Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu

Omegle už není. Apple se odmítá podřídit DMA #TYDEN 13. listopadu | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

13. 11. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

USA špehovaly Merkelovou a další Evropany. AI Pin od Humane je tu. ChatGPT má 100 milionů uživatelů týdně. Zpoplatněný Facebook víc bere než dává.

Reklama

Sociální sítě

Facebook nyní zobrazuje uživatelům v EU výzvy k odběru nebo pokračování v reklamách. Placený odběr vás zbaví reklamy a využívání vašich dat pro reklamu, soukromí ale nezískáte. A máte-li více účtů, budete platit za každý další peníze. Bez reklam přitom Facebook můžete mít zadarmo, stačí AdBlock. (gHacks.net)

X Elona Muska začala prodávat staré účty až za 50 000 dolarů. A ano, rozumíte tomu správně, dříve použité „handle“ je prostě na prodej. A s Elonem v čele možná časem bude na prodej i to, které používáte. Protože ho možná používáte málo. (Forbes)

Meta uvádí, že tvůrci na Instagramu mají nyní 1 milion aktivních odběratelů, a to jen něco málo přes rok po spuštění funkce odběrů, a představuje nové nástroje pro tvůrce. (The Verge)

TikTok uvádí, že jeho fond pro tvůrce ve výši 1 miliardy dolarů skončí 16. prosince  2023 pro tvůrce v USA, Velké Británii, Německu a Francii. Tvůrců v Itálii a Španělsku se to netýká. (The Verge)

Průzkum mezi 167 výzkumníky ukázal, že 104 studií o X bylo zrušeno, pozastaveno nebo změněno poté, co X ukončila volný akademický přístup ke svému API a zažalovala CCDH. (Reuters)

Meta plánuje od začátku roku 2024, tedy ještě před americkými volbami, požadovat, aby inzerenti zveřejňovali, že politické reklamy obsahují média upravená umělou inteligencí nebo jiným softwarem. Něco podobného jako nutnost označovat „politické reklamy“, ta v praxi vede k tomu, že musíte takto označit prakticky vše, protože Facebook nepolitické reklamy odmítá bez tohoto označení spouštět (WSJ)

Tumblr snižuje své ambice poté, co se mu nepodařilo dosáhnout cílů v oblasti nového publika, a v roce 2024 se chce zaměřit na „základní funkce“ webu. Doba už sociálním sítím nepřeje, nejsou cool. O tom jak zmatený je Tumblr raději nemluvit. (The Verge)

Omegle již není

Omegle, web, který pároval cizí lidi pro videochaty, je mrtvý. Majitel stránek je od středy vypnul a uživatelům napsal dlouhou zprávu, v níž naráží na „útoky“ proti stránkám. (404)

Omegle, populární online chatovací služba založená v roce 2009, plánuje ukončit svou činnost; zakladatel Leif K-Brooks viní rostoucí zneužívání, včetně páchání „ohavných zločinů“. (TechCrunch)

  • Co je to Omegle? Je to pro děti bezpečné? (365tipů)

Omegle byla nucena ukončit činnost v rámci vyrovnání s uživatelkou, která zažalovala společnost provozující chatovací webové stránky a tvrdila, že její design umožnil, aby byla od svých 11 let sexuálně zneužívána. (Wired)


Startupy a ekonomika

OpenSea propouští ~50 % zaměstnanců a přechází na „OpenSea 2.0“. 🔀 Po propuštění 20 % zaměstnanců v červenci 2022 zůstalo 230 zaměstnanců. (Decrypt)

Německý startup s generativní umělou inteligencí Aleph Alpha získal více než 500 milionů dolarů od společností Schwarz Group, Bosch a dalších na vytvoření nástrojů na ochranu a zabezpečení dat v citlivých odvětvích. (FT)

Palo Alto Networks potvrdila akvizici Talon Cyber Security, která nabízí podnikové prohlížeče pro distribuované pracovní síly, podle zdrojů za 625 milionů dolarů. (TechCrunch)

Klarna hlásí za 3. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 30 % na ~550 milionů dolarů, provozní zisk ~12 milionů dolarů, první za poslední čtyři roky, a meziroční nárůst hodnoty prodaného zboží o 22 % před potenciálním vstupem na burzu. (Bloomberg)

WeWork, jejíž hodnota v roce 2019 dosáhla 47 miliard dolarů, žádá o bankrotovou ochranu v USA a Kanadě a uvádí závazky ve výši 10 až 50 miliard dolarů. (CNBC)

Fiskální rok 2023 společnosti Apple v grafech (SixColors)

Fiskální rok 2023 společnosti Apple v grafech
i Zdroj: PCTuning.cz
Fiskální rok 2023 společnosti Apple v grafech

#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama