MSI Spatium M580 Frozr: Třetí generace disku NVMe pro PCIe 5.0
i Zdroj: MSI
Úložná zařízení Recenze MSI Spatium M580 Frozr: Třetí generace disku NVMe pro PCIe 5.0

MSI Spatium M580 Frozr: Třetí generace disku NVMe pro PCIe 5.0

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 5. 2024 16:00 32

Seznam kapitol

1. Třetí generace PCIe 5.0 disků 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon 10. Závěr

Před půlrokem uvedlo MSI druhou generaci svých disků PCIe 5.0 NVMe na řadiči Phison. Nyní na trh přichází generace třetí. Má vyšší výkon, delší výdrž a lepší firmware. Zůstal ale extrémní chladič Frozr.

Reklama

Disky standardu PCIe 5.0 jsou na trhu už rok. Dlouho jsme na ně čekali, výrobci jejich uvedení na trh stále odsouvali. Zhruba někdy v polovině minulého roku přišly konečně na trh první modely. Všechny založené na highend řadiči Phison E26. A ani po roce není situace jiná.

Všechny highendové disky NVMe PCIe 5.0 jsou stále postaveny na základu Phison E26, ani Intel nebo Samsung dosud svůj řadič na trh neuvedli. Dle mého názoru se tak už nestane a generace PCIe 5.0 skončí v podobě, jaká je dnes. Samsung a další zřejmě čekají až na PCIe 6.0.

Ono se tomu nelze divit, řadič i NAND čipy už narazily s PCIe 5.0 na svůj strop, výkonnější zařízení vyrobit nelze, jelikož jsme už na propustnosti samotného rozhraní PCIe 5.0 x4. To znamená, že všechny disky od všemožných výrobců, mají zhruba stejný výkon a nelze se výrazně odlišit. A Samsung se chce odlišit, chce mít vždy nejvýkonnější disk. Proto tuhle generaci asi odpískali.

MSI Spatium M580 Frozr: Třetí generace disku NVMe pro PCIe 5.0
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se za rok s disky pro PCIe 5.0 nestalo nic zásadního, neznamená to, že toto odvětví stálo na místě. MSI je jeden z mála výrobců, kteří se stále snaží svůj první návrh disku vylepšovat. První generace s modelem Spatium M570 Frozr byla měřitelně vylepšená v druhé generaci s přídomkem Pro. A nyní přichází generace třetí, jako model Spatium M580 Frozr (zatím bez označení Pro).

Opět zásadním momentem tohoto disku je chladič. Vysoké teploty disků PCIe 5.0 jsou obecně známé, chlazení je naprosto klíčovou podmínkou provozu těchto disků. MSI se tedy inspirovalio u svých grafických karet s chladičem Frozr a osadili jeho menší verzí i tento disk. No, menší verze to spíše není. Chladič je opravdu masivní kousek kovu. POZOR ale na to, že kvůli chladiči neosadíte tento disk do každé desky a slotu M.2. Mnohde dochází ke kolizím.

MSI Spatium M580 Frozr: Třetí generace disku NVMe pro PCIe 5.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce MSI v tuto chvíli vydává model Spatium M580 Frozr ve třech kapacitách. Od 1 TB po 4 TB. Jde o klasickou sestavu kapacit, co nabízí všichni. Menší disky nemají smysl a větší naráží na technické problémy, zejména s chlazením.

Dle mého názoru už MSI starší verze přestalo vyrábět, nikde se nedají koupit. V tuto chvíli se bude naskladňovat jen tato nová verze, v době psaní tohoto textu, ale skladem v ČR nikde nebyl. Německá cena byla cca 8500 Kč s daní za 2 TB verzi. Pro srovnání, předchozí model Spatium M570 Pro 2 TB se začal vloni v ČR prodávat s cenovkou 8600 Kč. Cena je tedy stejná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama