Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu

Adam Vágner

Adam Vágner

33

Seznam kapitol

1. Ve třech rozměrech 2. Patnáct let vývoje 3. Co na tom teda tisknout? 4. Umíte modelovat? A ještě ji nemáte? 5. Nápad jistě dobrý, výsledek moc ne
6. Hitparáda pokusů a omylů 7. Na šikmé ploše 8. Ve více barvách 9. Za zkoušku (skoro) nic nedáte

Palit cílí hlavně na cenu, u levnějších modelů nemá moc čím zaujmout. Jedna z věcí, kterou mě překvapil, je program „Maker“, díky němuž můžete využít 3D tisk a poladit vzhled karet. Tak jsem to zkusil a výsledek přetavil do článku, ve kterém si ukážeme, na co si dát majzla, kdybyste měli podobně chytrý nápad. A pokud se na to nechystáte, uvidíte aspoň, co dnes zvládne 3D tiskárna za čtyři tisíce a co všechno se během tisku může pokazit...

Reklama

V každé moderní domácnosti 21. století už dnes najdete 3D tiskárnu. A prakticky každý z majitelů takové tiskárny, který už vytiskl vše, co se dalo, teda 3DBenchy, stojánky pod všechny mobily a tablety a flexibilní ještěrku, řeší, co na tom nesmyslu ještě tisknout, aby na něj jenom nesedal prach. 

Všimli si toho i v Palitu, a abychom měli co tisknout, na některé ze svých karet připravili 3D modely krytů, které můžete upevnit na řadu karet z jejich nabídky.

No, zkusíme to trochu vážněji… 

Několik grafik z programu „Maker“, na něž Palit kryty nabízí, jsem už testoval. A sám jsem domů před časem na Vánoce pořídil i tu věc, ze které můžou ty kryty lézt. Při testu RTX 4080 Super od Palitu mě teda hodně lákalo zkusit, co z toho vypadne. Nezaregistroval jsem recenzenta, který by i tohle při testu grafiky vyzkoušel. Zkusil jsem to teda sám s tím, že se pak s vámi podělím o výsledek.

Přestože 3D tisk sleduju hodně dlouho, mám celkem dobrou představu, co se dá s 3D tiskárnou dělat, a zvládám i vymodelovat, co potřebuju, nákup tiskárny jsem odkládal až do doby, kdy se budou dát pořídit za pakatel. 

Navzdory tomu, že jsem měl ke 3D tisku blíž než běžní smrtelníci, jsem s pořízením tiskárny dlouho otálel. Nezbavím se tak pocitu, že u normálních spotřebitelů a hráčů, kteří počítač nebo mobil berou jen jako zábavní centrum a netykají si s nějakým 3D softwarem, jsou 3D tiskárny na naprostém pokraji zájmu, a ještě dlouho to tak bude. 

Proto by mě vážně zajímalo, koho v Palitu napadlo, že možnost tisknout si vlastní kryty na grafiku je přesně to, po čem zákazníci touží. Na druhou stranu, dát ke stažení přesné modely, s nimiž si můžete svůj hardware vytunit, nebo pro něj vytisknout náhradní díly, výrobce prakticky nic nestojí a určitě bych uvítal, kdyby Palit nebyl jen jeden z mála výrobců, kteří tisknutelné příslušenství k hardwaru nabízí.

Na PC Tuningu se ale přece jen neschází běžná veřejnost, ale vybraná společnost, která všechny ty elektronické hračky poznává víc do hloubky a počítače a věci kolem nich je baví, takže jsem do postranního panelu před časem nahodil anketu ke 3D tiskárnám, ať máme lepší představu, nakolik se od té širší společnosti lišíme. V anketě je přes 1200 hlasů, a pro 3D tiskárny to dopadlo mnohem lépe, než jsem čekal.

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud tedy 3D tisk sledujete, anebo jej dokonce praktikujete, úvodní kapitoly můžete rovnou přeskočit, pobavit se u galerií zmetků v posledních kapitolách a jít dál. Zkraje se zaměřím spíš na ty, kteří o 3D tisku moc nevědí. Ani na PC Tuningu jsme se mu ostatně moc nevěnovali.

Na českých webech a videokanálech se v poslední době objevují komerční články či placené spolupráce, které lákají na nákupy gravírovaček nebo 3D tiskáren z čínských e-shopů. Aby bylo rovnou na úvod jasno – tento k nim nepatří. Ender 3 V3 SE, na kterém jsem tiskl to, co dále uvidíte, jsem s váháním pořizoval po Vánocích v českém RPishopu, protože jej tehdy měli k mání za čtyři a půl a šlo o novinku, která už reagovala na aktuální trendy (tím míním hlavně vývoj u tiskáren Bambu Lab). Dnes už jej pořídíte i o pár stovek levněji.

Vytuňte si grafiku: slasti a strasti 3D tisku krytů na GeForce od Palitu
i Zdroj: Creality

Důvod, proč jsem pořídil právě tohoto Endera, byl jednoduchý – každý, kdo jej od od Creality nebo z těch čínských zásilkových obchodů dostal za to, že tomu udělá nějakou propagaci na videu na Youtube, v té době říkal, že za ty prachy budete těžko shánět něco v podobné kvalitě, s podobným výstupem a s podobnou výbavou. No nekupte to pak.

Ostatně být to ten typ článku, který vás má přesvědčit, že podobnou tiskárnu také potřebujete, určitě bych do něj nedával řadu fotek, které uvidíte dál a jsou hitparádou problémů s 3D tiskem, které vás mohou potkat. Mají spíš potenciál lidi od 3D tisku odradit, než je k němu přitáhnout. 

Ale to bych zase vážně nerad, spíš jsem se při tisku krytů snažil Palit nachytat na švestkách a hledat místa, kde a proč své modely nedomysleli. Už jen proto, že kdybyste náhodou měli podobný nápad, budete mít lepší představu, nač si při tisku krytů a 3D tisku vůbec dát pozor. Kromě toho se pořád snažím hledat hranice toho, co si ještě můžu při tisku dovolit a co už ne, a podle toho výsledek často vypadá.

Tiskárna je to opravdu levná, takže je u ní vyřešený spíše základní uživatelský komfort kolem přípravy tisku, jako je automatická kalibrace vzdálenosti podložky od hlavy. S čím už počítat nemůžete, jsou pokročilejší techniky pro eliminaci artefaktů při tisku vyššími rychlostmi, pro něž se používají čidla navíc pro měření vibrací, akcelerace, měření tlaku v trysce a pokročilejší kompenzace toku filamentu. A moc dokonale nemá pořešené ani chlazení – ofukuje pouze zepředu, takže na zadní straně tisků může filament na převisech stékat víc než na čelní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama