Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 15

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

Hluk

Dostáváme se k parametru, který se u pevných disků nejhůře hodnotí. Je samozřejmě možné sestavení zcela pasivní testovací sestavy, kterou umístíme do odhlučněného boxu a hlukoměrem stanovíme hladinu hluku v decibelech, které můžeme snadno porovnávat. Jenže co si máme představit pod hodnotami 25 dB a 28 dB? Že v druhém případě je hluk dvojnásobný? Bude nás ten hluk rušit? To, jestli určitý hluk vnímáme, nezáleží jen na jeho intenzitě, ale také na jeho frekvenci, kterou lidské ucho vnímá s různou citlivostí.

Z tohoto důvodu, ale také proto, že nemám podmínky k laboratornímu měření, jsem hlučnost testovaných disků hodnotil pouze subjektivně. Výsledky takového posouzení jsem do celkového hodnocení nezapočítával. V otázce hlučnosti hraje významnou roli také faktor kusovosti, kdy se dva totožné výrobky nemusí chovat stejně.

Abychom si udělali představu o charakteru hluku, který testované disky produkují, zaznamenal jsem jejich projev do zvukového souboru. Záznam byl proveden ze vzdálenosti 30 cm od otevřené bočnice v přímé viditelnosti na zadní stranu disku. V testovací sestavě jsem přitom vypnul vlastní pevný disk D, ventilátor zdroje a všechny ventilátory skříně mimo chladiče procesoru a chladiče grafické karty. Oba zdroje hluku na minimálních otáčkách byly zastíněny základní deskou, takže zvukový záznam prakticky neovlivnily.

Prvních deset vteřin každého zvukového záznamu běží testovaný disk bez zátěže, takže se projevuje pouze hlukem rotujících ploten. Okolo desáté sekundy spouštím test náhodného přístupu na disk pomocí HD Tune. Tento test znamená extrémní zátěž na záznamové hlavy, které zběsile létají v celém rozsahu plochy ploten. Je to případ, kdy disk vydává absolutně největší hluk. V praxi však nastává tento případ jen ojediněle.

Toshiba E300

záznam v MP3 ke stažení

Toshiba E300 je disk, který za provozu v uzavřené skříni neuslyšíme. Jeho nízké otáčky rotujících ploten jsou patrné pouze poslechem z bezprostřední blízkosti otevřené skříně. Ve vzdálenosti 1 m od otevřené skříně jsem přestal vnímat otáčení jeho ploten a seek byl sotva rozeznatelný. Pohyb jeho hlav je tlumený a velmi tichý. Za provozu netrpí žádnými vibracemi. Hlučnost disku je srovnatelná s dosud nejtiššími testovanými disky WD Green a starším modelem Toshiba Desktop. Během přehrávání záznamu si stáhněte hlasitost tak, aby šum otáčejících se ploten v prvních deseti vteřinách byl sotva slyšitelný.

Toshiba P300

záznam v MP3 ke stažení

V případě modelu Toshiba P300 zde máme vysokootáčkový disk s jednou plotnou a dvěma záznamovými hlavami. Proto se dalo předpokládat, že jeho provoz bude o něco hlučnější. Otáčení ploten bylo u něj zřetelné, ale tento šustivý zvuk za provozu v uzavřené skříni patrně neuslyšíme. Pohyb hlav byl o něco více zřetelný, než v případě modelu E300 a neodhlučněná uzavřená skříň jej patrně zcela neutlumí. Výrazně rušivý však nebude. Projev disku by se dal srovnat s vysokootáčkovými disky Seagate Desktop.

Testovaný disk však trpěl i v klidu vibracemi, které se přenášely do konstrukce skříně. Projevovaly se souvislým hlubokým tónem (srovnatelným s brumem transformátoru na frekvenci 50 Hz), jehož intenzita se uzavřením skříně nezmenšila. Tento brum byl po delší době poslechu velmi nepříjemný. Přestože záznam takto hlubokého tónu v plné intenzitě byl nad možnosti použitého mikrofonu, je na pozadí záznamu slyšet. Během přehrávání záznamu si nastavte hlasitost tak, aby šum otáčejících se ploten v prvních deseti vteřinách byl slyšitelný (s intenzitou velmi tichého šepotu).

Toshiba X300

záznam v MP3 ke stažení

U nejvýkonnějšího disku Toshiba X300 nelze očekávat, že jej za provozu v uzavřené skříni neuslyšíme. Jeho vysoké otáčky rotujících ploten jsou sice lehce patrné poslechem i z několika metrů od otevřené skříně, ale po jejím uzavření budou z větší části utlumeny, případně se budou navenek projevovat slabým šustěním. Pohyb hlav tohoto disku je však ze všech dosud testovaných disků nejhlučnější a ani uzavřená skříň jej zcela neutiší. Pohyb hlav je u testovaného kusu navíc provázen velmi silnými vibracemi, takže šuplík s diskem během testu přístupové doby ve skříni doslova tancuje. Tyto vibrace jsou na záznamu zřetelně slyšet, ale opět se nacházejí ve frekvenčním pásmu, ve kterém má použitý mikrofon již docela velký útlum. Ve skutečnosti je hluboký tón, způsobený vibracemi během seeku (od 10. sekundy záznamu), ještě výraznější.

Oproti modelu P300 naštěstí vibrace u modelu X300 mimo zátěž disku mizí a v tomto stavu je disk poměrně kultivovaný. Ve funkci datového disku nebude po většinu času výrazně obtěžovat ani na hluk citlivější uživatele. Zvukový projev disku (pokud pomineme silné vibrace během seeku) je jen nepatně horší, než u konkurenčního WD Black. Během přehrávání záznamu si nastavte hlasitost tak, aby šum otáčejících se ploten v prvních deseti vteřinách byl slyšitelný (s intenzitou šepotu).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama