Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu | Kapitola 3

Adam Vágner

Adam Vágner

33

Seznam kapitol

1. Ve třech rozměrech 2. Patnáct let vývoje 3. Co na tom teda tisknout? 4. Umíte modelovat? A ještě ji nemáte? 5. Nápad jistě dobrý, výsledek moc ne
6. Hitparáda pokusů a omylů 7. Na šikmé ploše 8. Ve více barvách 9. Za zkoušku (skoro) nic nedáte

Palit cílí hlavně na cenu, u levnějších modelů nemá moc čím zaujmout. Jedna z věcí, kterou mě překvapil, je program „Maker“, díky němuž můžete využít 3D tisk a poladit vzhled karet. Tak jsem to zkusil a výsledek přetavil do článku, ve kterém si ukážeme, na co si dát majzla, kdybyste měli podobně chytrý nápad. A pokud se na to nechystáte, uvidíte aspoň, co dnes zvládne 3D tiskárna za čtyři tisíce a co všechno se během tisku může pokazit...

Reklama

Co na tom teda tisknout?

I česká komunita kolem 3D tisku už je relativně velká. Jen na Youtube najdete i v češtině tisíce hodin videí od lidí, kteří se 3D tiskem baví, zakázkovým 3D tiskem se živí, nebo prodávají hardware a poskytují podporu firmám, nebo se snaží o popularizaci 3D tisku. 

Najdete tak hromadu návodů a postupů jak k hardwaru, tak k softwaru, a když s hledáním pohoříte, jsou tu ještě diskuze na komunitních fórech. 

Pro naprosté začátečníky má několik videí věnovaných různým druhům 3D tisku i ukázkám toho, čeho lze dosáhnout, na Youtube na kanálu Živě.cz Kuba Čížek. Najdete i průvodce tiskovými materiály. Ukázky tisků od lidí, co se u nás 3D tiskem pro jiné živí profesionálně, už na vás mezi shorts možná vybafly také. 

Pro ty nejnáročnější je pak na Youtube neskutečné množství materiálů v angličtině, kde se propírá vše, nač si vzpomenete počínaje stavbou tiskáren od základu přes software pro modelování, tisk, zátěžové testy různých materiálů tištěných s různým nastavením a co já vím co ještě – prostě nač si vzpomenete.

U nás se Průša snaží pro 3D tisk získat širší publikum svými programy pro školy, takže je možné, že pokud jste se s 3D tiskárnou sami nepotkali, vaši potomci už ji na ni někde ve škole nejspíš narazili nebo narazí, protože… to na pracovníky ve školství i politiky působí hodně moderně, futuristicky a dají se na to vydyndat dotace.

Hotových modelů ke stažení jsou už miliony napříč mnoha knihovnami. Dá se říct bohužel. Těch, u kterých někdo opravdu přemýšlel, jak se to bude tisknout, jsou pro technologii 3D tisku optimalizované a za něco stojí, je jen zlomek z nich. Zato těch ostatních je tolik, že je problém najít mezi nimi ty použitelné, protože co si člověk neudělá sám…

Miliony modelů zdarma, další i za peníze

Úplně pominu komunitu bláznů, co žijí tiskem rozličných ptákovin v podobě komiksových či filmových figurek, miniatur robotů a rozličných plastových zvířátek s láskou přezdívaných pracholapky, protože po tisku skončí někde na poličce a pak už je jen obskakujete a oprašujete. V tomto segmentu je toho už tolik, že i když půjdete jen po těch nejzdařilejších hračkách, všechny je nevytisknete do konce života.

Přímo výrobci tiskáren se snaží 3D tisk popularizovat tím, že zakládají vlastní obří knihovny modelů a pokoušejí se motivovat komunitu k tomu, aby na ně hrnula modely ať už zdarma, nebo na nich rovnou vydělávala. Z těch nejznámějších knihoven vyjmenuju Printables.com od Průši, Thingiverse.com od UltiMakeru, cults3D.com se spoustou úžasných figurek, těžce do toho začíná šlapat se svým systémem motivací a zapojením cloudu makerworld.com od Bambu Lab, svůj katalog na Creality Cloud má i komunita kolem Creality. A když se nikde nezadaří, můžete zkusit vyhledávače 3D modelů jako yeggi.com nebo thangs.com, který prohrábne a navede vás i na další méně známé sbírky 3D modelů. 

Na web je nenahrává jenom komunita, se svou troškou se přidalo i pár odvážných výrobců – jako pro čtenáře PC Tuningu jsou dělané drobnosti k produktům společnosti Noctua, Cooler Master nebo Thrustmaster, pro naše čtenáře vlastnící i páječku existuje hromada drobností k Raspberry Pi, Arduinu nebo Adafruit a hromadě levných čínských destiček s nejrůznějšími mikrokontroléry. 

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: Printables

Třeba pro běžné hráče je absolutní pecka, na kterou jsem narazil spíš náhodou, knihovna Mouse Shape Tester Megapack na Printables. Jde o balík stovky 3D skenů reálných myší, které si můžete vytisknout a osahat dřív, než je pořídíte. 

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: Printables

Právě myš je jedna z věcí, která se podle fotek na internetu kupuje fakt blbě a u věcí, které vám musejí padnout do ruky, by určitě nebylo špatné mít možnost si je osahat předtím, než je objednáte na netu podle fotek a necháte si je dovézt domů, abyste je pak zabalili a posílali za stopade zpátky, protože se to nedá pohodlně držet. Zrovna u těch myší vážně nechápu, proč výrobci v dnešní době vedle produktových fotek nenabídnou rovnou ke stažení i nějakou podobnou maketu na tisk. 

Kutilové najdou na printables.com v sekci společnosti ještě něco k ifixit, Würth nebo Festoolu. Majitelé škodovek nebo hráči Army 3 si můžou vytisknout nějaké ptákoviny. A vlastníci smradlavých tiskáren na epoxid si můžou vyjet detailního Jindru ze Skalice přímo od Warhorse Studios, ti ostatní s klasikou to můžou zkusit aspoň s 0,2mm tryskou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama