Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice | Kapitola 7

Petr Kupský

Petr Kupský

29

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér 4. Příklad montáže – základní deska, disky, napájecí zdroj
5. Příklad montáže – chladič procesoru, SSD 6. Příklad montáže – grafická karta, měření hlučnosti 7. Hodnocení a závěr

Počítačová skříň, která jako počítačová skříň na první pohled nevypadá, nebo také malá skříň Mini-ITX, která až tak malá není. Novinka skandinávského výrobce může nenápadně splynout s okolními prvky interiéru, ale také může přitahovat pohledy v dominantní pozici na desce pracovního stolu. Poslouží v roli tiché pracovní či multimediální stanice, nebo pojme rozměrné komponenty špičkové herní sestavy. Jen si račte vybrat.

Reklama

Fractal Design nepřináší poslední dobou na trh žádné nudné a okoukané modely počítačových skříní. Vidíme u něj návrat k přírodním materiálům a snahu o lepší optické začlenění produktů mezi interiérové prvky našich domácností. Tomuto trendu odpovídá i dnes testovaná skříň Mood, která spadá do velikostní kategorie Mini-ITX.

Postupný vývoj komponent počítačových sestav dospěl do stádia, kdy si výkonné procesory a grafické karty žádají skutečně velmi účinné chlazení. Některé procesory přímo vyžadují chlazení vodou, grafické karty pak obrovské chladiče s trojicí ventilátorů. Na tuto situaci reagují i výrobci skříní, kteří se pokouší podporu těchto komponent nabídnout i u modelů nejmenších formátů. V případě kategorie Mini-ITX to ale není snadný úkol, neboť zde jsme se vždy potýkali s nějakými kompromisy a nyní se ty kompromisy budou ještě více prohlubovat. Mám na mysli zejména to, že budou mít větší dopad na výběr komponent a některé kombinace nebudou vůbec možné.

Fractal Design Mood je tedy Mini-ITX skříní, která podporuje vodní chlazení procesoru AiO do velikosti 280 mm a rozměrné grafické karty do délky 325 mm. Můžeme tak do ní instalovat i poměrně výkonnou herní sestavu. Je určena k postavení na desku stolu, kde zabere plochu menší než list papíru formátu A4. Dominantním rozměrem je takřka půlmetrová výška skříně, kvůli níž připomíná spíše reproduktor či stolní ventilátor. Napomáhá tomu i celoplošný textilní potah tří stěn vnějšího pláště. Svým designem skříň dobře zapadne mezi ostatní prvky vybavení obývacího pokoje, nebo moderní pracovny, kde na sebe nebude upozorňovat ani kýčovitým osvětlením LED.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Opět musím vyzdvihnout celkovou kvalitu konstrukce, počínaje volbou kvalitních materiálů, konče dokonalým dílenským zpracováním. Měl jsem k dispozici světlou variantu skříně, u které není vůbec vidět prach a otisky prstů. Kombinace textilu a matného šedivého plastu je celkově méně výrazná a skříň s ní tak lépe zapadne mezi nábytek v místnosti.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Ke svému větrání skříň využívá přirozené proudění vzduchu zdola nahoru, posílené v případě potřeby výkonným stropním ventilátorem o velikosti 180 mm. Během krátkého provozu vzorové sestavy jsem nezaznamenal problémy s přehříváním komponent, ale samozřejmě jsem nepoužíval nic extrémně výkonného s velkou produkcí odpadního tepla. Přesto se domnívám, že stropní ventilátor by při vyšších otáčkách požadovaný průtok vzduchu zajistil i u výkonnějších komponent.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Standardně dodávaný 180mm ventilátor Aspect 18 PWM je nejen výkonný i při relativně nízkých otáčkách, ale také poměrně tichý. V režimu nejnižší rychlosti o něm nebudeme vědět, což je nesmírně důležité pro provoz sestavy v klidu a v nízké zátěži, kdy současně požadujeme ticho v místnosti.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Když jsem se na začátku této kapitoly zmínil o kompromisech malých skříní, tak ani Mood se jim nevyhnul. Zásadním kompromisem je zde nutnost volby mezi použitím 3,5“ mechanického disku a radiátoru vodního chlazení. Držák tohoto disku totiž sdílí horní pozici na rámu bočních ventilátorů. Ani pro menší 2,5“ disk zde nemáme větší počet kotevních míst. Prakticky využitelná (bezproblémová) je jen jedna pozice na boku skříně za napájecím zdrojem. Pro druhou platí stejné omezení jako pro 3,5“ disk, a ta třetí mám bude částečně omezovat účinnost stropního ventilátoru.

Ostatně podívejme se na pár návrhů možné konfigurace sestavy od samotného výrobce. V prvním případě máme vzduchem chlazenou sestavu s věžovým chladičem procesoru do výšky 123 mm, rozměrnou grafickou kartou do délky 325 mm, jedním 3,5“ diskem a jedním 2,5“ diskem. Ventilaci skříně v tomto případě zajišťuje výhradně stropní ventilátor. Tohle by mohla být středně výkonná herní sestava s energeticky nenáročným procesorem a s kapacitním úložištěm.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Ve druhé variantě máme obdobnou sestavu, u které došlo k nahrazení 3,5“ disku dvojicí bočních ventilátorů. Ty si současně vynutily použití nižšího vzduchového chladiče procesoru do výšky 90 mm.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Třetí varianta se také musí obejít bez 3,5“ disku, ale k chlazení procesoru využívá AIO chladič do velikosti 280 mm. V podstatě odpovídá tomu, co jsme si postavili v rámci dnešní recenze. Mohla by to být i velmi výkonná herní sestava.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal Design

Pokud bych měl skříni Fractal Design Mood ještě něco vytknout, tak to bude již jen obligátní absence kontrolky aktivity disku a tlačítka Reset.

Testovaná skříň by se měla začít prodávat hned od poloviny června za doporučenou cenu okolo 3400 Kč. 

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Fractal Design Mood – utajená herní stanice
i Zdroj: Fractal
Fractal Design Mood

Verdikt

Fractal Design Mood opět přichází s atraktivním designem ve stylu skandinávského nábytku, který je tentokrát umocněn celoplošným textilním potahem tří stěn vnějšího pláště. Na výběr máme dvě barevné varianty skříně s kvalitním dílenským zpracováním všech detailů. Mini-ITX skříň pojme rozměrnou grafickou kartu a 280mm AIO chladič procesoru. Na ploše stolu, menší než list kancelářského papíru, tak můžeme mít velmi výkonnou herní sestavu, nebo třeba zcela tichou pracovní či multimediální stanici. Na pravidelný úklid si ke skříni pořiďte čistící váleček na šaty.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Parádní skandinávský design; textilní potah
Dvě barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechů tloušťky 0,8 – 1,0 mm
Konstrukce bez viditelných kotevních prvků; snadný přístup ke komponentům
Možnost osazení 280mm radiátoru vodního chlazení
Podpora grafické karty délky 325 mm
Prodlužovací PCIe kabel generace 4.0
Výkonný a kultivovaný 180mm PWM ventilátor ve standardní výbavě
Antivibrační upevnění 3,5“ disku
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Radiátor vodního chlazení vylučuje možnost instalace 3,5“ disku
Chybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Gold Award, červen 2024, pro Fractal Design Mood, za atraktivní Mini-ITX počítačovou skříň s textilním potahem

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama