Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 4. 2011 00:00 19

Seznam kapitol

1. Sen každého hráče a nadšence 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky a čipů
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Thunderbolt karta – LAN a zvuk 13. Hodnocení

V testu si představíme jednu z posledních desek s X58 Express. I když se éra této úspěšné řady blíží ke konci, uvedl pro ni Asus svou nejlepší desku. Perfektní zpracování, výbava pro taktování, neskutečný BIOS, extra zvuková a síťová karta a mnoho dalšího dělá z této desky něco, na co se prostě musíte podívat – alespoň v recenzi.

Reklama
Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Komplexní test by měl sestávat alespoň ze dvou fází, běžnou a extrémní. Většinu posledních desek pro extrémní taktování jsem pod dusíkem trýznil a tuhle bych také rád. Bohužel jsem neměl na tuto část čas, ale možná se k tomu ještě dostaneme na nějaké dusíkové exhibici nebo u příležitosti nějaké soutěže. Dnes jsem tedy desku potrápil pouze „a vzduchu“, tedy spíše konzervativně pro domácí použití bez nutnosti extrémně chladit. K testu jsem použil chladič Noctua NH-D14 osazený oběma ventilátory.

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu jsem nejprve použil BIOS nainstalovaný na desku výrobcem, šlo o verzi 0224. Ta je stará asi měsíc a půl, na webu je k dispozici ale už novější verze 0404, jež už v tuto chvíli také počítá svůj první měsíc existence. Použil jsem tedy novější BIOS. Další verze se zatím nikde neobjevila, ani na temných kanálech taktovačů s napojením na insidery Asus.

Frekvence BCLK

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu schopností frekvence BCLK jsem použil svůj starý a osvědčený čip Core i7-920 v revizi C0. Tento procesor na vzduchu zvládá BCLK +/- 240 MHz, takže by každá pořádná deska měla této frekvence dosáhnout. I když jsem zkoušel magii nastavení BIOSu BCLK Enhance a testoval veškerá možná nastavení této volby + tradiční frekvence PCI-E, výsledek nakonec nebyl nijak zvlášť úchvatný, spíše naopak. Stabilní byla deska v testech pouze do nastaveni 222 MHz. S frekvencí 220 MHz jsem bez potíží startoval operační systém. Dál jsem se nedostal ani s procesorem Core i7-980X. Na srovnání s konkurencí se podívejme do grafu:

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se podíváme na výsledky několika v minulosti testovaných desek se stejným CPU, je dnešní výkon Rampage III Black Edition spíše průměrný. Je v podstatě stejný jako u desky Asus Rampage III Extreme nebo Gigabyte GA-X58A-UD7. Na takové přeborníky jako jsou EVGA X58 Classified, MSI Big Bang XPower, nebo Gigabyte GA-X58A-UD9 tato deska bohužel nedostačuje. V době odemčených procesorů, ale už tato schopnost není tak důležitá. Osobně bych při extrémním taktování BCLK nad 200 MHz nezvedal, nárůst frekvence se nevyplatí vzhledem ke zvýšenému riziku nestability mnoha dalších komponent desky, nejenom CPU. Ideální je opravdu 200 MHz a jen jemné dolaďování stávající frekvence nastavené pomocí násobiče CPU.

Maximálně stabilní šestijádro

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro úplnost jsem samozřejmě vyzkoušel i rychlost nastavení svého domácího procesoru, u nějž znám všechny parametry k jeho nastavení na 4,6 GHz. Testoval jsem tedy schopnost desky ulehčit uživateli nastavení a přetaktování nastavením jen základních parametrů a všechno další nechat na Auto. Sledoval jsem, jak se s tím deska popere a zdali bude systém stabilní jak, čekám. Ano, tato deska je opravdu solidním základem i pro vysoké takty šestijádra. Nastavil jsem systém „od oka“, stejně jak CPU provozuji na druhém počítači s deskou EVGA. Po dvou restartech a doladění pamětí bylo vše hotové. Počítač byl stoprocentně stabilní a deska obstála na jedničku. Core i7-980X na 4,6 GHz a paměti (12 GB) na 2 GHz byly plně funkční do deseti, patnácti minut.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama