Kč s daní.

Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr komponent a test herních sestav za 20 a 30 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


do počítače za dvacet tisíc postačí deska s čipsetem Intel H77, do výkonnějšího s procesorem vhodným pro přetaktování je lepší volbou čipset Intel Z77

Volba základní desky je často výrazně přeceňovaná a rozhodně není nutné do herního počítače střední třídy kupovat drahé modely s cenou okolo čtyři tisíc korun. V levnější sestavě za dvacet tisíc bohatě postačí třeba deska GA-H77-DS3H od společnosti Gigabyte. Relativně levný model s čipsetem Intel H77 a cenou okolo 1850 Kč s daní je vybaven vším, co může běžný hráč potřebovat — šesti SATA porty (z toho dva SATA 6 Gb/s pro připojení rychlých SSD), šesti USB porty (z toho dva USB 3.0), gigabitovou síťovou kartou i relativně slušnou zvukovou kartou. Nechybí několik PCI Express ×1 a PCI slotů pro rozšiřující karty.

Do výkonnějšího počítače s cenou okolo třiceti tisíc jsem zvolil desku MSI Z77A-G43. Osazena je lepším čipsetem Intel Z77 a je proto o něco dražší. Její cena se pohybuje okolo 2200 Kč s daní (v Alze deska stojí cca 2300 Kč, dostanete k ní ale zdarma čtečku paměťových karet). Výbavou je deska podobná s levnějším modelem Gigabyte, navíc má jen dva USB 2.0 porty a o něco kvalitnější síťovou kartu. Čipset Intel Z77 je ale podstatně vhodnější pro přetaktování navrženého procesoru Intel Core i5-3570K. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama