Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl?

Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 9. 2020 03:00 19

Seznam kapitol

1. Zdaleka ne hotová věc 2. 2006: AMD kupuje ATI 3. Fúze CPU a GPU 4. Hranice se stírají 5. Do serverů 6. ARM pod kontrolou USA?

ARM je designérská společnost, která navrhuje architektury procesorů. Nvidia dělá své procesory a GPU. Jaké dává jejich spojená smysl? Proč je Nvidia ochotná za ARM zaplatit 40 miliard amerických dolarů? Znamená to konec ARMu tak, jak jej známe? O co se hraje a na čem ještě může celý obchod ztroskotat?

Reklama

Vytváří se tak různé scénáře toho, jak by mohla fúze Nvidie a ARM proběhnout – od modelu, že se nic nestane po scénář, kdy si od Nvidie budou moci ostatní pouze kupovat hotové čipy. To vše za předpokladu, že Čína schválí fúzi Nvidie a ARM. Ve skutečnosti existují indikace, že bude buď proti – anebo bude proces brzdit a blokovat. Zatím je totiž ARM britský a striktně neutrální. Pokud by se dostal pod Nvidii, mohl by skončit pod americkou legislativou, a tedy se stát součástí sino-amerických obchodních válek. Víte, jak chtěl Trump zablokovat anebo odkoupit Tik Tok? Ideální příležitost jim to vrátit!

Navíc panují obavy, že pokud by se ARM ocitl pod americkou kontrolou, mohli by Američané bránit čínským firmám v přístupu k jejich designům. A protože se díky své efektivitě používají doslova všude – a ročně se čipů s touto architekturou vyrobí 22 miliard, tedy mnohem více, než je lidí na světě – byl by to pro Čínu problém. U mobilů více než 90 % procesorů vychází z architektury ARM – a pokud by Čína přišla o přístup k jejich designům, nezbývalo by jim mnoho srovnatelných alternativ. Co by použili? Pravděpodobně RISC V, který je nejen zdarma, ale navíc je i Open Source.

Celá fúze může skončit fiaskem, ale taky to může dopadnout tak, že ARM ztratí relevanci a ostatní výrobci se přeorientují na RISC V. Ten už roky přitahuje pozornost výrobců tím, že jim dovoluje rozšiřovat si designy, jak chtějí, což je velká výhoda. Šušká se o tom, že Nvidia změní strategii tak, že místo toho, aby ARM licencoval designy, tak bude přímo prodávat čipy s ARM designy – což by bylo nepochybně velmi výnosné, ale ostatní by to odstavilo od architektury a oni by museli hledat alternativu jinde. A na to není připraven nikdo – a zvlášť vzhledem k tomu, že se podobné produkty plánují hodně dopředu.

Doposud byl ARM „Švýcarskem procesorového designu“, byl zcela neutrální, a proto velmi úspěšný. Nvidia se nechala slyšet, že tento model měnit nebude, naopak že díky svému kapitálu vývoj zrychlí. Což o to, tak to být může, ostatně nyní dělají šéfové Nvidie vše pro to, aby fúze prošla: Od slibů, že se licenční model měnit nebude až po přísliby, že se vývoj nebude přesunovat z Británie. Ve hře je i možnost, že by ARM zůstal stále samostatný, aby nebyl pod americkou legislativou a i nadále zaručoval neutralitu všem zájemcům o procesory.

Situace je zatím stále poměrně nepřehledná – ale další rok a půl ukáže, jak to celé dopadne a kam se vývoj pohne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama