Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 16

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

Závěrečné hodnocení

Dnes jsme testovali pouze tři modely disků firmy Toshiba. Asi vám již bude jasné, jak dopadlo celkové procentuální hodnocení. Nejdříve si však dovolím přípomenout některé zásady, které byste měli při posuzování výsledků vzít v úvahu.

Kvůli principu, na jakém klasické pevné disky fungují, jsou jeho vlastnosti vždy otázkou kompromisu – rychlé disky jsou hlučnější a mají obvykle vyšší spotřebu, úsporné disky jsou tišší, disky s tichým seekem mají horší přístupové časy. Výsledné hodnocení je pak velmi různorodou směsicí těchto rozličných (a protichůdných) vlastností a je jen hrubě orientační.

Rozhodně je lepší se nespoléhat na zjednodušující shrnutí a přesvědčit se, jak si disky vedou v jednotlivých disciplínách (přístupové časy, průběh rychlosti čtení a záznamu v různých místech plotny).

Při výběru disku byste měli především zohlednit to, k jakému účelu jej chcete používat a co vám u klasického disku vadí a vyhovuje nejvíce. Pokud má sloužit pro občasné odložení nějakých dat (souborů s HD videem, zálohování fotografií, instalátorů her apod.), nebude rozhodujícím faktorem rychlost přenosu dat a oceníte spíše disk, který zbytečně neobtěžuje hlučností. Vhodnější pak budou „horší“ disky z nižších příček žebříčku. A pokud na disk naopak chcete instalovat a spouštět objemné hry, nebo jej chcete používat třeba při editaci videa, bude pro vás zřejmě podstatnějším faktorem rychlost.

A teď už se pojďme podívat, jak dopadlo celkové hodnocení, které je souhrnem dosaženého výkonu v jednotlivých hodnocených disciplínách a vyjádřeno v procentech. Hodnota 100 % by znamenala, že testovaný produkt byl nejlepší ve všech dílčích testech.

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz

Toshiba X300

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu, ale také ve srovnání se všemi dříve testovanými disky, zvítězil zcela jednoznačně model Toshiba X300. Za úspěchem se skrývají velmi vyrovnané výsledky napříč syntetickými a praktickými testy. S ohledem na konstrukční parametry se dalo očekávat, že bude velmi silným soupeřem dosud dominujícím diskům WD Black. Hlavním trumfem X300 byla dvojnásobná velikost vyrovnávací paměti disku (cache).

Disk se výborně hodí pro instalaci her, zastane dobře funkci datového úložiště, ale může být použit i jako disk systémový. Dejte jen pozor na to, že systémový disk s kapacitou 5 TB, inicializovaný pod GPT, bude funkční pouze na základních deskách s UEFI biosem, který dokáže z takového disku bootovat. Podmínkou je také použití novějších Windows, počínaje Windows Vista. Klasický BIOS starších desek dokáže číst pouze MBR, které je však omezeno maximální kapacitou disku lehce nad 2 TB.

Ve srovnání s konkurencí v kategorii 5TB disků je doporučená cena modelu X300 velmi příznivá. Pokud se tato cena potvrdí, bude X300 velmi zajímavým, patrně nejvýhodnějším výrobkem v poměru výkonu a kapacity ku pořizovacím nákladům.

Ve srovnání s ostatními disky je hlavní nevýhodou testovaného disku Toshiba X300 jeho vysoká hlučnost při pohybu záznamových hlav, způsobená silnými vibracemi, přenášenými do konstrukce skříně. Instalace disku do sestavy s požadavkem na tichý provoz, si vyžádá technická opatření pro eliminaci vibrací. Je otázkou, zda se najdou dostatečně účinná opatření, která vibrace zcela utlumí.

Vyšší hlučnost pohybu hlav a související vibrace jsou zřejmě daní za bezkonkurenčně krátkou přístupovou dobu pro zápis i čtení dat, překonávající i šampióny v této disciplíně, disky WD Black. Výkon disku Toshiba X300 bude tedy nejméně degradován postupným zaplňováním kapacity a případnou fragmentací uložených dat. Nelze tedy na hlučnost pohybu hlav hledět jako na vadu, ale jako na vlastnost vyplývající z technologie disku.

Pro někoho nezanedbatelným handicapem modelu X300 vůči konkurenčnímu WD Black může být pouze dvouletá záruka. Na druhou stranu si za pořízení 5TB disku WD Black s pětiletou zárukou výrazně připlatíme.

V rámci srovnávací testů udělujeme pravidelně vítězným disků ocenění v podobě virtuálních medailí. Také disk Toshiba X300 by si za svůj skvělý výkon medailové ocenění zasloužil. Háček je v tom, že v testu neměl tento model adekvátního soupeře. Konkurenční výrobci Seagate a Western Digital mají v kategorii disků s kapacitou 5 TB také modely s vyrovnávací pamětí 128 MB, a to by měli být ti rovnocenní soupeři pro vzájemné porovnání. Proto s medailovým oceněním tentokrát počkáme, až budeme moci otestovat více 5TB disků v samostatném testu. Pokud se dominance modelu Toshiba X300 potvrdí, získá naše ocenění dodatečně.

Toshiba P300

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme testovali konstrukčně a kapacitně velmi odlišné disky. Vysokootáčkový jednoplotnový model Toshiba P300 s kapacitou 1 TB nemá ani mezi dříve testovanými disky soupeře ve stejné konfiguraci. V celkovém srovnání model P300 lehce zaostal za ostatními vysokootáčkovými modely, které ovšem vždy disponovaly větším počtem záznamových ploten. V případě 2TB disku WD Green, který také v celkovém hodnocení výkon modelu P300 pokořil, šlo o starší tříplotnový disk, který těžil benefitu částečně nevyužívané plochy ploten s vyšší kapacitou. Výkon moderního 2TB dvouplotnového disku prezentuje v grafu model WD Desktop. Na celkovém hodnocení výkonu modelu Toshiba P300 se negativně projevil nečekaně slabší výkon v praktických disciplínách během kopírování dat.

Testovaný disk nepříjemně překvapil neustálými jemnými vibracemi, které se přenášely do skříně a vyluzovaly hluboký tón podobný brumu transformátoru. Pokud se jedná o pouhou vadu testovaného kusu, lze model P300 považovat za kultivovaný a jeho provoz v uzavřené skříni by neměl rušit. V opačném případě bude nutné provedení konstrukčních opatření pro utlumení vibrací při upevnění disku do skříně.

Disk Toshiba P300 bude vhodný pro instalaci her a jako datové úložiště. Pro roli systémového disku se jeví jako vhodnější model X300. Na trhu bude vážným soupeřem modelu P300 vysokootáčkový disk WD Blue, jehož cena je o pár desetikorun nižší. Určitě se najdou zákazníci, kteří ocení skutečnost, že disky Toshiba vycházejí ze spolehlivých konstrukcí disků Hitachi, a těch pár desetikorun si rádi připlatí.

Toshiba E300

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejslabší výkon z testované trojice disků podal model E300. Od tohoto disku ale výkonové rekordy nikdo neočekává. Jedná se o úsporný a tichý model, a v tomto ohledu disk splnil všechna očekávání. Výkonem se E300 zařadil těsně za dvojici svých největších rivalů v podobě disků WD Green a WD Red. Jeho skutečná výkonová ztráta bude v praxi spíše zanedbatelná.

Hlavním určením disku E300 budou datová úložiště po boku systémového SSD. Díky jeho velmi kultivovanému projevu, bude ideální do tichých sestav a HTPC. V případě potřeby zvládne obstojně také instalaci a provozování her. Doporučenou cenou se E300 dostává lehce nad WD Green, ale již výrazněji pod cenu WD Red, který ovšem nabízí o rok delší záruční dobu. Své místo si Toshiba E300 opět najde u zákazníků, kteří měli v oblibě spolehlivé disky Hitachi.

V případě všech tří testovaných disků Toshiba musím opět pochválit velmi pohledné a vysoce funkční balení disku do tvrdého papírového kartonu. Ostatní výrobci by si z Toshiby měli vzít příklad. V době, kdy se kdejaká cetka balí do kartonu nebo do plastového blistru, je prodej na poškození citlivého disku, zabaleného pouze v igelitovém pytlíku, výsměchem do tváře zákazníka.

Na závěr zde tradičně máme srovnání testovaných disků s ohledem na poměr ceny a dosaženého výkonu. Ve výpočtu byly použity nejnižší ceny, za které bylo možné disky zakoupit v době uzávěrky testu v osvědčených internetových obchodech. U aktuálně testovaných disků Toshiba, které v době přípravy testu nebyly v ČR k dispozici, jsou uvedeny doporučené ceny distributora pro koncového zákazníka. Ceny včetně DPH jsou uvedeny v přehledové tabulce v úvodu článku a také v následujícím grafu.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco v předchozích případech se vítězové srovnávacích testů (disky WD Black) kvůli své vysoké pořizovací ceně zákonitě propadli na spodní příčky v poměru ceny a výkonu, nyní se situace mění. Relativně nízká doporučená cena disku Toshiba X300 a současně jeho velká kapacita a špičkový výkon znamená pro vítěze testu současně těsné druhé místo všemi dosud testovanými disky v poměru ceny a výkonu. Pokud se budou prodejci doporučenou cenou řídit (prodeje by měly začít v průběhu října), bude Toshiba X300 optimální volbou pro prakticky uvažující zákazníky.

Vysokootáčkový 1TB model Toshiba P300 ve srovnání s ostatními dosud testovanými disky logicky v poměru ceny a kapacity zaostává z důvodu nízké kapacity. Úsporný model Toshiba E300 můžeme v tomto ohledu s obdobnými disky porovnat. Zde rozhodla zejména doporučená cena, díky které se dostal doprostřed mezi konkurenční disky WD Green a WD Red.

Poděkování

Za zapůjčení testovaných disků děkujeme společnosti Toshiba.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama