Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 11. 2012 04:00 41

Seznam kapitol

1. Intel NUC, nový segment PC? 2. Představení počítače 3. Specifikace počítače 4. Pohled do nitra počítače 5. Detaily počítače, komponenty 6. BIOS desky
7. Pohled do operačního systému 8. Aplikační výkon 9. Teploty a spotřeba 10. Přehrávání HD videa a Flash 11. Herní výkon 12. Závěr

V dnešním testu se podíváme vskutku luxusní hračičku – miniaturní počítač osazený plhodnotným Core i3 procesorem s grafikou HD 4000. Společně s SSD diskem, rozhraním Thunderbolt, Bluetooth a WiFi nabízí dostatek výbavy a výkonu pro domácí centrum zábavy, a to včetně hraní moderních her. Nejde jen o nějakou studii, tohle jde na trh!

Reklama
Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už víme z předešlé kapitoly, na trh se do konce roku dostanou dva modely. Oba vidíte na dvojici slajdů. Liší se samozřejmě základní deskou, každá má jiné konektory, jinak moc rozdílné nejsou. Mě osobně vadí jeden zásadní nedostatek, výrobce z PCH čipu (QS77 Express) vyvedl pouze jediný SATA port! Absolutně nechápu proč na desku nedal alespoň jeden další SATA port (místa je na ní dost) nebo lépe eSATA na zadní stranu. Jeden disk a ještě omezený na mSATA rozhraní je největší nevýhodou tohoto počítače.

Vlastnosti desek jsou stejné, základem je PCH čip QS77 Express, ovšem je nějak osekaný. Originální QS77 čipset totiž má několik nativních USB 3.0 portů a SATA standardu 6 GB/s. Čipset v počítači NUC ale má pouze USB 2.0 a SATA 3GB/s. Výkonnější části jsou zřejmě vypnuté kvůli spotřebě. Hlavní procesor je Core i3-3217U, jde o nejvýkonnější mobilní řešení v kategorii 17 W. V žádném případě nejde o nějak ošizený čip, má kompletně všechny funkce jako desktopové Core i3 poslední generace. Včetně VT-x, AVX, grafika je nejvýkonnější možná, tedy HD 4000 s maximálním taktem 1,05 GHz. Procesor nemá Turbo takt a pracuje stále na 1,8 GHz nebo nižším. Velice důležitá je maximální teploty 105 °C a funkce Hyper-Threading.

I když procesory Ivy Bridge mají uvnitř PCI-E rozhraní se šestnácti linkami, tento procesor má aktivní pouze jednu, a ta jej spojuje s PCH čipem. Všechny části připojené k PCI-E se musí připojit k PCH čipu, což je proti klasické patici LGA 1155 značně odlišné řešení. Paměťový řadič je dual-channel s maximální kapacitou 16 GB a moduly až 1600 MHz. SATA disk a bezdrátový modul jsou připojené k PCH čipu skrze mPCI-E / mSATA rozraní. Další USB porty je pak možné vyvést přímo z konektoru na desce. Horní model je vybaven síťovým kontrolérem Intel, dolní má místo něj Thunderbolt řadič. Hmotnost, rozměry a požadavky na napájení jsou shodné.

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro pořádek ještě specifikace v naší tradiční tabulce. Počítač je chlazený aktivně, později se podíváme na chlazení na fotografiích. Počítač se skládá z dvoustranného PCB, na jedné straně je procesorová část a na druhé zbytek systému a paměti. Procesor je osazen Core i3-3217U se dvěma jádry a Hyper-Threadingem (cena 225 USD). V systému tedy uvidíte čtyři virtuální procesory. Frekvence CPU je 1,8 GHz a ten disponuje 1 MB L2 cache. Paměťové DDR3 moduly jsou dva s kapacitou 4GB a frekvencí 1333 MHz. Grafická část potřebuje část systémové paměti.

Pevný disk je SSD od společnosti Intel s kapacitou 40 GB. Lze ale dokoupit větší, u nás se běžně dá sehnat i 256 GB za necelých 6000 Kč. Počítač má jeden Thunderbolt a trojici venkovních USB konektorů, dva jsou uvnitř. Zvuk lze vyvést pouze skrze HDMI 1.4a, což mne také mrzelo, chtělo by to samostatný stereo nebo SPDIF výstup – hlavně pro použití s domácím kinem. Počítač je také vybaven digitálním HDMI výstupem na monitor.

Uvnitř dále najdeme WiFi / Bluetooth modul společnosti Intel. Náš konkrétní model je vybaven systémem Windows 8 Pro. Důležitým kritériem a parametrem je také cena. My testujeme zřejmě nejvybavenější a dražší model s cenou kolem deset tisíc korun bez DPH. V tuto chvíli českou cenu jen tipuji, ale předpokládám, že bude minimálně kolem 8000 Kč bez DPH, jak známe české obchody spíše vyšší. Uvidíme brzy.

Pozn.: informaci o ceně od českého zastoupení Intelu naleznete v poslední kapitole

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama