Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 4. 2011 00:00 19

Seznam kapitol

1. Sen každého hráče a nadšence 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky a čipů
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Thunderbolt karta – LAN a zvuk 13. Hodnocení

V testu si představíme jednu z posledních desek s X58 Express. I když se éra této úspěšné řady blíží ke konci, uvedl pro ni Asus svou nejlepší desku. Perfektní zpracování, výbava pro taktování, neskutečný BIOS, extra zvuková a síťová karta a mnoho dalšího dělá z této desky něco, na co se prostě musíte podívat – alespoň v recenzi.

Reklama
Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

V tomto směru se jedná o produkt nejvyšší třídy. Zpracování je opravdu výborné, včetně použitých součástek a výbavou porty. Každého jistě potěší exkluzivní výbava desky, čítající tlačítka, bracket USB 3.0 na vytažení ze skříně, dva BIOSy, program na taktování a ovládání z prostředí Windows v jednom místě. Nadšence do ladění a taktování zase nenechá chladným extrémní napájení všech komponent desky, měřící body pro napětí, extrémní jumpery a vypínání PCI-E slotů. Pro běžné použití je také deska vybavena královsky. SATA portů je dostatek, stejně jako USB. Jistě potěší vestavěná WiFi a Bluetooth karta, stejně jako přídavná zvukovka a síťovka Thunderbolt. Zde může zákazníka zamrzet absence Firewire, to už ale záleží jen na preferencích. Také příslušenství je bohaté, najdeme v něm čidla na teploty a spoustu dalších nikoliv nezbytných maličkostí, jež ale vždy potěší.

Přetaktování

V tomto směru jde Asus v dobře vyšlapané cestičce svých předešlých produktů řady Rampage Extreme. Jde o mírně vylepšenou verzi předchozího modelu, kdy se vylepšení týká zejména BIOSu a několik dílčích změn v layoutu desky. To, že je Rampage III Extreme a stejně tato deska dnes jednou z nejlepších voleb pro extrémní taktování, je dnes známý fakt a konkurence zde mírně zaspala. To se ale již brzy změní, vkládáme do dvou následujících desek Gigabyte velké naděje. Budou to mít ale hodně těžké. Z pohledu taktovačů jde zkrátka o absolutní produkt bez jediného nedostatku, snad jen použití ROG Expanderu pro 4-Way SLI je krapet složité. Na druhou stranu mne také zarazil fakt, že bezdrátový modul nelze demontovat, což může být problém v dobrém zaizolování desky kolem patice CPU.

Názor

Závěrečné hodnocení není těžké, u této platformy se všichni výrobci předhánějí ve snaze nabídnout co nejluxusnější výbavu. Samozřejmě za prémiovou cenu. S každým dalším modelem se předchozí „nejlepší“ deska stává starým modelem a nová přebírá žezlo nejlepšího produktu. Stejné je to i tentokrát, Rampage III Black Edition je nejlepší deskou, jež Asus vyrobil pro platformu X58 Express. A to říkám zcela vážně. Jde o nejlépe vybavenou desku z produkce tohoto giganta. Kdyby to bylo obráceně, bylo by něco špatně. Nejvyšší pozice se od novinky vždy čeká a tato deska splňuje všechny požadavky na jedničku. Samozřejmě vím, že v tomto segmentu je velká konkurence.

Gigabyte posílá do ringu hned trojici desek, GA-X58A-UD9, G1.Assassin a GA-X58A-OC. Také MSI se svou Big Bang XPower nasadilo laťku sakra vysokou a vše uzavírá nabídka několika modelů EVGA X58 Classified. Na výběr je tedy spousta desek, záleží jen na vás, jakou zvolíte. I když jsou veškerá slova v závěru pozitivní a pochvalná, krapet kritiky zde také zazní. Deska zkrátka přichází pozdě, jelikož už za půl roku nás čeká obměna high-endu za Sandy Bridge-E. Také cena 10 000 Kč s DPH je vysoká, ovšem není nijak přemrštěná v porovnání s konkurenčními deskami. Zde mi zbývá jen doufat, že stejně (a možná i lépe) vybavené desky nás čekají u procesorů LGA 2011. Na to se už opravdu těším.

Výhody a nevýhody

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce PCTuning uděluje základní desce Asus Rampage III Black Edition ocenění Golden Award (doporučeno nadšencům), za nejvymazlenější a nejvybavenější desku série Asus ROG na trhu

Za půjčení desky Rampage III Black Edition děkujeme Asus Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama