Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

AS SSD Benchmark

Jak název napovídá, AS SSD Benchmark je nástrojem určeným k testování zejména SSD disků. S ohledem na jejich vlastnosti byla úměrně nastavena náročnost testování. Zatímco v případě SSD disku neznamená práce s 1 GB dat nijak výrazné zatížení, u klasického HDD je testování s velkým objemem dat v této aplikaci obzvlášť časově náročné (a při testování několika disků najednou časově neúnosné).

Pro účely tohoto srovnávacího testu jsem vybral zabudovaný test kopírování (Copy-Benchmark), který je vhodný i pro testování pomalejších disků. Disky jsou testovány pomocí kopírování objemných souborů mezi dvěma složkami v rámci jednoho diskového oddílu. Skladba kopírovaných souborů obsahuje tři varianty, odpovídající případnému využití disku, konkrétně ISO, Program a Game. Po dokončení testu je zaznamenána celková doba kopírování, která je posléze přepočtena na průměrnou přenosovou rychlost v MB/s.

Před použitím této aplikace jsem disky rozdělil na tři diskové oddíly M, N a O, jak bylo popsáno v kapitole věnované testovací sestavě a metodice. Pomocí AS SSD Benchmarku jsem pak testoval diskový oddíl N, tedy datový prostor, nacházející se ve druhé polovině celkové kapacity ploten. Tím jsem simuloval chování disků po jejich částečném zaplnění a eliminoval jsem výkonové špičky, jež vykazují některé disky v malém úseku na vnějším okraji datových ploten.

Měření jsem zopakoval 3x za sebou a mezi každým měřením jsem provedl rychlé formátování diskového oddílu a restartoval počítač. Do srovnávacího grafu jsem použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Na celkovém hodnocení se tento benchmark podílí vahou 10 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 5TB disku Toshiba X300.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Kopírování objemných souborů je vždy parádní disciplínou vysokootáčkových disků. Výsledek byl tedy celkem předvídatelný. Nicméně horký kandidát na vítězství, model X300 byl v testu ISO pokořen stájovým kolegou P300. Ovšem v současně prováděných testech Program a Game již X300 opět exceloval. Pravděpodobnou příčinou lehkého propadu modelu X300 je, že v testu ISO disky netěží z výhody velmi krátké přístupové doby, což je jedna z hlavních předností modelu X300.

Vysokootáčkový model P300 se v testu ISO umístil v popředí mezi dříve testovanými disky Seagate a WD Black. O dobrém výsledku modelu P300 můžeme hovořit také v případě testu Game, ovšem u testu Program disk začíná na vysokootáčkové disky ztrácet. Zde se s vysokou pravděpodobností začíná projevovat relativně pomalá přístupová doba při pohybu záznamových hlav.

Také model E300 podal v této disciplíně nadprůměrně dobrý výkon. Zejména v testu ISO se drží na dohled vysokootáčkových disků. Jeho výkon je opět prakticky totožný se starším diskem Toshiba Desktop.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama