Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 6

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

HD Tune Pro 5.5 - Benchmark

HD Tune Pro 5.5 je utilita pro testování a získávání informací o pevném disku. Základní benchmark testuje přístupovou dobu a přenosovou rychlost disku během zápisu a čtení. Výsledky pak zobrazuje v přehledných grafech, které si můžeme prohlédnout v předchozích kapitolách věnovaných představení jednotlivých testovaných disků.

Pro testování rychlosti zápisu na disk je nutné použití dosud nenaformátovaného disku. Utilita testuje disk v celém rozsahu záznamových ploten a pomocí křivky v grafu zobrazí pokles výkonu při zápisu a čtení od vnějšího okraje ploten ke vnitřnímu. V benchmarku je možné nastavení různých velikostí bloků, se kterými utilita pracuje. V tomto případě jsem použil standardní hodnotu velikosti bloku 64 kB.

V benchmarku jsem porovnával hodnoty průměrné přenosové rychlosti zvlášť pro zápis a čtení. Měření jsem provedl 3× za sebou a mezi každým měřením jsem restartoval počítač. Do srovnávacího grafu jsem pak použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Grafy jsou pro srovnání doplněny výsledky z předchozího testu 2TB a 3TB disků. Na celkovém hodnocení se tento benchmark podílí vahou 5 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 5TB disku Toshiba X300.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V této disciplíně si podle předpokladu nejlépe vedly disky s rychlostí 7200 ot./min, tedy modely Toshiba X300 a P300. X300 překonal svého rivala P300 z kategorie High-Performance o necelých 10 procent. Úsporný disk E300 s plotnami rotujícími na nižších otáčkách 5700 ot./min nemohl rychlým diskům konkurovat a skončil se ztrátou 25 - 30% na model X300. Prohlédněte si případně grafy průběhu výkonu napříč kapacitou disku z této disciplíny v předchozích kapitolách věnovaných představení jednotlivých testovaných disků.

Pokud porovnáme výkon disků Toshiba s dříve testovanými 2TB a 3TB disky, tak špičkový model X300 atakuje vysokootáčkové disky Seagate, jež v této disciplíně, u které nehraje roli přístupová doba, tradičně vítězí. Výborně si vedl také model P300, jenž pokořil výkon disků WD Black, které ovšem v této disciplíně vždy podávaly spíše konzervativní výsledky. Úsporný E300 podal srovnatelný výkon se dříve testovaným předchůdcem v podobě disku Toshiba Desktop a umístil se na pozici mezi úspornými disky WD.

Jelikož během tohoto benchmarku probíhá testování rychlosti zápisu a čtení plynule od vnějšího okraje ploten ke vnitřnímu, neprojeví se na výkonu nastavení AAM disku, tedy rychlosti pohybu záznamových hlav, která při reálném provozu výkon výrazně ovlivňuje. Bylo by zavádějící hodnotit výkon pouze podle těchto výsledků oblíbeného benchmarku na zcela prázdném disku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama