Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem

Tomáš Němec

Tomáš Němec

19. 4. 2022 00:01

Seznam kapitol

1. Steam – hry pro Linux 2. Steam – hry i pro Windows 3. Co mám vyzkoušeno a závěr

Dnes se podíváme, jak si vede na linuxu platforma Steam. Ukážeme si, odkud vůbec začít – jak jej rozběhat, jaké jsou hlavní rozdíly oproti Steamu pod Windows a jak na hry pro Windows, které Steam pro linux nepodporuje přímo. A také se podíváme, kolik toho pod linuxem funguje a kde hledat případnou pomoc s rozběháním nefunkčních her.

Reklama

Pokud vás minulý týden tipy na hry, které si můžete zahrát pod linuxem zdarma, příliš neoslovily, máte i jiné možnosti. 

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?

Zdálo by se, že hry, které jsou opravdu zdarma, skoro vymizely. Není to pravda. Kromě kategorie freeware, která je skutečně…

13. 4. 2022 13:30
5

V tomto článku se podíváme, co hráčům na linuxu umožní platforma STEAM. Pro komerční hry na Linuxu je služba Steam od Valve téměř synonymem. Jde o jeden z nejznámějších herních klientů, který je velmi populární i ve světě Windows. Co už si hodně lidí neuvědomí, že značka, že titul podporuje SteamOS od Steamu, znamená, že podporuje taky Linux. Ano, je zde k dispozici poměrně velké množství her pro Linux. Jejich seznam najdete přímo na stránkách Steamu.

Pokud máte grafickou kartu Nvidia, doporučuji nainstalovat jejich proprietární ovladač. Použijte Google a postupujte podle své distribuce Linuxu. Například v Ubuntu vyhledejte a spusťte program dodatečné ovladače. Manjaro instaluje tyto ovladače již při instalaci. Ale třeba Fedora požaduje ruční instalaci. Každá distribuce může mít tohle řešeno jinak. 

Prvním krokem, pokud ještě nemáte účet Steam, je založit si ho na stránkách služby.

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Po založení účtu si nainstalujte klienta. Nejčastější a nejjednodušší volbou bude instalace z repozitářů. Pokud nenajdete klienta v repozitářích, hledejte na internetu. Použil bych kombinaci slov Steam a název vaší distribuce. DEB balíček je možno stáhnout i z webových stránek.

Při prvním přihlášení dochází k doplňkovému ověření pomocí přihlašovacího emailu. Na uvedenou adresu je poslán aktivační kód. Tento kód zadáme do přihlašovacího formuláře.

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přihlášení vidíme ve své knihovně všechny zakoupené tituly. Ovšem instalovat můžeme jen ty, které mají podporu Linuxu. Pokud chceme filtrovat jen podporované hry, pomůže malá ikonka tučňáka nad seznamem námi zakoupených her.

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže si půjdeme nainstalovat hry pro Linux. V jakém množství se vyskytují? To nemohu přesně říct, ale málo jich nebude. Na našem testovacím účtu z cca 150 her mělo 39 podporu Linuxu. Ovšem i ve hrách s oficiální podporou se můžou objevit problémové tituly. První projev se objeví při spuštění. Platí především pro některé starší hry. Naštěstí to podle mých zkušeností vypadá, že většina těchto hlášek pouze straší.

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže hlášku o nepodporované distribuci můžete pro začátek klidně ignorovat. Je velmi velká šance že se nic nestane. Dáme Continue Anyway. Co ale dělat pokud se přesto hra, nespustí, zamrzne nebo něco podobného? Prakticky to znamená, že není k dispozici určitá vyžadovaná verze knihovny, nebo není žádaná knihovna vůbec nainstalovaná. Takže prvním krokem je spuštění klienta Steam z příkazového řádku. Tímto krokem získáme výpisy z činnosti programu. 

Dále musíme najít poslední chybovou hlášku a tou se řídit. Pokud se mluví, že nebylo něco načteno, zkuste chybějící knihovnu vyhledat ve zdrojích softwaru. Při složitější hlášce zkuste použít GOOGLE. Bohužel nemohu být konkrétnější, možností je příliš.

Když hry zdarma nestačí: Jak funguje Steam pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstup může vypadat divoce, ale žádnou obavu. Linux je v oblasti ladicích výstupu hodně ukecaný. Poskytuje veškeré informace. Důležitá chyba, která problém zapříčinila, bude někde na konci. 

Hry máme stažené, nainstalované a funkční a funkční. Ale kde jsou konkrétně? Abychom se k nim dostali tak si nejprve povolíme zobrazování skrytých souborů. Hledejte ve vašem správci souborů v menu. Pozor, zobrazí se vám mnoho dalších souborů s konfiguračními informacemi. Upravujte a mažte pouze tehdy, když víte, pro jaký program dotyčný soubor obsahuje konfiguraci. V linuxu se skrytý soubor označuje názvem začínajícím tečkou. Steam standardně stahuje hry do tohoto umístění:

/home/<uzivatel>/.local/share/Steam/steamapps/common/

A kde seženeme nastavení? To bude na více místech. Pro Steam cloud především zde:

/home/<uzivatel>/.local/share/Steam/userdata/

A dále v běžných adresářích s nastavením programů Linuxu najdete další konfigurace a pomocné soubory:

/home/<uzivatel>/.local/share/
/home/<uzivatel>/.config
/home/<uzivatel>/

V následující kapitole se podíváme, jak na hry pro Windows přes Steam v Linuxu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama