Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu

Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

13. 11. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

USA špehovaly Merkelovou a další Evropany. AI Pin od Humane je tu. ChatGPT má 100 milionů uživatelů týdně. Zpoplatněný Facebook víc bere než dává.

Reklama

Umělá inteligence

Elon Musk říká, že xAI uvolní svůj první model umělé inteligence pro vybranou skupinu 4. listopadu a „v některých důležitých ohledech je to to nejlepší, co v současnosti existuje“. (Reuters)

xAI Elona Muska uvolňuje svůj model umělé inteligence Grok, který podle ní překonává ostatní modely ve své výpočetní třídě, včetně modelu ChatGPT-3.5, pro „omezený počet“ uživatelů v USA. (x.ai)

Čínský startup 01.AI, který v březnu 2023 založil počítačový vědec Kai-Fu Lee, dosahuje ocenění přes 1 miliardu dolarů a vydává svůj model umělé inteligence Yi-34B v čínštině a angličtině. (Bloomberg, Yi Open Source)

AI aplikace WhatsApp při zadání slova „Palestina“ generuje nálepky dětí se zbraněmi, ale při zadání slova „Izrael“ generuje nálepky lidí, kteří se většinou usmívají. (The Guardian)

OpenAI spouští GPT-4 Turbo s délkou kontextu 128K tokenů, ukončením znalostí v dubnu 2023, režimem JSON, novými modalitami v API, levnějšími tokeny. (Tech Crunch)

  • OpenAI představuje GPT, vlastní verze ChatGPT, které lze vytvořit bez kódování a zpeněžit v novém obchodě GPT pro uživatele ChatGPT Plus a Enterprise. (The Verge)
  • Analýza Keynote OpenAI na konferenci DevDay: působivé živé ukázky, přechod od pluginů k vlastním GPT, role Microsoftu při zlevňování GPT-4 Turbo a další informace (Stretchery)

OpenAI uvádí, že ChatGPT má 100 milionů uživatelů týdně a že v současné době na API OpenAI staví více než 2 miliony vývojářů  (The Verge)

Mezi Adobe stock obrázky jsou uvedeny obrázky izraelsko-palestinského konfliktu vytvořené AI a některé malé tituly je použily, aniž by je označily jako umělou inteligenci. (Peta Pixel)


Software

Poté, co YouTube rozšířil zásah proti blokátorům reklam, došlo v říjnu k rekordním odinstalacím blokátorů reklam, zatímco ty, kterých se zásah netýkal, zaznamenaly rekordní instalace. Zvláštní přístup, když stačilo pouze vypnout blokování na YouTube. (Wired)

Plán YouTube se obrací, lidé si instalují lepší blokátory reklam (Android Authority)

Oracle, SUSE a CIQ uvolnily zdrojový kód OpenELA, svého konkurenta pro Red Hat Enterprise Linux. Nabízí tak všechny balíčky pro vytvoření podnikového operačního systému Linux. (ZDNet)

Microsoft vyřazuje aplikace Mapy, TV a Filmy z nových instalací Windows 11. Víte vůbec, že tam něco takového bylo? (TechRadar)

Windows Copilot je stále hloupý jako bedna šutrů. Ale to to asi těžko může překvapit. (gHacks)

Magic Editor v Fotky Google nyní odmítne upravovat fotografie občanských průkazů, lidských obličejů a částí těla, účtenek a dalších snímků s osobními údaji. (Android Authority)

Microsoft nedovolí zavřít OneDrive ve Windows, aniž byste to nejdřív vysvětlili. (Neowin)


Mobilní aplikace

Průzkum mezi 978 americkými studenty: 79 % studentů uvedlo, že nepoužívají žádnou seznamovací aplikaci ani jednou měsíčně. 12 % uvedlo, že Tinder používají měsíčně, což je nejvíce ze všech seznamovacích aplikací. (Axios)

WhatsApp nyní umožňuje uživatelům iOS a Androidu skrýt polohu během hovorů tím, že předává spojení přes servery společnosti Meta, aby se skryla metadata o IP adrese. (Bleeping Computer)

Signal testuje uživatelská jména a umožňuje uživatelům nastavit telefonní číslo spojené s jejich účtem jako soukromé a nesdílet ho na svém profilu. Letité bezpečnostní riziko. Těžko říct, proč to trvalo tak dlouho. A také proč to vůbec takto vzniklo. (PCMag)

Nejoblíbenější aplikace na světě podle počtu stažení (Visual Capitalist)

Nejoblíbenější aplikace na světě podle počtu stažení
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejoblíbenější aplikace na světě podle počtu stažení

Hry

Zaměstnanci Microsoftu si zachovají bezplatný přístup ke službě Xbox Game Pass Ultimate poté, co Phil Spencer zvrátil plány společnosti na zrušení této výhody. (TheVerge)

Vše, co bylo oznámeno na BlizzConu 2023: DLC pro Diablo 4, Cataclysm Classic a další novinky. (Digital Trends)

Xbox a Inworld AI uzavírají několikaleté partnerství s cílem vytvořit multiplatformní nástroje pro vývoj her s umělou inteligencí pro tvorbu příběhů a postav. (GamesBeat)

Sony oznámila, že od 13. listopadu 2023 ukončuje integraci X pro konzole PS5 a PS4, což znamená, že uživatelé nebudou moci z těchto konzolí publikovat a zobrazovat obsah na X. (The Verge)

Epic Games Store ani po pěti letech od svého spuštění není ziskový. Epic Games v pondělí u federálního soudu zahájila bitvu proti Googlu. Ostře sledovaný spor se točí kolem poplatků v aplikacích umístěných v obchodě Google Play. (Hrej)

Google nabídl společnosti Epic Games 147 milionů dolarů za spuštění hry Fortnite na Google Play. Google se obával, že „nákaza“ přeběhlých vývojářů by ho mohla připravit o miliardové příjmy z Androidu. Společnost Epic neměla zájem. (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama