Pozoruhodná svéráz nezápadního vnímání technologií
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Pozoruhodná svéráz nezápadního vnímání technologií

Pozoruhodná svéráz nezápadního vnímání technologií

Michal Rybka

Michal Rybka

36

Seznam kapitol

1. Západní přístup k technologiím 2. Odlišné problémy třetího světa 3. Marné snahy Západu 4. Potáhnout rozvojové země vývoj technologií?

Klasická představa západního ajťáka o tom, jak lidé používají počítače, připomíná hierarchii hinduistických božstev: Někde dole jsou BFU, pak uživatelé, pak nadšenci, pak profesionálové, pak specialisté, potom admini – a nakonec to pokračuje k technologickým bohům. Je to jasná stupnice zatracených a vyvolených. Pokud se ale podíváte do světa, zjistíte, že tam to funguje úplně jinak.

Reklama

Když je mi teskno, zajdu na DIIT a podívám se do diskusí, kde se baví informovaní, znalí a polobožští o vývoji technologií. Dělám to proto, abych získal představu o tom, co se asi tak honí hlavou administrátorům a vůbec specialistům v oblasti informačních technologií, co považují za důležité a kam podle nich směřují trendy.

Pokud jde o celkovou náladu diskutujících, tu z jejich debat zjišťovat nemusím, protože na ní se nic nemění: Oni jsou bohové, kteří do toho vidí – a kdesi daleko, kdesi hluboko v temnotě pod nimi, jsou BFU, kteří se jim často jeví jako horší nepřítel než jejich ideový oponent. Klasičtí BFU nic nechápou a vývoj technologií brzdí, vývoj krásný, nalajnovaný v grafech, jež nabízí stále vyšší výkony a rychlosti. O tom to celé přece je – nebo ne?

Pokud se podíváte jinam, budete možná překvapeni. Pro mě byl oči otevírajícím zážitkem moment, kdy jsem při sledování videí o Starlinku (dostupném i na české Alze) narazil na jeho recenze z Afriky. Moderní afričtí technologičtí youtubeři na první pohled vypadají jako ti západní, jsou kultivovaní, mají dobrou angličtinu, skvělá studia, podsvícené pozadí a takové ty věci. Ten podstatný rozdíl je ale v tom, jak přesně technologie recenzují a jaké jejich aspekty vyzdvihují.

Je jasné, že když žijete v celkem bohaté, ale stále rozvojové zemi, budou vás zajímat jiné aspekty produktů. Hodně prostoru se věnuje tomu, kdo danou věc do země vozí, jak ji prodává, za co – a co musíte udělat pro to, abyste si ji koupili. Další věci se týkají požadavků na instalaci, například u Starlinku se hodně řešil svéráz jeho instalace v metropoli, kde je překvapivě hodně vysokých budov obstruujících výhled na nebesa – a taky to, jestli se ta věc dá provozovat na baterie anebo na záložní zdroje. A samozřejmě i další aspekty, například jak se Starlink chová během období dešťů.

To nejsou úplně věci, které se zohledňují u nás. Zatím u nás ještě neproběhl Green Deal a nenastal přechod na občasné zdroje energie, které nás mají podle proponentů tohoto kroku přimět k tomu, že bychom se měli zamyslet nad tím kdy a co budeme používat a spouštět. Hodnota recenzentů z rozvojového světa je v tom, že oni už v něčem takovém žijí, elektřina tam není ani stabilní, ani obvyklá a někde není vůbec. Tedy sledovat jejich technologické youtubery by pro nás mělo být příkladné, abychom věděli, co nás čeká, až ten odvážný krok učiníme i u nás.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama